Historie en filosofie


Historie

De boerderij met schuren en tuin werd in 1957 gekocht door Arie Kool om er met zijn gezin te gaan wonen en het transportbedrijf te huisvesten. Later werden er nog stukken land bijgekocht, waaronder de huidige tuin. Eerder lag de tuin verder naar de weg. Gaandeweg werd de tuin steeds meer beplant en gebruikt, er is zelfs een tijdje een zwembad geweest! Het was een stuk weiland met sloten aan de zijkanten en aangrenzend aan het weiland een stuk griend/eendenlokplaats, tot aan de Spoorsloot. Om het weiland werden langs de sloten en tussen weiland en griend, hagen gepoot van berberis, kornoelje, meidoorn, sleedoorn, lijsterbes, esdoorn, krentebomen, kardinaalsmuts, hulst, eik, hazelaar.

Grote delen werden groenten- en bloementuin en er werden vruchtbomen gepoot. De hele familie, buren en kennissen konden rekenen op groenten,fruit en bloemen uit de tuin. Arie deed de tuin samen met broer Henk, dochter Ciel en vrouw Annie. Er kwam een kippenhok, dat Arie zelf bouwde van afvalhout en bij zijn pensioen kreeg hij van zijn personeel een onverwarmde kas.

Naarmate de bomen groter en hoger werden, werd de groenten- en bloementuin kleiner, deze is nu nog zo'n 200 m2 groot. Er zijn ook nog altijd stukjes gras om in te spelen of te zitten of een kampvuurtje te bouwen.

Toen Arie te oud en stram werd om alles bij te lopen, ging Elly hem een beetje helpen en zo begon voor haar en Anne de tuinhobby. Soms zelfs kamperen in de caravan die opa had staan. Anne en Elly hebben de paadjes moddervrij gemaakt met houtsnippers, vaste plantenborders aangelegd, en een betegeld terrasje aangelegd. De tuin is er toegankelijker door geworden, vooral bij nat weer. Ook hebben zij het biologisch tuinieren ingevoerd. Opa gebruikte nog wel kunstmest en bestrijdingsmiddelen, maar dat gebeurt nu al vele jaren niet meer. De caravan is vervangen door een blokhut, wat praktischer werkt en meer ruimte biedt. Sinds een paar jaar openen we de tuin ook meer voor bezoekers en doen we mee met opentuindagen en dergelijke.

De griend/eendenlokplaats is nog hetzelfde gebleven en we kiezen ervoor om de natuur daar haar gang te laten gaan. Er staan wilde bramen, brandnetels, (knot)wilgen, zwarte elzen, populieren en het is er drassig en bijna ontoegankelijk. Er huizen veel soorten vogels en er is een keer een bunzing gesignaleerd. Op de grens van tuin en griend loopt een pad overdwars, waar je je in het bos kunt wanen. Er wonen daar zelfs kabouters. Peuters komen daar graag naar zoeken. De oude grafzerken zijn erheen gehaald omdat we het zonde vonden om ze te vernietigen toen het kerkhof werd opgeruimd.

Arie Kool had als motto: 'Alles wat je nodig hebt vind je binnen een straal van 100 meter'. Met andere woorden: wees zuinig en gebruik zoveel mogelijk materiaal opnieuw. Dit idee hebben we in de tuin gehandhaafd.

Filosofie: Brassica gaat voor duurzaam!

Brassica gaat voor duurzaam. Duurzaamheid is een breed begrip. In grote lijnen staat een duurzame samenleving ervoor dat we met zijn allen zuinig omgaan met de wereld, zodanig dat de aarde een fijne leefbare plek is. Hier en nu bij ons, maar ook elders op de wereld en in de toekomst.

Dit betekent dat we moeten proberen zo milieuvriendelijk mogelijk te leven: niet teveel fossiele energie gebruiken, niet teveel afval produceren, niet teveel vervuiling veroorzaken en zuinig omgaan met water en de natuurlijke ruimte. Maar er is ook sociale duurzaamheid: zorgen dat de mensen gezond leven, zich tevreden voelen in hun omgeving en hun werk goed kunnen uitvoeren.

