Nieuwsarchief (wordt niet meer bijgehouden per 1-6-2017)

 

Open tuinweekend 20 en 21 mei 2017

Op zaterdag 20 mei doet Tuin-Brassica mee met de open tuinendag van drie Schalkwijkse tuinen. De tuinen van de Antoniahoeve (Overeind 84), de Pullenhof (toegang via Kloostergaarde, voorbij Sporthal Blokhoven) en Brassica (De Griend 1) zijn dan weer geopend voor het publiek. Op de Antoniahoeve staan heerlijke taarten, hartig en zoet, koffie, thee en sapjes klaar. En zoals altijd is het winkeltje van Brassica geopend en er is koffie en koek. De zomer komt eraan en dat is aan alles te merken. Blauwe regen, pioenrozen, akeleien, allium en clematis staan volop in bloei. Bladplanten als hosta en varen zijn op hun mooist. De rozen zitten volop in knop en laten hier en daar al een puntje kleur zien. Vogels laten van zich horen! Tuin Brassica is ook op zondag 21 mei geopend van 11:00 tot 16:00 uur in het kader van het eerste Schalkwijkse Erfgoedfestival. Er zal op deze locatie dan ook muziek gemaakt worden. De tuinen liggen op fietsafstand van elkaar. Openingstijden: 11:00 tot 16:00 uur.

Eerste Schalkwijkse Erfgoed-Muziekfestival

Op zondag 21 mei vindt op zeven verschillende locaties in Schalkwijk het eerste Erfgoed-Muziekfestival plaats. Muzikanten uit Schalkwijk en omgeving geven een blijk van hun kunnen op plaatsen waar het goed toeven is: Vuylkop, Kersentuin De Ster, RK-kerk, De Wiese, en boerderij Vulto en ook bij Tuin Brassica. De slotact vindt plaats in Jonkheer de Ram. De optredende musici hebben alle niveaus: van beginnend muzikant tot professioneel uitvoerder. Er klinkt muziek van gitaren, trommels, trompetten, orgel, piano, djembe en uit de kelen van verschillende koren. Uit Schalkwijk komen Sabrakoor, Gregoriuskoor, Caecilia, Russell Postema, drie organisten, pianist Jan Vulto, gitaar- en blaas- en slagwerkleerlingen. Vanuit de regio komen accordeonisten Door van der Wiel en Carla Drubers, shantykoor De Driemasters, de gitaristen William van der Veen en Rob Brouwers, piratenkoor ManOverBoord, blokfluitensemble La Mariposa, Andre Hamoen and Friends en New Jazz City Travellers. Elk optreden duurt een half uur. In de daaropvolgende pauze kunnen bezoekers bij voorkeur per fiets naar de volgende locatie voor een ander optreden. Op boerderij Vulto zorgen medewerkers van De Zonnebloem voor heerlijke Schalkwijkse wafels. Ook is het mogelijk de toren van de RK-kerk te beklimmen. De middag begint om een uur en duurt tot ongeveer 18.00 uur.

Open tuinochtend op Hemelvaartsdag

Op Hemelvaartsdag 5 mei is de tuin van Brassica in Schalkwijk ‘s morgens geopend voor bezoek. Rond die tijd is de tuin op haar mooist en kun je overal de vogels horen fluiten. Je kunt terecht tussen 10 en 12 uur ‘s morgens. Toegang is gratis en de koffie staat klaar.

Liefhebbers kunnen mee met een rondje dauwtrappen over het Schalkwijkse klompenpad. Start om 9 uur bij Tuin Brassica. Tussen 10 en half 11 zijn we weer terug en dan is er koffie met gebak in de tuin. Voor het wandelen graag even opgeven bij info@tuin-brassica.nl of 06-29421346. Voor wandelen en consumptie vragen we een kleine bijdrage.

dauwtrappen klompenpad

Schalkwijkse open tuinendag 21 februari

De eerste bloembolletjes steken hun kopjes alweer boven de grond. En al zou je het nog niet zeggen, het voorjaar is toch voorzichtig in aantocht. Daarom organiseren vier Schalkwijkse tuinen op 21 februari de eerste ‘Open-tuinendag’ van het nieuwe jaar. Als het niet meer te streng gaat winteren zijn in alle tuinen al diverse voorjaarsbloeiers te bewonderen, er zijn dan zeker sneeuwklokjes en helleborussen in bloei.

De tuinen zijn open op zondag 21 februari tussen 11:00 en 16:00 uur. Toegang is gratis. De vier Schalkwijkse tuinen die open zijn: Tuin Brassica aan De Griend 1, De Pullenhof aan het Molenpad 5, de tuin van Helene de Vries aan Scheidingsweg 1 en de Antoniahoeve aan Overeind 84. Meer informatie: www.tuin-brassica.nl, www.pullenhof.nl, www.vergadercentrumhouten.nl.

Bij Brassica serveren we een lekkere Schalkwijkse wafel uit ouderwets ijzer bij de koffie!

 

Workshop sokken breien

De workshop sokken breien is van start gegaan. We hebben al twee avonden gehad en acht dames hebben inmiddels geleerd hoe ze een boord en een hak aan een sok moeten breien. Iedereen doet driftig zijn best om er iets moois van te maken. En het is hartstikke gezellig op woensdagavond bij de houtkachel!

workshop sokken breien workshop sokken breien

Workshop balkenbrij maken

Balkebrij maken is een oude gewoonte, waarbij vroeger het restvlees dat overbleef na de slacht nog nuttig gebruikt werd. Men gebruikte de vleesresten om bouillon van de te maken en samen met meel en kruiden te verwerken tot ‘broodjes’ balkebrij. Eigenlijk was dat een hele duurzame gewoonte: zo min mogelijk weggooien. Bij de goede slager kun je nog steeds balkebrij kopen, maar binnen huishoudens is de gewoonte een beetje verloren gegaan met het verdwijnen van de huisslacht. Toch zijn er in Schalkwijk wel mensen die het recept van hun ouders nog kennen en af en toe balkebrij maken. Wij vinden het leuk om deze gewoonte niet verloren te laten gaan en organiseren bij Brassica een workshop balkebrij maken onder leiding van Ria Kruijssen.

De workshop vindt plaats op zaterdag 14 november van 14:00 tot ongeveer 16:00 in het tuinhuis van Brassica aan De Griend 1 in Schalkwijk. Kosten zijn 7,50, inclusief een bakje balkebrij dat je mee naar huis mag nemen. Voor koffie/thee en lekkers wordt gezorgd. Er is plaats voor 8 personen. Neem graag zelf een diepvriesbakje mee om de balkebrij in te vervoeren.

balkenbrij maken

Recept walnootboter

Traditioneel is de laatste oogst van het jaar de walnoten. Inmiddels zijn ze allemaal van de boom gevallen, hebben we ze schoongeveegd en liggen ze te drogen bij de kachel. De eerste noten zijn vanaf deze week ook in ons winkeltje te koop. Van een enthousiaste lezer van onze mails, Thea uit Ijsselstein, kregen we een lekker recept met walnoten: walnootboter/-pasta. Je hebt nodig:
150 gram gepelde walnoten
Snufje zout
1 theelepel honing
½ theelepel kaneel
1 eetlepel appelstroop
½ dl. walnoten- of zonnebloemolie

De noten in ca. 10 minuten in de oven roosteren op 175 graden C. Tussendoor een keertje omroeren en let op dat ze niet verbranden. De noten in de keukenmachine doen en in kleine stukjes malen. Voeg het zout, de honing, kaneel en appelstroop toe en vermeng alles. Voeg een scheutje olie toe. Bewaar de pasta in een schone pot in de koelkast. De pasta is enkele weken houdbaar, maar voor die tijd zal het waarschijnlijk wel op zijn.

 

Workshop sokken breien bij Brasssica

Sokken breien is leuk! En het levert iets moois op, een leuk cadeautje voor Sint of Kerst bijvoorbeeld! Er is tegenwoordig superleuke breiwol te koop. Al breiend ontstaan de leukste patroontjes en kleuren en daar hoef je niets voor te doen. Het zit gewoon al kant en klaar in de wol.

Ineke Kool organiseert een driedelige workshop leren sokken breien bij Tuin Brassica. In bijeenkomst 1 zet je de sok op en breit het boord, in bijeenkomst 2 breien we de hiel en in bijeenkomst 3 beginnen we aan de teen en ronden we de eerste sok af. Elke maat sokken is mogelijk, van baby tot heel groot.

De workshop wordt gehouden op de woensdagavonden 4 november, 18 november en 2 december van 19:30-21:00 uur in het Tuinhuis van Brassica, De Griend 1, Schalkwijk.

Voor sokken breien is het wel handig als je al kunt opzetten en rechts en links kunt breien. Je hebt nodig een bol sokkenwol en 5sokkennaaldjes (dikte afhankelijk van de wol). Bij de Bergeend op het Plein in HOuten en op de markt op donderdag in Houten verkopen ze sokkenwol. Ook internet is handig en met heel veel keus: www.wolhalla.nl. Vanuit mijn vorige workshop heeft Ineke nog heel wat bolletjes sokkenwol (naalden 2,5), dus die kun je evt ook ter plekke kopen.

De workshop kost 15 euro voor drie avonden inclusief koffie/thee met koek, patroon en een warme houtkachel. Je moet zelf voor wol en naalden zorgen, Ineke kan je daarbij verder helpen. Meer informatie en opgeven: bel Ineke Kool: 030-6373801 of email: kool.wmb89@gmail.com. Er kunnen maximaal 8 mensen deelnemen.

leren sokken breien

 

Open tuinen op zondag 20 september

Afscheid van de zomer in Schalkwijkse tuinen: Op zondag 20 september opent een aantal Schalkwijkse tuinen weer de poorten van 11.00-16.00 uur. Geniet van rijkdom van de nazomer in Theetuin Antoniahoeve (Overeind 84), Tuin Brassica (De Griend 1), de tuin van Helene De Vries (Scheidingsweg 1) en De Pullenhof (toegang via Kloostergaarde, voorbij Sporthal Blokhoven, achter de voetbalvelden).

