Nieuwsarchief 1e kwartaal 2007


De tuin op 21 maart


Het voorjaar is weer begonnen. Steeds meer bloemen, bomen en struiken gaan bloeien, de eerste groentezaden zitten in de grond. We hebben bonenhekken gezet en daartegen capucijners gelegd, wortels, uien en sla gezaaid, en de vroege aardappels (Frieslanders) gepoot. Het gele speenkruid staat volop in bloei, net als de forsythsia. Ook bloeien de camellia, hyacinten, narcissen, blauwe druifjes, anemonen.

Zie hier de fotoreportage

Brassica in de pers


In het blad Bijenhouden van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging stond een artikel en cover foto van het bezoek van de St. Michielschool in Schalkwijk aan onze tuin en bijen.

In juni 2006 hebben we met steun van het Dick Vunderinkfonds een project gehouden met groep 4 van de school over bijen. We hebben les gegeven in de klas en de kinderen zijn ook echt in de tuin bij de bijen komen kijken. Zie hierover ook de imkerij-pagina.

bijenhouden


Voorjaarsmarkt op Oostbroek met jam van Brassica


Het Utrechts Landschap beheert het landgoed Oostbroek tussen De Bilt en de Uithof. Op dit landgoed wordt op zaterdag 24 maart een voorjaarsmarkt gehouden van 10:00 tot 16:00 uur. Er is een programma voor zowel binnen in 't Winkeltje als buiten. Muziekschool De Kromme Rijn uit Bunnik zorgt voor sprankelende dwarsfluitklanken. Er zijn demonstraties en workshops voorjaarsdecoraties maken van biologische bloemen. Kinderen kunnen bloempotjes schilderen en inzaaien met tuinkers, er zijn natuurwandelingen met een gids en in het winkeltje zijn leuke cadeau-artikelen en streekproducten te koop. Voor het eerst zal op de markt van 24 maart ook jam van Brassica verkocht worden op Oostbroek. De jam is verkrijgbaar in drie smaken: aardbeien, pruimen en bosvruchten. Net als al onze andere producten is de jam gemaakt van onbespoten vruchten uit de Kromme Rijn streek!

logoul


Tip van de week: tuinkers


Het voorjaar leek in zicht, maar de komende dagen staan er weer volop winterse buien op het programma. Ook al wil je graag, nog even wachten met de tuin dus. Wil je toch al wat zaaien, of wil je graag verse groente eten, maak dan een mini-tuintje op je vensterbank. Er zijn verschillende soorten spruitgroenten die je in een paar dagen kunt kweken op een bordje of een schaaltje. Leg wat watjes of keukenpapier op het bord, maak goed vochtig en strooi de zaadjes erover uit. Elke dag water geven en het groen schiet omhoog! Lekker door de sla of bijvoorbeeld op een snee brood met kaas. Bekende spruitgroenten zijn tuinkers en alfalfa, maar ook bijvoorbeeld de spruiten van zonnebloemen zijn heerlijk om te eten! Zaad van spruitgroenten is te koop in de natuurwinkel, bij de welkoop of het tuincentrum.

tuinkers


Gasten in onze tuin (Zondag 11 maart 2007)


Zondag 11 maart 2007 was een prachtige voorjaarsdag, waar we in de tuin lekker van hebben genoten. We hadden een aantal vrienden en bekenden uitgenodigd om eens te komen kijken hoe mooi het er al is zo vroeg in het voorjaar. Met zo'n 40 gasten zagen we de bijen volop vliegen voor hun kast, en ze vlogen ook op de wilgekatjes, de crocussen, de blauwe druifjes en het gele speenkruid om stuifmeel en nectar te halen. Wat bloeit er nog meer? Groot en klein hoefblad, helleborussen, narcissen, camellia, gele kornoelje, longkruid, anemoon, maarts viooltje, de eerste gehakkelde Aurelia is gesignaleerd.

Op het terras kregen onze gasten een kopje koffie, thee of chocolademelk met zelfgebakken koeken, die wel in de smaak vielen. Het winkeltje had weer veel klandizie, zowel de food, als de non-foodafdeling. Bijna iedereen waagde zich de griend in, het water staat er door de vele regen hoog, dus laarzen waren geen overbodige luxe.

Bijen (Donderdag 8 maart 2007)


Donderdag 8 maart was het mooi weer en de weersvoorspellingen waren ook goed, dus hebben we ervoor gekozen om onze bijenvolken een Thymovar behandeling te geven tegen de varroamijt. De helft van de volken had teveel mijten op de lade na een week, de andere helft viel mee, maar we hebben ze allemaal behandeld. Wat we even zagen bij het openen van de kasten, gaf ons goede moed, flink wat bijen zaten er in.

Zondagmiddag even gekeken naar de laden en er waren al aardig wat mijten gesneuveld. Morgen wordt het 17 graden en gaan we de bijen uitwinteren, schone bodems geven, onderbak eronder uit, eventueel beschimmelde raten verwijderen. We controleren dan ook meteen of er eitjes zijn en of er nog voldoende voer is. Best even spannend nog.

1


2


3


4