Anne heeft in haar werk veel te maken met duurzaamheid. Ze heeft een klein programmaatje gemaakt waarmee je je eigen ecologische voetafdruk kunt berekenen. Zo’n voetafdruk geeft aan, hoeveel oppervlak van de wereld er eigenlijk nodig is om jouw manier van leven te kunnen dragen. Dus hoe groter je voetafdruk, hoe groter je een belasting bent voor de wereld. Als alle mensen op deze wereld zouden leven volgens de Nederlandse standaard en luxe, zouden we eigenlijk 8 wereldbollen nodig hebben… Maar met een beetje zuinig aan doen, en door bijvoorbeeld je eetpatroon wat aan te passen (minder vlees, streekproducten) of de auto wat vaker te laten staan, kun je je voetafdruk behoorlijk kleiner maken. Ook dit kun je zien in het programmaatje. Je kunt hem hier downloaden. Je hebt wel Excel nodig om hem te kunnen gebruiken.

Brassica wil ook graag zo duurzaam mogelijk bezig zijn. Hoe?

• Bevorderen van het gebruik van streekproducten: producten die geheel of in ieder geval grotendeels vlakbij zijn gemaakt en dus weinig vervoer nodig hebben. Dit betekent minder transport, dus minder vervuiling en minder gebruik van brandstoffen.

• Hergebruik of langgebruik van materialen: etensresten gebruiken we als diervoer of eventueel wordt het compost. We repareren zoveel mogelijk oude spullen en kopen meubilair etc. in de kringloopwinkel. Zo voorkomen we dat er onnodig veel afval vrijkomt. Ook bieden we (leuke!) tweedehands spulletjes te koop aan in onze brocante-hoekjes in het tuinhuis.

• We willen bijdragen het mooie landschap in de Krommerijnstreek in stand te houden. Dit doen we natuurlijk op een klein stukje land in eigen tuin. Maar ook dit door veel producten uit de streek te betrekken van boeren die ook natuur en landschap een warm hart toedragen. Ook helpt het kopen van streekproducten om de lokale economie in stand te houden.

• Wij tuinieren biologisch: dus we gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest om ons groente en fruit te kweken. We proberen zoveel mogelijk een natuurlijk systeem in de tuin te creëren, waarbij kringlopen gesloten worden (eigen mest/compost) en waar veel dieren en natuurlijke planten voorkomen. Zo houden we de bodemstructuur zo goed mogelijk en wordt een evenwicht bereikt, waarin ziektes en plagen minder kans hebben. We hebben geen verwarmde kas, beperken het gemotoriseerd gebruik van machines tot een minimum en hebben een groene energieleverancier. Ook de spullen die we inkopen (zaden, maar ook fruit etc) willen we graag biologisch, als dat in de streek te krijgen is.

• We hebben onze eigen imkerij. De bijen lenen we in het voorjaar uit aan fruitboeren uit de streek, zodat de bloesem goed bestoven kan worden. We produceren eigen honing, waardoor minder honing (waarin vaak veel antibiotica zitten) uit Zuid-Amerika of China geïmporteerd hoeft te worden.

• We eten en verwerken in onze producten geen vlees. Veel vlees eten is niet duurzaam, omdat er veel land nodig is om veevoer te kweken, veel energie om het vee groot te brengen en veel mestafval.

• We bevorderen het zelf maken van kleding en andere artikelen. Zo weet je zeker dat de kleding die je draagt niet gemaakt is in een atelier in een ontwikkelingsland waar vaak zeer slechte arbeidsomstandigheden heersen. Ook kun je soms restjes wol of tweedehands spullen gebruiken om leuke dingen van te maken.

• We proberen onze duurzame filosofie over te brengen op anderen, bijvoorbeeld op scholen en bij iedereen die bij ons op bezoek komt. Zo willen we bereiken dat mensen leren en nadenken over hun eigen leefstijl en ze enthousiast maken om zelf ook een streepje meer duurzaam te worden.

Doe je mee?!

duurzamewereld