De bloemenzee van de zomer is voorbij, maar in deze tuinen is nog van alles te zien. We luiden de zomer uit met een overvloed aan bessen en bottels. Asters en dahlia’s bloeien volop. De siergrassen zijn nu op hun mooist en de appels kleuren prachtig rood aan de boompjes. Wij serveren weer eens een lekkere Schalkwijkse wafel bij de koffie, gebakken op ouderwets ijzer. Toegang is gratis.

Nieuwe aanwinst: kruidendroger

Van Cor van Selm kregen we een prachtige zelfgemaakte kruidendroogkast, die werkt op zonnewarmte. We hebben hem al uitgeprobeerd met lavendel (voor de lavendelzakjes) en rozemarijn en laurier (onder andere voor de olie). Gaat heel goed!

 

Brassica werkt samen met BSO Partou (juli 2015)

We zijn onlangs begonnen aan een samenwerking met een buitenschoolse opvang uit Houten. Acht kinderen komen elke twee weken bij ons om te werken in hun eigen moestuintje. Inmiddels staan er al boontjes, sla en bloemetjes in! Eens in de zoveel tijd organiseren we een thema-middag, bijvoorbeeld over de bijen of we leren hoe je appelmoes moet maken. Tot nu toe zijn de kinderen en wij heel enthousiast. Neem gerust eens een kijkje in het BSO-moestuintje.

BSO partou

BSO partou

Open tuin Groei en Bloei

Het was een natte zondag 21 juni, dus niet heel veel mensen trokken erop uit om tuinen te gaan bekijken. Gelukkig klaarde het 's middags iets op en konden we toch nog enkele tientallen bezoekers verwelkomen in onze tuin. Kinderen hebben de bijen- en kabouterspeurtocht gelopen en hen deerde de nattigheid helemaal niet, was leuk!

De moestuin en de bijen

We beginnen onderhand leuk te oogsten uit onze eigen moestuin. We hebben al gegeten van de meiraapjes, sla, peulen en snijbiet. Ook zijn er af een toe wat radijsjes te snoepen. Meiraapjes eet je als koolraap, gekookt in blokjes of roergebakken. Je kunt het ook schaven voor de sla. Lekker is het in een ovenschotel met kerrie of kaas!

Verder komt het kleinfruit eraan: we plukken al even aardbeien, maar nu zijn ook de eerste rode bessen rood en beginnen de taiberries en jostabessen te kleuren. Onze Wout plukt al driftig van de bosaardbeitjes.

meiknolletjes

 

Na Pasen (8 april 2015)

Pasen is alweer voorbij. We hebben de paastafel met groen-wit-geel in het tuinhuis weer opgeruimd en gaan nu over naar het blauw van de vergeet-mij-nietjes. Toch zonde om af te breken, nog even een fotootje gemaakt:

lente

lente

We hebben ook lekker geknutseld en gebrutseld tijdens Pasen. Een mooie walnotentaart met chocola gemaakt, en hij was nog lekker ook. Natuurlijk van eigen walnoten. Wil je het recept? Mail ons even! De koude dagen voor de Paas waren goed om nog wat borduurwerk af te maken voordat de lente begint. Deze poppetjes gaan we verwerken tot lavendelzakjes. Lekker in de linnenkast en leuk cadeautje.

walnotentaart

borduurwerk

 

Lente in Schalkwijkse tuinen op 12 april (31 maart 2015)

Op zondagmiddag 12 april openen drie Schalkwijkse tuinen hun poorten van 12.00-15.30 uur. Geniet van het begin van de lente in Theetuin Antoniahoeve (Overeind 84), De Pullenhof (toegang via Kloostergaarde, voorbij Sporthal Blokhoven) en Tuin Brassica (De Griend 1).

Pak de fiets en maak een rondje langs het prille groen! In deze tijd van het jaar bloeien bij de Pullenhof de narcissen en bosanemonen volop. Tuin Brassica kleurt mooi geel: narcissen, kornoelje, forsythia en het speenkruid staan in bloei. Struiken en bomen beginnen prachtig uit te lopen en vaste planten steken hun neus al weer aardig boven de grond. Er is dus van alles te zien – en in deze tijd van het jaar ook te ruiken.

Theetuin Antoniahoeve en Tuin Brassica zijn open voor koffie, thee en wat lekkers erbij. Alles uit eigen keuken, gemaakt met lokale producten. Ook het winkeltje van Brassica is deze middag geopend en hier is het beeldje te bewonderen, dat jarenlang bij het huis van Blom/Van Jaarsveld op de Jhr. Ramweg in de tuin gestaan heeft. Misschien kent u het nog... Toegang bij alle tuinen is gratis.

lente

 

Witte brocante, open tuin in februari + nogmaals spreekbeurt (10 december 2014)

In het winkeltje van Brassica hebben we de tafel ingericht met met winters witte brocante, handwerken en kadootjes. Ook onze duurzame kinderkleertjes zijn weer aangevuld. Kom lekker snuffelen! Zie de foto's voor een eerste indruk. Op 15 februari houden we open tuin als de sneeuwklokjes bloeien. Er worden dan ook lekkere Schalkwijkse wafels gebakken op ouderwets ijzer voor bij de koffie. We zijn open van 11 uur tot 15:30 uur, en ook twee andere tuinen in Schalkwijk zijn te bezichtigen: de Pullenhof op het Molenpad en de Antoniahoeve aan het Overeind. Ties uit De Bilt is bij ons geweest om informatie over bijen voor zijn spreekbeurt. Dit is zijn verslag:

"Ik had mijn spreekbeurt over bijen gehouden. Eerst ging ik toen een imker bezoeken bij Tuin Brassica. Toen mochten we dingen bekijken en hoe het werkte enzo. En ik mocht ook vragen stellen. En spullen lenen zoals een echte bijenkorf en een imkerpak. Die heb ik laten zien in de klas. En we hebben ook nog honing geproefd met alle kinderen toen mijn spreekbeurt klaar was.

Ik had een goed gekregen van de kinderen en van de meester."

witte brocantewitte brocante

kinderkleertjeskinderkleertjes

 

Spreekbeurt over bijen en kersttijd (10 december 2014)

Twee jongens uit De Bilt wilden graag een spreekbeurt houden over bijen in hun klas. Ter voorbereiding zijn ze bij onze bijen komen kijken en hebben ze wat bijenspullen geleend om te laten zien aan hun klasgenootjes: een korf, bijengereedschap en raat. De spreekbeurten waren een groot succes.

In de tuin zijn we inmiddels druk bezig met winterklaar maken: spitten, blad harken, paadjes schonen. Wat een onkruid is er nog gegroeid de laatste maanden! We werken hard door om begin volgend jaar alles weer netjes op orde te hebben. Als de sneeuwklokjes bloeien willen we namelijk weer een open tuindag organiseren. Houd de site in de gaten!

Van 26 december (tweede kerstdag) tot en met 3 januari is het winkeltje van Brassica gesloten. We houden twee weken kerstvakantie. 
Maar tot die tijd gewoon open: vrijdag 16:00-17:30 uur en zaterdag 10:30-12:30 uur

We hebben de kerstversiering opgehangen in het tuinhuis. En de kachel brandt vrijdag bij Brassica, dus we proberen het knus te maken deze donkere dagen voor kerst. We hebben ook leuke en betaalbare kerstversieringen, kerststukjes en andere kerstcadeautjes in de winkel. Of geef iets lekkers uit de streek cadeau. Bijzonder is rumpot (vruchtjes op rum), mede (honingwijn), kweeperensnoepjes of vlierbloesemlimonadesiroop. Maar een potje jam, honing, appelmoes of stoofpeertjes is ook lekker en leuk (om te geven).

Voor bij de borrel tijdens de feestdagen: droge worstjes van het Schalkwijkse Linievarken. Beschikbaar in de smaken boerenworst en koriander met rode wijn. Of kaas van de Brienenshof in Cothen. Verkrijgbaar in de varianten belegen, extra belegen, 30+, komijn-, brandnetel- en mosterdkaas.

 

Wafels gebakken en BeterBio levert groente (12 november 2014)

We hebben weer mooie weken achter de rug bij Brassica. Het etentje met soep en film op 3 oktober was een groot succes. Temeer omdat het die dag 'gewoon' 20 graden was en iedereen heerlijk buiten aan kon schuiven voor het eten. Met 25 bezoekers was het helemaal vo1! De film was een romantische speelfilm, en hoewel sommigen iets anders hadden verwacht, vond men hem wel mooi!

Op 31 oktober was het alweer mooi weer! Toen bakten Babs en Ciel wafels in ons schuurtje voor de bezoekers van het breicafe en de winkel. De wafels waren niet voor te bakken!

Verder zijn we in de tuin begonnen met alles winterklaar maken. Veel werk nog aan de winkel de komende tijd, maar de eerste spaden zijn de grond in en veel onkruid en blaadjes zijn ook al opgeruimd. We gaan gewoon gestaag verder. In de winkel hebben we ons assortiment tijdelijk uitgebreid met groente van BeterBio, een klein biologisch bedrijfje dat groente levert uit Nederland (en zoveel mogelijk uit de streek). Hiermee willen we in de wintermaanden, als we zelf niet zoveel te bieden hebben van eigen land, het aanbod wat aanvullen. Naast onze eigen boerenkool, groene kool, witte kool en binnenkort aardperen, hebben we nu dus ook: rode kool, spitskool, winterwortels, bieten, prei, pompoenen. Nog een paar weken komt er ook groente uit de kas: tomaten, paprika's, komkommers en aubergines, maar ook dat loopt af eind november en dan is het weer afwachten op het volgend voorjaar. Ook wel weer lekker, langzaam de winterrust in: warm bij de kachel, veel breien en brutselen in de keuken!

beterbio

 

Avondopening met soep en film / Appeltijd

Het is weer appel- en perentijd, en de oogst is goed dit jaar! Dat wordt dus appeltaart bakken, appelmoes koken en peertjes stoven. Appels voor de moes en om te eten hebben we in soorten en maten in de winkel. Ken je een ras niet? Dan schillen we een appeltje of peertje om te proeven!

