De imkerij


De bijenkasten van Brassica

Als je zo'n mooi stuk tuin en groen tot je beschikking hebt, kun je daar ook bijen gaan houden. Sinds een jaar of tien doen wij dat dan ook. In het tijdschrift Landleven lazen we erover en ook de aankondiging van een beginnerscursus bijenhouden in Utrecht.

Gedurende een winter- en voorjaarsseizoen werden we op zaterdagmorgen ingewijd in de geheimen van de bijen. En we haalden na afloop van de cursus ons diploma. Al gauw kregen wij van de Bijenhoudersvereniging Bunnik-Houten e.o. een eerste volk met bijbehorende kast kado en konden het geleerde in de praktijk brengen.

Inmiddels hebben we op twee plaatsen in de tuin bijenkasten staan. In 2006 hebben we zes volken ingewinterd en we hebben sindsdien uitgebreid naar 10-12 volken. Het is een tijdrovende maar heel leuke hobby, met steeds nieuwe verrassingen. Elk volk en elk jaar is anders. Spectaculair is het ontsnappen van een zwerm uit een bijenkast. Dat hebben we al een paar keer meegemaakt. Meestal gaat zo'n zwerm in een van de bomen hangen. Omdat we de zwerm niet kwijt willen, wordt die door ons gevangen door stevig aan de tak te schudden en de korf eronder te houden. 's Avonds schudden we dit nieuwe volkje in een bijenkast.

U mag bij onze bijenstand komen kijken en wij zijn bereid een en ander te vertellen over de bijen.


Honingslingeren


De bijen slaan honing op in raten. In de zomer slingert de imker de honing eruit met een honingslinger. Eerst worden met een soort kam de wasdekseltjes van de honingcellen gehaald. De raten gaan vertikaal in de slinger en door hard te draaien, 'centrifugeert' de honing uit de raten. Onder uit het kraantje kan het afgetapt worden.

Honingraam


Zonnewassmelter


Naast honing produceren bijen ook was. Dit gebruiken ze om hun eigen raten op te bouwen. Oude was halen wij uit de kasten en vervangen we door nieuw. De oude was kunnen we met behulp van zonnewarmte omsmelten tot wasbroodjes. Die kunnen vervolgens weer gebruikt worden voor het maken van nieuwe raten voor in de bijenkasten. Of voor het maken van kaarsen of boenwas voor meubels of parket.


Bezoek aan de imkerij door groepen/kinderfeestjes


Over bijen is veel meer te vertellen en te laten zien dan kan in een kort bezoek aan de tuin. Daarom hebben wij voor groepen een speciaal programma gemaakt rond de bijen. Bij een bezoek aan de tuin wordt dan een hoop verteld over de bijen, je kunt honing slingeren, je eigen honingpot vullen en er een mooi etiket voor ontwerpen. En natuurlijk de honing proeven! Verder kunnen waskaarsen gemaakt worden, een bijenkwis gedaan. De bijen kunnen rustig bekeken worden achter glas in een zogenaamde observatiekast. Maar je kunt ook met de imker mee om (met een bijenkap op) in een echte bijenkast te gaan kijken. Dit kan alleen in de periode, dat de bijen vliegen [april-september].

Speciaal voor de jongere groepen van de basisschool hebben wij een compleet lespakketje ontwikkeld. Het bijbehorende projectboekje kun je hier gratis downloaden. Ook zijn er mogelijkheden om in de klas iets over bijenhouden te komen vertellen. Niet alleen voor schoolgroepen, ook voor kinderpartijtjes en voor volwassenen kunnen wij een leuke thema-middag organiseren. Dit kan in de periode april-september. Stuur gerust een mailtje voor meer informatie. Foto's van eerdere dagen kun je hier bekijken.