Wij krijgen ook appels en peren aangeboden van vrienden, familie en bekenden die een fruitboom of boomgaardje in de tuin hebben en zich geen raad weten met de oogst. Net als wij vinden zij het ook zonde om al dat lekkere fruit te laten rotten onder de boom of op de composthoop te gooien. Wij nemen vrijwel alles aan en hebben onderhand ook wel een netwerk van mensen die zich aanbevolen houden voor een kist (val)appels of peren. Mensen die niet schrikken van een rotte plek of een beetje kurkstip. We delen ze dus weer (gratis) uit en zo redden we toch een aantal kisten van de bederf. Gevers blij, ontvangers blij en wij blij! Wil je ook graag in aanmerking komen, laat het ons dan weten!

We hebben het plan om op vrijdag 26 september of 3 oktober een avondopening/oogstfeestje te houden in de tuin. De winkel blijft dan langer open, we serveren zelfgemaakte soep met brood, misschien bakken we wel wafels en stoken we een vuurtje. Je kunt genieten van de mooie herfstkleuren die al in de tuin te zien zijn en als de schemer invalt vertonen we een mooie speelfilm in het tuinhuis, waarin bijen een grote rol spelen. De datum ligt nog niet vast, houd de website in de gaten!!

tuinhulp

 

Hulp in de tuin (2 september 2014)

Deze zomer hebben we al twee keer hulp gehad in de tuin van Douwe en Walandis en hun begeleider Michiel van de Stichting Reinaerde (?). De jongens hebben een opleiding voor werken in het groen gevolgd en komen nu af en toe bij ons helpen. De eerste keer was het erg heet weer, dus toen hebben ze 's middags lekker vrij genomen om te zwemmen. Afgelopen vrijdag waren ze er de hele dag en toen hebben ze voor ons geknipt aan de beukenhaag, de clematis en de heggetjes rond de parkeerplaats. Het is nog niet af, maar we zijn weer een stukje verder! Dat is een foto waard!!

tuinhulptuinhulptuinhulp

 

Emailverzendlijst zoek, meld je aan (7 augustus 2014)

Door een computercrash zijn we waarschijnlijk onze emailverzendlijst van Brassica kwijtgeraakt. We proberen de lijst zo snel mogelijk weer compleet te krijgen, maar weten niet alle mailadressen meer. Wil je in de toekomst graag de mailtjes van Brassica blijven ontvangen, stuur dan even een berichtje naar info@tuin-brassica.nl. Je ontvangt dan af een toe een mail met informatie over onze activiteiten en het winkelassortiment van de komende week. Je mag je natuurlijk ook aanmelden als je eerder nog niet op de verzendlijst stond.

Ben je per ongeluk wel op de nieuwe lijst terecht gekomen en wil je liever geen mails van ons ontvangen? Geef dat dan ook even aan ons door!

 

Workshop over bijen (9 juli) en imkerdag (13 juli) geslaagd!

Zestig tot zeventig mensen bezochten onze imkerdag vandaag, veel mensen met kinderen, maar ook andere geinteresseerden. Leuk dat men zoveel wil weten over de bijen, zoveel leuke vragen heeft en zoveel eigen ervaringen en herinneringen kan vertellen!

Floor heeft ons fantastisch geholpen met bijtjes maken van loom elastiekjes, en Ludi deed weer prima catering! Het bleef de hele dag droog, het was hartstikke leuk.

Afgelopen woensdag bleef het verre van droog... en juist toen hadden we een workshop afgesproken met een groep dames rond het thema bijen. Maar regen of geen regen, de stemming zat er goed in en de dames hebben gewoon buiten in de bijenkast gekeken! Verder lekker warm binnen honing geslingerd, potjes honing gevuld en de beginselen van het imkeren bijgebracht. Ook een geslaagde ochtend!

----

We hebben in de tuin ook niet helemaal stilgezeten. Veel oogst is vroeg dit jaar: de kruisbessen, zwarte bessen, jostabessen, aardbeien, kersen zijn allemaal al op of verwerkt tot jam of in de vriezer. We hebben al aardappels en uien gerooid en ook de tuinbonen zijn alweer passe. Elk jaar zaaien we ook 1 zakje zilveruitjes. Het is een heidens karwei om die schoon en in de potten (gepeld) te krijgen, maar toch leuk om dit oude recept en gebruik in ere te houden!

----

Komende week in de winkel op vrijdag en zaterdag naast het gebruikelijke assortiment: snijbonen, slabonnen, nieuwe aardappels, sjalotjes, uien, rode bietjes, rode bessen, en waarschijnlijk pruimen en kroosjes. Alles zolang de voorraad strekt!
Open op vrijdag van 16:00-17:30 en op zaterdag 10:30-12:30 uur.

bijenwinkelzilveruitjes

 

Landelijke open Imkerdag bij Brassica op zondag 13 juli

Op zondag 13 juli doet Tuin Brassica mee aan de Landelijke Open Imkerdag. In het hele land stellen bijenhouders dan hun imkerij open voor publiek. Bij ons kun je komen kijken in de bijenstal en kun je een bijenvolkje achter glas bewonderen. Kun je de bijenkoningin vinden in het volk?

Er is een bijenspeurtocht uitgezet door de tuin, je kunt leren hoe honing geslingerd wordt en je mag honing proeven. Als je je eigen potje meeneemt, kun je tegen gereduceerd tarief je eigen potje honing tappen. Voor de kinderen is er ook een spelletje bijtjes gooien en we gaan bijtjes knutselen met rainbow loom elastiekjes. Natuurlijk is ook de tuin te bezichtigen en is ons streekwinkeltje geopend!

Tuin Brassica is open op zondag 13 juli van 11:00 tot 16:00 uur. Honing slingeren (met water) kan om 11:30 uur, 13:00 en om 15:00 uur. Bijtjes knutselen kan om 12:00 uur en om 14:00. Neem als het kan je eigen loom-bordje daarvoor mee en zwarte en gele elastiekjes! Tegen kostprijs zijn de elastiekjes ook bij ons te krijgen, maar zolang de voorraad strekt. Koffie en thee staan klaar, entree is gratis.

----

Deze week in de winkel op vrijdag en zaterdag naast het gebruikelijke assortiment: tuinbonen, nieuwe aardappels, sjalotjes, uien, rode bietjes, kruisbessen, rode bessen, aardbeien. Alles zolang de voorraad strekt!
Open op vrijdag van 16:00-17:30 en op zaterdag 10:30-12:30 uur.

bijen

 

Open Imkerdag op zondag 13 juli

Op zondag 13 juli doet Brassica mee met het Open Imkerweekend. Landeljk stellen dan veel bijenhouders hun imkerij open voor publiek. Bij ons kun je van alles over bijen te weten komen, honing slingeren, je eigen potje honing vullen en bijtjes knutselen en bijtjes gooien. We zijn open van 11 tot 16 uur. Meer informatie volgt.

 

Reactie op het feestje van Ruben (25 juni 2014)

Goedenavond Anne en Elly,

Een beetje later dan ik gehoopt had maar beter later dan nooit: hier zijn de foto?s van het feestje van Ruben. Het feestje was heel erg leuk, de gasten hebben het er nog steeds over kun je nagaan wat voor bijzonder feestje het is geweest!. Ik wil jullie nogmaals heel erg hartelijk bedanken voor jullie inzet en enthousiasme om er een zeer geslaagd feestje van te maken die middag.

Hartelijke groeten, Niels en Susan Hoeksema.

Wil je de foto's ook bekijken, klik hier

kampvuur ruben

 

Winkel Tuin Brassica op 13 en 14 juni

In verband met het overlijden van onze moeder/oma Kool, is de winkel van Tuin Brassica gesloten op zaterdag 14 juni. Op vrijdag 13 juni zijn we wel gewoon open van 16:00-17:30 uur. Op vrijdag 13 juni is er geen breicafe.

 

Open tuin Groei en Bloei 21 en 22 juni

Groei en Bloei houdt in het weekend van 21 en 22 juni open tuin. Maar liefst 9 Schalkwijkse tuinen doen mee dit jaar. Tuin Brassica slaat dit jaar een keer over, maar veel andere tuinen zijn het bekijken zeker waard. Klik hier voor de folder.

 

Vlees van het Linievarken (Stokman) in de winkel (30 mei 2014)

Twee geslaagde open zondagen hebben we achter de rug. Dit keer niet georganiseerd door onszelf, maar door collega-tuin de Pullenhof in Schalkwijk. Die stond in de Buitenleven. Ter ere daarvan stelden zij hun tuin op 18 en 25 mei open voor publiek. Rustpunt Brassica is daarbij aangesloten. We hadden twee keer prachtig weer, mooie bloeiende wilde roos, akeleien en de moestuin lag er keurig bij. Inmiddels heeft het al een week bijna alleen maar geregend en kunnen we weer van voor af aan beginnen met schonen.

Wat voor het eerst groeit bij ons: shi-takes. Die paddenstoelen kweken we op boomstammetjes. De stammetjes met de schimmel liggen al twee jaar achter ons schuurtje, nu was het tijd om ze te dompelen in slootwater en vervolgens rechtop in de grond te zetten. Binnen een paar dagen verschenen de eerste paddenstoelen! Nog een weekje groeien, dan kunnen we ze oogsten! Zie foto.
De eerste aardbeien hebben we ook geoogst, ze zijn heerlijk!!

In de tuin horen we regelmatig de koekoek in de vroege morgen, mooi voorjaarsgeluid. Ook typisch voorjaar: een bijenzwerm. Als imker probeer je altijd te voorkomen dat je bijen wegvliegen maar met het mooie weer van de afgelopen weken is dat haast niet altijd te voorkomen. Gevolg: een grote zwerm bijen in de lucht. Gelukkig streken ze neer op een knotwilg vlakbij de bijenkast, waarvandaan we de zwerm konden scheppen in een korf en vervolgens weer terug konden doen in een bijenkast. Zie foto.

Nieuw in ons winkeltje: vlees van het Linievarken van Stokman (www.vleeschenzo.nl). Vlees van varkens die een fatsoenlijk leven hebben gehad. We hebben gehakt, hamlappen, Schalkwijkse worsten etc etc. We verkopen dit uit de vriezer. In het winkeltje ook steeds meer groente uit eigen tuin: sla, radijs, binnenkort snijbiet en meiraapjes. Kom proeven!

bijenzwerm in de boom

shitakes

 

Zaaien, poten, oogsten en genieten.. (14 mei 2014)

.. dat was de naam van ons project om het tuinhuis van brassica eo te realiseren met hulp van Leader).

En dit jaar kunnen we voor het eerst het hele terrein gaan gebruiken, dus ook de nieuwe moestuin. Normaal gesproken is om deze tijd alles wel gezaaid of gepoot, als laatste de boontjes die niet tegen vorst kunnen. Maar de ijsheiligen zijn voorbij en dan mag je ervan uitgaan dat er geen vorst meer komt. Nou, dat klopt dit jaar, maar we hebben wel erg slecht weer gehad de afgelopen week, veel regen en wind, stormachtig. Pas gepote kleine fragiele plantjes hebben het dan zwaar te verduren. Komt nog bij dat met de regen ook de slakken massaal tevoorschijn kwamen en die lusten wel een groen blaadje. Dus een aantal planten zullen we opnieuw moeten proberen.

Ook al wel veel mooi weer geweest en vroege lekkernijen kunnen oogsten en eten, spinazie, raapsteeltjes, sla, groene asperges, honing en rabarber. Maar het meeste moet nog komen, dus: zon, kom maar gauw en veel tevoorschijn.
Aanstaande zondag 18 mei doen we mee met open tuinen dag in schalkwijk van 12 tot 16 uur. Dit is het persbericht:

Tuin De Pullenhof aan het Molenpad 5 in Schalkwijk is de moeite van het bekijken waard! Zozeer zelfs, dat het tijdschrift Buitenleven er een (foto)reportage van in het meinummer heeft geplaatst. Om geïnteresseerden de gelegenheid te geven deze tuin ook in het echt te bekijken, stelt De Pullenhof op zondag 18 en zondag 25 mei de tuin tussen 12 en 16 uur open voor publiek. Voor deze gelegenheid stellen ook drie andere Schalkwijkse tuinen op 18 mei de deuren open: het Rustpunt van Tuin Brassica aan De Griend, de tuin van Helene de Vries aan de Scheidingsweg en de Antoniahoeve aan het Overeind. Alle tuinen liggen op fietsafstand van elkaar op het mooie Eiland van Schalkwijk. Meer informatie op www.pullenhof.nl, www.tuin-brassica.nl en http://vergadercentrumhouten.nl/. Let op: op 25 mei zijn alleen De Pullenhof en Rustpunt Brassica geopend.

Bij ons kunt u terecht in de tuin, in het streekproductenwinkeltje, bij het rustpunt voor koffie en thee, bij de kippen voor eitjes, de konijnen en de kabouters voor de kleintjes. Of neem een kijkje bij het bijenvolk achter glas, in de observatiekast. De koningin heeft dit keer een blauwe stip op haar rug gekregen, dus zoeken maar!

De pas geslingerde verse honing mag u proeven. Bevalt het? Koop een potje voor thuis om nog lekker even na te genieten.

tuin in de regen

 

Open Paastuin was leuk en druk!

De open tuin op tweede Paasdag is door zeker 80 mensen bezocht. Het was mooi weer, en erg gezellig. Veel kinderen hebben paaseieren gezocht en zich vergaapt aan de lieve jonge kuikentjes die we van Hans Stil te leen hadden gekregen. We hebben er zelfs de voorpagina van het Trefpunt mee gehaald!!

De tuin ligt er rond deze tijd van het jaar op haar mooist bij: appelbloesem, bloeiende akelei, clematis enz enz. De kippen leggen lekker en de bijen halen al volle raten honing binnen.

In het winkeltje wordt het assortiment ook weer ruimer: Van Dijk levert weer biologische tomaten, paprika's, komkommers en aubergine. Uit eigen tuin is er rabarber en binnenkort ook sla. De raapsteeltjes uit de tuin hebben we lekker zelf opgegeten in een stamppotje.

Er zijn ook weer tomaten-, courgette- en komkommerplantjes bij ons te koop.

Zo ziet de tuin er nu ongeveer uit:

tuin in april tuin in april

 

Open tuin op tweede Paasdag 21 april 2014

Zal het met Pasen nog steeds zulk mooi weer zijn? Dat hopen we wel, want op maandag 21 april, tweede Paasdag, zijn onze tuin en streekproductenwinkel geopend van 12 tot 16 uur. We vinden het gezellig als je komt kijken, en neem gerust vrienden of familie mee!

Er zijn extra veel handgemaakte spullen, want Thea brengt weer koffers vol mee.

En we krijgen bezoek van hele lieve kleine kuikentjes om helemaal in de voorjaarssfeer te raken!!

 

Ons tuinhuis is al ingericht in paassfeer:

pasen pasen

 

Verslag bijenavond en burgemeester (19 maart 2014)

Maandag 10 maart hielden we in het tuinhuis bij Brassica een lezing over bijen, het houden van bijen en honing voor iedereen die het leuk vindt daar iets meer over te weten. Elf personen zijn op deze avond af gekomen, dus het tuinhuis zat gezellig vol. De houtkachel brandde, koffie met koek met honing (natuurlijk!) werd gedeeld en we hadden een powerpointpresentatie met mooie foto's en plaatjes. We hebben verteld over het leven in een bijenvolk, het vak van imker en wat dat met zich meebrengt, het nut van bijen en hun bedreigingen.

Na de pauze lieten we een filmpje zien over honing. Daaruit bleek, zoals met zoveel voedingsmiddelen, dat in het buitenland en bij grote ondernemingen nogal eens gesjoemeld wordt met honing: dat er gewoon suiker doorgemengd wordt of dat er teveel antibiotica in de honing zit omdat de bijen daarmee behandeld worden. Wil je zo natuurlijk mogelijke honing, koop het dan bij de natuuurwinkel of de imker!

Woensdag 12 maart hadden we hoog bezoek in de tuin. De nieuwe burgemeester Wouter de Jong was als introductie op bezoek in Schalkwijk en deed daarbij ook het bouwproject in de Griend en tuin Brassica aan. Het was mooi weer, dus hij en zijn ambtenaar hebben we een rondleiding door de tuin gegeven.

Op de foto: we halen wekelijks verse spinazie bij Van Dijk op de Achterdijk, natuurlijk met de fiets!

lezing

spinazie

 

Bijenavonden (lezing en film) in maart bij Brassica (26 februari 2013)

 

bijenavond

 

Sneeuwklokjes open tuin op 16 februari

In de tuin worden de eerste tekenen van het nieuwe voorjaar zichtbaar. Hoewel de bomen nog kaal zijn en de moestuin nog lang niet ingezaaid is, steken de sneeuwklokjes hun kopjes alweer boven de grond. Verspreid door de tuin staan er best veel, en ook de scilla’s, kerstrozen, akonieten en de hazelaar bloeien al.

Op zondag 16 februari van 12:00 tot 15:00 houden we open tuin bij Brassica en kun je van het voorjaar komen genieten. In ons tuinhuis vertonen we ook een diapresentatie met foto’s van de bouw van het tuinhuis en de aanleg van de nieuwe tuin in de afgelopen anderhalf jaar. Dan kun je zien hoeveel er veranderd is in korte tijd, maar ook dat er nog een hoop van de oude tuin in stand is gebleven!

Voor de kinderen: de kabouters in het kabouterbos zijn ook al uit hun winterslaap. Dus kom onze kabouterfamilie bekijken of de kabouterroute lopen.

Vrijdag en zaterdag is het streekwinkeltje natuurlijk ook gewoon open. Op vrijdag van 16:00-17:30 en op zaterdag van 10:30-12:30. Er zijn weer diverse soorten wintergroente te koop. En omdat het vrijdag 14 februari Valentijn is, verkopen we, naast het andere lekkers, dat weekend hartjeskoeken. Verras je lief eens!

bloem

hazelaar

 

Kabouterfeestje en sneeuwklokjes (24 januari 2014)

Het nieuwe jaar is weer volop begonnen en ook bij Brassica draaien we weer als vanouds. Door het zachte weer deze winter steken op veel plaatsen in de tuin de sneeuwklokjes hun kopjes alweer boven de grond. Nog even en ze bloeien! We zijn als andere jaren weer van plan om in februari een sneeuwklokjes-open tuindag te houden. Mits ze natuurlijk niet verborgen zijn onder de sneeuw of plat op de grond liggen door de vorst. Maar wind en wederdienende zal dat zijn op zondag 9 of 16 februari. Nadere informatie volgt, maar knoop deze dagen alvast in je achterhoofd.

We hebben in ons winkeltje een tijdje groente verkocht van zorgboerderij De Hondspol. Helaas is dat gestopt door ziekte bij een medewerker daar en gebrek aan groente. Maar we hebben een nieuwe leverancier gevonden, die groente kan leveren van een zorgboerderij in Wageningen waar hij zelf ook werkt. Deze week beginnen we met prei en boerenkool. Niet alleen uit de regio, maar ook biologisch! Daarnaast hebben we nog altijd uien, aardappels, appels en peren. En vanaf 24 januari breiden we het assortiment verder uit met andere echte Hollandse wintergroenten, zoals bieten, wortels, rode en witte kool.

Op 9 januari hield Esmee haar kinderfeestje voor haar zevende verjaardag bij ons in de tuin en het tuinhuis. Het werd een echt kabouterfeestje: de kids liepen onze kabouterroute met heuse kaboutermutsen op, maakten zelf leuke kaboutertjes van houtstammetjes, kleurden en verfden en luisterden naar een spannend kabouterverhaal. Het was een gezellige groep meiden en het feestje was een groot succes. Wil je ook eens een feestje houden in de tuin, dan kan dat. Voor kinderen van 4-7 jaar hebben we kabouterfeestjes, en voor iets grotere kinderen in de zomermaanden een programma rond het thema bijen.

kabouterfeestje

kabouterfeestje

 

Winkel en breicafe gesloten op 27 en 28 december

Het duurt nog even, maar we willen vast aankondigen, dat tussen kerst en oud en nieuw, dus op 27 en 28 december de winkel gesloten zal zijn. Er is dan ook geen breicafe. Dan genieten wij ook even van ons kerstreces. Dus kom niet voor niets!

Dat de winter in aantocht is merken we al aan de vogeltjes: winterkoninkje en roodborstje zijn al gesignaleerd in de tuin en ook een groep staarmeesjes, onze vaste wintergasten. Leuk om te zien!

 

Foto's natuurwerkdag / Groente van zorgboerderij Hondspol

Afgelopen zaterdag was het landelijke natuurwerkdag. Bijna 30 vrijwilligers hebben in onze tuin helpen snoeien, wilgen knotten, zagen en takkenrillen gemaakt. Er is flink huisgehouden, hopelijk loopt het volgend voorjaar allemaal weer mooi fris groen uit. Floor van Echtelt en twee vriendinnen bakten pannenkoeken met veel stroop voor alle deelnemers en Ludi zorgde voor verse koffie en koekjes. Foto's van de dag kun je vinden op:

https://picasaweb.google.com/118415591133831578488/KnotgroepLandelijkeNatuurwerkdag02112013TuinBrassicaSchalkwijk

Het is alweer november en het tuinwerk begint op haar eind te lopen. We hebben ook niet zoveel groente meer uit eigen tuin en nog een paar weken, dan houdt het met de kasgroente ook op. Maar... vanaf aanstaande vrijdag breiden we het assortiment in onze winkel uit met groenten van Zorgboerderij De Hondspol uit Driebergen. Daar wordt met verstandelijk gehandicapten een biologisch-dynamische moestuin onderhouden, waarvan wij wortelen, prei, pastinaak, bieten, knolselderij en pompoenen kunnen afnemen. Niet de goedkoopste, maar wel voor een goed doel en biologisch!

En met de donkere dagen wordt het ook weer Sinterklaas en Kersttijd. Denk ook eens aan producten uit onze winkel voor in de schoen of onder de kerstboom. We hebben in de winkel alvast wat potjes leuk aangekleed.

natuurwerkdag

 

 

Pompoenmarkt (6-10) en natuurwerkdag op 2 november

Op zaterdag 2 november doet Tuin Brassica mee aan de nationale Natuurwerkdag. In het hele land gaan vrijwillligers dan aan de slag om natuur en landschap een onderhoudsbeurt te geven. Bij ons kun je komen helpen snoeien en zagen in de Griend. Het is van 9:30 tot 15:00 uur en voor een natje en een droogje wordt gezorgd. Voor meer informatie, kijk op:
http://www.natuurwerkdag.nl/meedoen/locatie/-tuin-brassica-schalkwijk/60
of op de algemene website: www.natuurwerkdag.nl

Zondag 6 oktober stonden we met een kraam van Brassica op de pompoenmarkt bij De Boswerf in Zeist. Mensen konden onze producten proeven en kopen, en we hadden pompoengooien als activiteit voor kinderen. Gezellige drukte!

Woensdagmiddag 9 oktober hielp Brassica bij de kinderactiviteit op de streekmarkt in Houten. Het thema was duurzaamheid en in het kader daarvan konden kinderen zelf papier scheppen van oude kranten. Daar was het minder druk dan zondag, maar de kinderen die meededen vonden het erg leuk!

 

pompoenmarkt

 

 

De zomer van 2013 (30 september 2013)

 

Al heel lang hebben we verzuimd nieuwsberichten op onze website te plaatsen, sorry. Het was een prachtige zomer, maar daardoor ook erg druk!
Allereerst moesten de werkzaamheden rond aanleg tuinhuis, schuurtje, parkeerplaats, moestuin, konijnenren worden afgerond. En ook de winkel en het breicafé (zie foto) draaiden wekelijks met tamelijk groot succes, er was veel fruit te oogsten en in te maken, het rustpunt moest ingericht en gerund worden, etc etc.

Na de open imkerdag en het bezoek van basisschool de Vlinder, waar we nog verslag van hebben gedaan, verscheen al vrij snel in het Groentje een artikel over het rustpunt bij Brassica. Dat leverde een aantal weken extra bezoekers op: dorpsgenoten die eens een kijkje kwamen nemen, Houtenaren die het stuk in de krant gelezen hadden en nieuwsgierig geworden waren, toevallige passanten op fiets(vakantie), oude bekenden en dames en heren die een koorweek hadden in de Schalkwijkse kerk. De een komt voor een kop koffie met of zonder zelfgebakken koek, de ander wil op de kaart kijken waar hij terecht gekomen is en hoe weer thuis te komen, de volgende komt lunchen met ons boerenbrood en kaas, de vierde moet nodig naar het toilet en weer een ander wil een rondje door de tuin lopen… Leuk om zoveel verschillende mensen op bezoek te hebben!

Verder hebben we een groep dames van de volleybal in Schalkwijk op bezoek gehad. Zij zijn ingewijd in het honingslingeren en hebben, onder luid gekwek en gegiebel, onze bijenspeurtocht gelopen.

Afgelopen zondag was de eerste ‘Schalkwijkse open tuinen dag’ geïnitieerd door Marianne van Bennekom. Vier tuinen in Schalkwijk waren die dag te bezichtigen. Wel honderd bezoekers hebben we gehad, zowel uit de buurt als van verder weg. Erg leuk!

Dan draait ons streekwinkeltje ook nog steeds leuk op vrijdagmiddag en zaterdagmorgen. We hebben het assortiment inmiddels uitgebreid met Stichts brood (zonder kunstmatige toevoegingen), naast het molenbrood dat we al verkochten. Er is nog steeds kasgroente (tomaten, komkommers, paprika’s en aubergines) van Van Dijk, en uit onze eigen tuin zijn bonen, uien, kolen etc te koop. We hebben veel kleinfruit gehad, ook voor de jam, en nu zijn de nieuwe appels in de winkel! De honingoogste was goed deze zomer, dus die is ook te verkrijgen in de winkel.

De komende activiteiten zijn op 6 oktober Pompoenenmarkt bij De Boswerf in Zeist (zie persbericht) , en op 9 oktober staan we met een kinderactiviteit op de streekmarkt op het Wed in Houten (www.streekmarkthouten.nl). Je kunt dan zelf komen papier scheppen van oud papier!

Daarna wordt het tijd de tuin winterklaar te maken, op naar het volgende jaar! Hopelijk wordt het weer net zo’n mooie zomer als in 2013!

 

breicafe

 

Geslaagde open imkerdag en bezoek van basisschool De Vlinder (18 juli 2013)

 

De landelijke open imkerijdagen afgelopen weekend waren een succes! Het weer werkte mee, de media had veel aandacht voor het evenement, dus overal in het land hebben de imkers veel bezoekers mogen ontvangen. Ook bij Brassica was het druk, zo'n 60 mensen kwamen bij de bijen kijken, leren honingslingeren of gewoon een potje honing kopen. Een aantal slimme kinderen heeft ook nog de bijenspeurtocht gelopen. Alle antwoorden goed!

 

Afgelopen woensdag 17 juli bezocht groep 5 van basisschool De Vlinder uit Houten onze tuin. Zij deden op school een project over insecten en daarbinnen paste een bezoek aan de imker natuurlijk goed. Floor van Echtelt had het idee aangezwengeld bij juf Gonneke, en zo kwam de hele klas op de fiets naar de tuin. Het was mooi weer, het was interessant en spannend, want we hebben echt in een bijenkast gekeken met een kap op. Gelukkig niemand gestoken. En om het feest compleet te maken, trakteerden de opa en oma van Floor op ijsjes! Voor herhaling vatbaar!!

 

Foto's van het schoolbezoek vind je hier.

 

de landelijke open imkerdag

 

Landelijke Open Imkerdag op 14 juli (11 juli 2013)

 

Voor de vierde achtereenvolgende keer organiseert de NBV aankomend weekend de Open Imkerijdag. Het is een unieke gelegenheid kennis te maken met een imker en het houden van honingbijen. Tuin Brassica doet ook mee op zondag 14 juli van 11 tot 16 uur. Je kunt in een bijenkast komen kijken (achter glas), leren honingslingeren, een waskaarsje maken etc. Je kunt natuurlijk ook de tuin in en er is een bijenspeurtocht door de griend uitgezet. Voor de kleintjes is ook de kabouterspeurtocht nog te lopen. Ook hebben we -vers van de pers- de nieuwe oogst honing in de winkel.

Naast Brassica zijn ook andere imkers in het land open. Voor meer informatie, kijk op: http://www.bijenhouders.nl/landelijke-open-imkerijdag.

de landelijke open imkerdag

 

Rustpunt (3 juli 2013)

 

Wij zijn uitgekozen als een van de 15 rustpunten in de Krommerijnstreek! Binnenkort hebben wij dat gebruiksklaar en kun je bij ons bijna altijd een kop koffie of thee komen drinken. In het tuinhuis als daar iemand is, anders zelfbediening buiten. Voor meer info over wat rustpunten precies inhouden en voor de locaties van alle rustpunten in de Krommerijnstreek en Nederland: www.rustpunt.nu

 

 

Activiteiten in juni (3 juni 2013)

 

In de maand juni staan bij tuin Brassica een paar activiteiten op het programma, waar we jullie van op de hoogte willen brengen.

Zaterdag 15 juni van 10.30 tot 12.30 uur komt mevrouw van Vliet informatie en een demonstratie geven over een duurzaam en ecologisch verantwoord schoonmaakproduct. Misschien al eens van gehoord, het heet HARA en heeft al veel enthousiaste, trouwe gebruiksters, ook in Schalkwijk. Maar misschien worden het er meer na 15 juni?! Een bezoek aan de tuin kan ook!

Het weekend erna (22 en 23 juni) doen we mee aan het Open Tuinweekend van Groei en Bloei. Er zijn dan meer tuinen in Schalkwijk te bekijken, zaterdags trouwens ook rommelmarkt op de Brink. De tuin van Brassica is open zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Zondag vanaf 12 .00 uur komt Sabine Verhaar, u weet wel, de zwerfvuilkunstenares, laten zien hoe je nieuw papier kan maken van oude theezakjes. En daarbij kunt u zelf ook de handen uit de mouwen steken.

Onze tuin staat open voor liefhebbers en met de kleintjes kunt u de kabouterspeurneusroute lopen.

Zoals altijd hebben bij een open tuin, hebben we een kopje koffie of thee met eigen baksels.

 

de bijen

 

Pinksteren in Tuin Brassica (21 mei 2013)

 

Het is alweer een tijd geleden, dat we kond gedaan hebben van de verwikkelingen in en rond tuin en tuinhuis, dus hoog tijd voor een update! Na een lange tijd wachten op het voorjaar, werd het eind april en begin mei ineens heerlijk warm en zonnig voorjaarsweer. Dat zagen we direct aan het gras dat begon te groeien, de fruitbomen die vol in de bloesem kwamen, de pinksterbloemen en daarna de koekoeksbloemen, boterbloemen en paardebloemen. We zagen het ook aan de bijenvolken: er werd weer volop gezoemd rond de kasten en de volken groeiden als kool. De eerste honing werd alweer opgeslagen in de raten! We zagen het ook aan het onkruid, dat direct de kop op kwam steken: grote berenklauwbladeren in de slootkant, zevenblad, raaigras, kruiskruid… dat is weer schoffelen en knippen geblazen!

De afgelopen week sloeg het weer om. Wel de gewenste regen, maar erg nat en koud helaas. Hopelijk trekt de temperatuur snel weer aan, dat zou ons pas gezaaide en gepote goed zeker goed doen. Want gezaaid en gepoot hebben we: de nieuwe kruidentuin staat al bijna vol met vaste kruiden als tijm, rozemarijn, munt, laurier, lavas en salie. Daartussen hebben we eenjarige kruiden gezaaid: koriander, venkel, bonenkruid en tweejarige gepoot: peterselie, selderij. De eerste maaltjes groenten gezaaid en ook al geoogst: raapsteeltjes, spinazie en een paar radijsjes. Slaplantjes staan in de grond, evenals de courgettes, uien, zilveruitjes, snijbiet en aardappels. De laatste op het nieuwe stuk land, dat nog wel erg kleiig en moeilijk bewerkbaar is. Hopelijk verbetert de structuur van de grond door er het eerste jaar aardappels op te poten.

De bijen hebben inmiddels hun jaarlijkse uitstapje naar fruittelers in de omgeving gemaakt, waar ze dienst hebben gedaan als bestuivers van de kersen- en appelbloesem. Er zit al wat honing in de kasten, hopelijk eten de bijen dat met het koude, natte weer van nu niet allemaal weer zelf op! Foto's van de tuin en imkerij hier .

De winkel is nog steeds open op vrijdagmiddag van 16 tot 17.30 uur en zaterdagochtend van 10.30 tot 12.30 uur. Er zijn al heel wat mensen die we regelmatig terugzien in onze winkel, de producten uit onze eigen streek en de ambiance worden gewaardeerd. Ook het breicafe vrijdag van 13.30 tot 15.30 uur mag steeds rekenen op een gezellig groepje breisters.

Iets later, op 14 juli, is het Landelijke Open Imkerdag. Tuin Brassica doet daar ook dit jaar aan mee met van alles rond de bijen in de tuin. Informatie daarover volgt.

Laatste nieuwtje: de crew van Tuin Brassica is uitgebreid met een nieuwe telg: maandag 13 mei is Wout, zoon van Anne en Maarten Schipper geboren. Hij zal vast de komende tijd veel uurtjes in de wagen in de tuin en het tuinhuis doorbrengen!

de bijen

 

Lente, workshop, groente in de winkel (11 april 2013)

 

Eindelijk warmer weer, de lente kan beginnen! In onze tuin maken de witte sneeuwklokjes plaats voor gele narcis en speenkruid. De kippen zijn aan de leg en de bijen vliegen weer. Toch willen we heel graag ook even wat regen op ons land!

We hebben een goede hulp in onze tuin gekregen: Tonny Kerkhof uit Nieuwegein, pas met pensioen en ze weet van aanpakken! Tientallen kruiwagens houtsnippers heeft ze op het brede pad langs de sloot en achter het tuinhuis gereden, zodat we de tuin weer met schone schoenen kunnen bereiken. Met haar hulp hebben we de afgelopen week ook hard gewerkt aan de aanleg van een nieuwe kruidentuin naast het tuinhuis. Al veel kruiden hebben er een plekje gekregen, maar we moeten nog naar het tuincentrum voor verdere aanvulling. Of zijn er mensen met stekjes van lavas, peterselie, selderie, rozemarijn, lavendel of salie?

In onze winkel zijn vanaf aankomende vrijdag ook bio-groenten van Van Dijk uit Schalkwijk te koop. Het is nog koud, maar er is al spinazie, komkommer, groene paprika en aubergine. Over een paar weken zullen ook tomaten, andere paprika’s en aardbeien geleverd worden. Verder hebben we van Van Dijk appelsap en perensap. De bio-appels van William Pouw zijn bijna op, we gaan over op andere appels. Zelf hebben we mede (honingwijn) gebotteld. Over een paar weken te verkrijgen in de winkel!

Onze nieuwe moestuin is afgelopen week machinaal gespit. Erg zware klei... Het eerste jaar poten we daarom maar veel aardappels om de grond losser te krijgen. En de nieuwe boomgaard is met gras ingezaaid.

In het breicafé zijn al mooie werkstukken gemaakt, en het uitwisselen van nieuwtjes en brei-problemen/oplossingen geeft veel gezelligheid. Kom ook eens langs! Vorige week werden de dames verrast door een man met een nat pak, die had geprobeerd een vuilniszak uit de sloot te halen. Hij is liefdevol verzorgd en ging met droge kleren naar huis! Deze man heet Gerrit Wieman en heeft ons al veel diensten bewezen: filmscherm opgehangen, stellingkast op maat gemaakt en geplaatst, twee handdoekrekjes gemaakt van oude lepels en vorken, de trapleuning in de kelder bevestigd en de kapstok gelast. En laten we Anton Vergeer niet vergeten, die de kapstok een paar nieuwe pootjes gaf tegen het omvallen.

De workshop met knopen van aankomende zaterdag is bijna vol, maar er kunnen nog een paar mensen bij....

groente Van Dijk

 

Duurzame workshop op 13 april + Paaswinkeltje (28 maart 2013)

 

DUURZAAM BEZIG ZIJN IN LEUKE WORKSHOP?
Op zaterdag 13 april van 14:30-16:30 uur organiseren we samen met Sabine Verhaar een leuke, maar ook leerzame workshop. Zij wil je graag leren hoe je van oude knopen een hele leuke ketting of armband kunt maken. Echt leuk om zelf te dragen, of om cadeau te geven, bijvoorbeeld voor moederdag.
Sabine is heel creatief en maakt allerlei leuke en kunstige dingen van restjes en zwerfvuil dat anderen weggooien. Tijdens de workshop wil ze hier graag over vertellen. Je kunt ook vast een kijkje nemen op haar weblog: www.branelliconsooi.blogspot.com. We zullen de workshop ook starten met een klein stukje theorie: wat doet onze leefwijze met de aarde? Hoe duurzaam zijn we bezig?

Bij mooi weer is er ook gelegenheid om een rondje te lopen in onze natuurlijke moestuin en de imkerij, met tekst en uitleg over hoe Tuin Brassica te werk gaat.

Brassica zou Brassica niet zijn zonder iets lekkers uit eigen oven bij de koffie en de thee. Kosten inclusief materiaal en consumpties zijn 15 euro per persoon.

Wil je meedoen? Bel dan 06-53748466 of mail naar info@tuin-brassica.nl. Vol is vol. Neem als je hebt, zoveel mogelijk oude knopen mee en een  haaknaald nr. 4.

workshop knopen

PAASWINKEL
Hoewel het nog vriest ’s nachts, lijkt het overdag al een klein beetje voorjaar te worden. Het is bijna Pasen, dus we hebben de winkel voor vrijdag en zaterdag een beetje aangekleed met paasartikelen. Ook zijn er mooie paastakken van de krulhazelaar te koop en hebben we genoeg Schalkwijkse eieren ingeslagen. Daar hebben we overigens ook weer cake van gebakken, kom proeven!

De winkel is open op vrijdag van 16:00-17:30 uur (na het breicafé van 14-16 uur, daar ben je natuurlijk ook welkom) en op zaterdag van 10:30-12:30 uur.
Er staan ook leuke brocante-spulletjes en kamerplanten in de winkel. Wil je vast een voorproefje:  klik op http://www.tuin-brassica.nl/images/brocante.pdf

Nieuw zijn de Brassica-cadeaubonnen. Wil je een leuk cadeautje geven, maar je weet niet precies wat? Voor ieder bedrag kun je bij ons een bon kopen, die ingewisseld kan worden voor alles wat bij ons in de winkel ligt of voor een leuke workshop.

vrolijk pasen

 

Ook bij Brassica nog geen voorjaar (20 maart 2013)

 

Helaas is het ook bij Brassica nog koud, dus de bomen en struiken lopen nog niet mooi uit. De bijen moeten we bijvoeren met suikerdeeg, omdat hun wintervoorraad op raakt en het ook voor hen nog te koud is om te gaan vliegen op de bloeiende wilg, hazelaar en sneeuwklokjes. We kunnen wel aan de slag in de tuin hoor: bomen poten op ons nieuwe stukje land, snippers op de paden kruien, wat laatste snoeiwerk. Binnen hebben we ook al tomaten en pepers gezaaid, buiten moet dat nog maar even wachten.

Vorige weeek dinsdag hebben we bij Transition Town in Houten meegewerkt aan de zaden ruilavond. Wij mochten de avond inleiden met een verhaaltje over onze tuin en manier van moestuinieren.

Ook heeft de Griend de krant gehaald met een nieuw standbeeld, zie krantenartikel.

Het breicafe is nog steeds elke vrijdag. De ene keer drukker dan de andere, maar steeds gezellig. Iedereen is welkom op vrijdag tussen 2 en 4 uur. En van 4 tot half 6 op vrijdag en half 11 tot half 1 op zaterdag is het winkeltje open voor boodschappen: (geiten)kaas, joghurt, karnemelk, vruchtenjoghurt, eieren, koek, brood, jam, honing, chutneys, appelmoes, (stoof)peren, aardappels, walnoten. Allemaal van onszelf of uit de streek!

Daarnaast hebben we leuke brocante-spulletjes en zelf opgekweekte planten. Assortiment wisselt. Je kunt op de site bij 'Producten' altijd zien wat er zoal te koop is. Klik hier voor een overzicht van wat er nu in het tuinhuis staat. Heb je ergens interesse in? Dan kun je ook een mailtje sturen naar info@tuin-brassica.nl

Je kunt bij ons ook altijd een bestelling opgeven, dan weet je zeker dat we in huis hebben wat je hebben wilt. Voor cadeautjes kun je ook bij Brassica terecht (mandjes met streekproducten, lavendelzakjes, handgeschept papier, kussens, breisels.... En sinds kort hebben we ook Brassica-bonnen. Voor een bedrag naar keuze kun je iemand een bon cadeau geven en diegene mag dan lekker zelf iets komen uitzoeken in ons winkeltje.

zadenruilavond

 

Breicafé en open tuin op 23-24 februari (20 februari 2013)

 

Op vrijdagmiddag 15 februari was het dan eindelijk zover! Ons breicafé ging van start met zes breiende dames, die erg hebben genoten van het gezellig praten en breien tegelijk. En voor degenen die er niet waren: op 1 maart en vanaf dan is er elke week op vrijdag breicafé en bent u van harte welkom tussen 14 en 16 uur.

Even ter herinnering: aanstaand weekend 23 en 24 februari zijn we weer open van 10.30 tot 13.00 uur en kunt u de tuin komen bekijken en winkelen in ons streekproductenwinkeltje.

Kijkt u ter inspiratie maar eens naar de foto's van het vorige weekend hier en het breicafé van 15 februari hier.

Vanaf 1 maart gaat onze streekproductenwinkel elke vrijdagmiddag van 16 tot 17.30 uur en zaterdag van 10.30 tot 12.30 uur open, we hopen velen van u over te halen om regelmatig producten uit de eigen omgeving te gebruiken. Kijkt u voor onze ideeen daarover op onze website www.tuin-brassica.nl onder kopje filosofie.

breicafe

 

Eerste openingen tuinhuis (13 februari 2013)

Afgelopen weekend, 9 en 10 februari, hebben we voor het eerst in 2013 de tuin weer opengesteld voor publiek. En dit was ook meteen de eerste keer dat mensen een kijkje konden komen nemen in ons nieuwe tuinhuis. De houtkachel brandde binnen, dus het was er goed toeven. Helaas zorgde een pak sneeuw op zaterdagmorgen, dat de sneeuwklokjes in de tuin nog even verscholen bleven voor het publiek, maar tijdens de volgende openstellingen op 23 en 24 februari zullen ze hopelijk wel te zien zijn! We hebben ook een nieuw kippenhok geplaatst. Het is vakkundig in elkaar gezet door de broers Wieman en net op tijd geschilderd om op de open dag op zijn plek te staan.

Gelukkig vond iedereen, dat het een mooi tuinhuis geworden is, en dat het nog steeds gezellig aandoet. Niet alles is al klaar: de keuken bijvoorbeeld moet nog geinstalleerd worden. We hebben ook een kelder, maar die wordt ook nog leuk ingericht voordat we hem openstellen. Leuk te noemen is, dat we het aanrecht en nog een aantal andere spullen gratis hebben mogen overnemen van Het Gebouw in Schalkwijk, dat gesloten is. Zo is weer een hoop materiaal gerecycled!! Foto's van de tuin, het kippenhok en de openstelling, kun je hier vinden.

Ben je niet geweest, 23 en 24 februari is dus weer een kans, tussen 10:30 en 13 uur. Met koffie, thee en lekkers. Daarna denken we geregeld op zaterdag open te gaan voor een aantal uur, maar daarover wordt je nog geinformeerd. Vrijdag 15 februari van 14 tot 16 uur is ook het eerste breicafé in het tuinhuis. Iedereen is welkom!

We hebben voor in de tuin, die als het dooit toch wel erg nat en blubberig is, weer een paar mooie vrachten houtsnippers gekregen van de firma Van Jaarsveld/Boomtotaalzorg. Nu kun je dus op heel veel plaatsen in de tuin weer gewoon lopen, zonder dat je meteen vieze schoenen hebt.

jonge bezoeksters

 

Witte tuin Brassica in januari (21 januari 2013)

Na een jaar slopen en bouwen, zijn we onderhand weer zover dat we een voorzichtige start gaan maken met de activiteiten in Brassica. Het tuinhuis is al zover klaar, dat u kunt komen kijken en winkelen! We hebben officieel ook een nieuw adres: De Griend 1, 3998 JJ Schalkwijk.

In februari willen we onze eerste open tuindagen van 2013 houden, met het vertrouwde thema ‘sneeuwklokjes’. Hopelijk zijn dan de klokjes onder de sneeuw vandaan gekropen! De data liggen nog niet helemaal vast, dat is nog een beetje afhankelijk van het weer de komende weken.

Als vanouds: koffie en thee staan klaar, met eigen baksels, waarin we bijna alleen maar producten uit de streek verwerkt hebben: meel van de molen in Cothen, boerenboter van boerderij De Ossenwaard in Werkhoven, Schalkwijkse eieren, en eigen noten en vruchten. Het gebruik van streekproducten past precies in de filosofie van Brassica, op de website zeggen we hier meer over: http://www.tuin-brassica.nl/html_pages/html_menupages/historie.shtml.
We hebben in het winkeltje weer zelfgemaakte producten en ook leuke brocante en handwerk in de kastjes om in te snuffelen.

Nieuw is ons breicafé! Al een succes op meer plaatsen in Nederland. Gewoon gezellig samen breien (of borduren of ander handwerk), patronen uitwisselen en onderlinge hulp bij lastige steken. We beginnen hiermee ook in februari is het plan. Je hoort ervan.
Brei een leuk cadeau of een trui voor jezelf.
Met een kopje koffie of thee en wat lekkers. En de houtkachel brandt!

Hoe gaat het verder in de tuin? Alles is nu natuurlijk in winterrust. We hebben de moestuin omgespit, alleen wat boerenkool en knolselderij zit nog in de grond voor nog een lekkere winterstamppot of erwtensoep de komende maanden. Voor de vorst hebben we onze eerste zelfgekweekte oesterzwammen kunnen oogsten en eten. We hadden vorig jaar daar pluggen met ‘zaad’ (mycelium) gekocht bij Groene Takken. Die moesten in houten stammetjes worden geboord en dan maar wachten... Veel vocht hebben ze nodig en weinig zon, dus achter in ons bos neergezet. En zowaar zaten er dit jaar de eerste zwammen aan! We hebben ze lekker gebakken en opgegeten.

Wat we vorig jaar ook nog geoogst hadden: amandelen. In december de tijd en moeite genomen om ze te kraken en zelf amandelspijs van te maken. Voor Sinterklaas de heerlijkste gevulde speculaas gebakken!

We hebben een aantal nieuwe fruitbomen erbij gekocht en gekregen van de stichting Landschapsbeheer. Veel oude rassen zitten erbij.

De bomen liggen nu nog opgekuild, eerst moet de grondwerker het nieuwe land geschikt maken om ze te poten. Hopelijk werkt het weer niet teveel tegen en kunnen ze over een paar weken de grond in.

De bijen maken het goed. We hebben alle volken begin januari een keer behandeld met oxaalzuur om de parasiet varroamijt te bestrijden. Dan moeten de kasten open en hebben we kunnen zien dat alle volken nog in leven zijn. Hopelijk komen ze de winter goed door om in het voorjaar weer een hoop bestuivingswerk te gaan verrichten en nieuwe honing te gaan halen!

oesterzwammen

 

De bouw en de tuin in het najaar (11 oktober 2012)

BOUWACTIVITEITEN

Tijd geleden dat jullie iets over tuin Brassica hoorden. Komt allemaal doordat op het terrein bijna alles op zijn kop staat door de nieuwbouw. Open tuindag houden was praktisch onmogelijk, een keer in het vroege voorjaar hebben we het er op gewaagd, en met Open Imkerdag, dat was nog heel succesvol. Nu horen we van trouwe fans dat ze de gezelligheid missen, maar we kunnen hen troosten door te zeggen dat het volgend jaar weer allemaal gaat gebeuren.

Nadat Kool Transport in februari van dit jaar verhuisde naar Vianen, is eerst de sloper langsgeweest: alle gebouwen achter het woonhuis zijn gesloopt en daarna ook het betonnen parkeerterrein. Helaas moest ook een klein gedeelte van de tuin, de oude hoogstamboomgaard, het veld ruimen. Gelukkig zijn we al begonnen met nieuwe aanplant. En doordat we met een aantal familieleden het terrein hebben gekocht en ontwikkeld, kan de tuin verder blijven bestaan. We hebben er zelfs een stuk land kunnen bijkopen. Daar komt vanaf 2013 onze biologische moestuin. Er komt ook fruit te staan en bomen.

Op dit moment wordt hard gewerkt aan een mooie ruimte om in de toekomst bezoekers te ontvangen. Het is een houten gebouw dat wordt gebouwd door Houtstaal uit Tricht. In het gebouw komt een ruim toilet en een keuken waar we op hygiënische wijze onze producten kunnen maken. Onder de keuken een grote kelder om levensmiddelen en bewaargroenten uit de tuin koel te bewaren. In dit gebouw kunnen we ook voor kleine groepen leuke activiteiten houden rond natuur en milieu, en educatieve kinderfeestjes organiseren en schoolklassen ontvangen. Om dit te realiseren krijgen we van Leader, een Europees subsidiefonds voor de ontwikkeling van vitale landbouwgebieden zoals de Krommerijnstreek , een financiële bijdrage. Dat gaat niet vanzelf, we hebben daar hele plannen voor moeten schrijven en moeten regelmatig rapporteren, maar de aanhouder wint!

TUIN EN BIJEN

Voor de bijen was 2012 niet het beste jaar, vooral het voorjaar was veel te koud en te nat om fatsoenlijk honing te kunnen halen en de volken te laten groeien. Gelukkig werd het eind juni en in juli nog wel veel mooi weer, waardoor tijdens de bloei van linde, braam en springbalsemien de bijenvolken nog goed op sterkte konden komen en we zelfs nog een paar emmers honing hebben geslingerd. Niet zoveel als vorig jaar, maar wel lekker. En op = op, volgend jaar weer nieuwe kansen. Inmiddels zijn alle negen volken ingewinterd (bijgevoerd) en hopen we dat ze goed de winter door gaan komen.

Net als bij de bijen, heeft het slechte voorjaar ook geleid tot een relatief magere fruitoogst dit jaar. Weinig pruimen, appels, peren. Gelukkig hebben de bramen en de herfstframbozen aan het eind van het seizoen nog wat goedgemaakt. Zoveel jam maken als afgelopen jaren zal dus nu ook niet lukken, hopelijk kunnen we iedereen tot volgend voorjaar blijven bedienen als de eerste nieuwe aardbeien en rabarber zich weer aandienen. Alle oogst, op de boerenkool na, is inmiddels binnen en de tuin begint al mooie herstkleuren te vertonen. We zijn alles zo zoetjesaan winterklaar aan het maken. Je hoort van ons nog over een feestelijke opening van de nieuwe ontvangstruimte en tuin, we mikken op de weken voor Kerst...

We hebben ook nog wat oude foto's van de jonge poesjes.

dierenbescherming 

 

Open imkerdag, honingoogst en jonge poesjes (25 juli 2012)

OPEN IMKERDAG

Zaterdag 14 juli was het landelijke open imkerijdag. De dagen ervoor waren nat en fris, maar wie A zegt.... Dus de tuin zo goed en zo kwaad als het kon op orde gemaakt en lekker honinggebak gebakken voor de mensen die zich niet door het weer af zouden laten schrikken. We verwachtten weinig opkomst, maar het weer viel uiteindelijk alles mee en mede door de berichtjes in het Groentje en het AD kwamen toch meer dan 80 mensen op onze tuin af! We hebben veel mogen vertellen over de bijen, we hadden een honingraam vol honing (zwaar!) en iedereen mocht oefenen honing slingeren. Het was leuk. Kijk hier voor de foto's.

HONINGOOGST

Het hele jaar was het kommer en kwel met de bijen. Ze leefden wel, maar honingvoorraad opbouwen, ho maar. Te koud en te nat. Maar, de laatste weken van juni en het begin van juli maakten toch nog wat goed. De bijen hebben goed nectar gehaald, voornamelijk op de linde en de bramen, zodat we toch nog zo'n 60 kilo honing hebben kunnen slingeren. Het gaat weer de potjes in en is te koop op ons karretje.

JONGE POESJES

We hadden al een aanloopkat, een wilde, die onze tuin tot haar thuis had gemaakt. Die vonden we wel leuk, dus ze mocht blijven. Nu bleek dit voorjaar dat ze 3 jongen had gekregen, achter in het houthok. Na een paar maanden waagden ze zich ook naar buiten, de tuin in. Ze zijn erg schattig, maar wat moeten we met zoveel poezen?! En de poezen zijn nu ook weer niet zo tam dat ze makkelijk te vangen zijn om te steriliseren. De Dierenbescherming heeft ons goed geholpen. Ze hebben moeder gevangen in een kooi met voer en naar de dierenarts gebracht. 's Middags werd ze keurig weer terugbezorgd, geholpen en al. Ze loopt nu weer lekker rond in de tuin. Ook een jonkie hebben ze weten te lokken, die is naar het asiel gebracht, op zoek naar een lief baasje. De andere twee proberen we binnenkort te vangen. Wat een service van de Dierenbescherming!Kijk hier voor de foto's.

dierenbescherming 

 

Het nieuws van juli (5 juli 2012)

Mooi weer geweest de afgelopen dagen! De bijen hebben ervan geprofiteerd, volgende week gaan we eindelijk de eerste honing van dit jaar slingeren! De oogst zal niet zo overweldigend zijn als voorgaande jaren door het slechte voorjaar, maar al met al krijgen we toch wel weer wat potjes gevuld. Het zachte fruit is ook rijp aan het worden: aardbeien zijn al bijna op, maar nu kleuren de rode bessen, zwarte bessen, jostabessen en frambozen. Kersen zitten er niet in dit jaar helaas...

OPEN IMKERDAG

Zaterdag 14 juli is het landelijke open imkerijdag. En omdat 2012 het jaar van de bij is, krijgt deze dag nog eens extra aandacht. Tuin Brassica doet ook mee en is open op zaterdag tussen 11 en 16 uur. Je kunt een kijkje nemen in de bijenstal en bijen veilig achter glas bekijken in de observatiekast. We zullen demonstreren hoe honing geslingerd wordt in een antieke honingslinger en er is een leuke korte bijenspeurtocht door ons natuurgebiedje, de griend. Voor koffie, thee en lekker gebak (met honing!) wordt gezorgd. En natuurlijk kun je onze nieuwe honingoogst komen proeven. Verder is de tuin te bezichtigen en kun je naast een potje honing, ook jam etc kopen.

IJSVOGEL

We kregen een leuk mailtje van Monica van der Ven:
Ha Elly en Anne,
Zo juist was ik even op de Flora en Faunalijst en ik weet niet of het hier om eigen waarnemingen gaat maar zo niet dan kan de ijsvogel er aan toegevoegd worden. Regelmatig (3x al dit voorjaar) zie ik de ijsvogel De Griend in en uit vliegen.
Hartelijke groet, Moos

OPEN IMKERDAG

We kregen ook een leuk mailtje van Lars van Ecomove in Houten. Hij heeft een filmpje van onze tuin gemaakt tijdens een vorige open dag. Het filmpje is te bekijken op YouTube.

OPROEP

Voor het maken van streekproducten-pakketjes zijn wij regelmatig op zoek naar houtwol en van die plastic ‘snippers’ om mandjes leuk mee op te vullen. Je hebt ze vaak in kerstpakketten etc. Heb je van dat spul en doe je er niets mee? Dan houden wij ons aanbevolen!

ijsvogel 

 

Michielschool op bezoek bij de bijen (14 juni 2012)

Woensdag 13 juni zijn 32 (!!) kinderen van groep 3 van de Michielschool uit Schalkwijk samen met veel ouders en juf Jossje bij ons op bezoek geweest bij de bijen. Vorige week waren we al in de klas wezen vertellen over bijen en bijenhouden en hadden we de kinderen bijen in de observatiekast laten zien. Woensdag mochten ze het echte werk komen bekijken: met bijenkappen op in een echte bijenkast. Ook hebben we honing geslingerd (met water voor de demonstratie), waskaarsjes gemaakt en mooie potjes met honing gevuld en versierd.

Ook het kabouterbos had weer aftrek, net als de jonge konijntjes! Het AD plaatste donderdag zelfs een foto van het gebeuren in de krant. Het was hartstikke leuk.

Kijk hier voor wat foto's.

michielschool 

 

De tuin in juni (4 juni 2012)

Konijntjes

De zes jonge konijntjes groeien als kool en eten ons de oren van het hoofd. Ze zijn weer echt heel schattig, dat vinden de kinderen die op kraamvisite kwamen ook. Zoals Floor, Isabel, Lotte en Willem. We aten er een beschuit met muisjes op. En natuurlijk even de beestjes vasthouden en aaien. Er zijn 4 witzwart gevlekte (lijken op moeder) een grijsbruine (lijkt op vader), en een zwarte met witte bontkraag.

Bijen

Het voorjaar was veel te koud voor de bijen, er is niet of nauwelijks voorjaarshoning gehaald. Een paar volken hebben we zelfs bijgevoerd. Wel hebben onze volken bij fruittelers in de buurt gestaan om te bestuiven, hopelijk is dat wel gelukt. De afgelopen weken gelukkig wel mooi weer en dan gaat het met sprongen vooruit. Vandaag van de twee laatste volken een veger gemaakt om te voorkomen dat er zwermen vertrekken. Ook staat de observatiekast weer klaar om mee te nemen naar de les op de Michielschool volgende week. Zet alvast in uw agenda dat we op zaterdag 14 juli meedoen met de landelijke open imkerijdag. U hoort nog later meer hierover van ons.

Weer een verjaardagspartijtje

Zaterdag 12 mei heeft Roos haar verjaardag in Schalkwijk gevierd bij haar oom en tante, Piet en Ans Bosman. Een van de onderdelen van het feest was een bezoek aan tuin Brassica. Roos wilde haar vrienden en vriendinnen heel graag het kabouterbos laten zien. Het was een succes.

Grote schoonmaak

Zoals elk jaar rond deze tijd moet er ineens heel veel geruimd worden in de tuin. Lange tijd gaat het goed en staat alles er zonder al te veel moeite netjes bij, maar dan gaat binnen een week of twee alles groeien en verwilderen. En als er dan ook nog een flinke stortbui met hagelstenen valt, moet er hoognodig wat gebeuren. Maaien, paden vrijmaken en onkruid verwijderen: pispotjes, zevenblad en uitgebloeid fluitekruid bijvoorbeeld. Herkent u dit?

Suikerprijs

Voor de bijen en ook voor de inmaak van vruchten gebruiken wij heel veel suiker. Nu is de suiker onlangs behoorlijk duurder geworden, bijna 1 1/2 keer duurder dan een half jaar geleden. Op de hoeveelheden die wij gebruiken, maakt dat best verschil. De prijs voor honing en jam en dergelijke hebben we daarom moeten aanpassen.

Bouw ontvangstruimte/winkeltje

Binnenkort gaat het echt gebeuren: dan gaan de heipalen de grond in voor een ruimte bij de tuin, waar wij u vaak hopen te mogen ontvangen. Het wordt een zwart houten gebouw, een beetje in de vorm van een boerenschuur. Er komt ook een keuken in die voldoet aan de eisen om producten te bereiden met ingredienten uit de tuin, zoals jam en appelmoes, gebak en andere lekkere dingen. Eind 2012 is het klaar, als de planning klopt tenminste.

jonge konijntjes 

 

Kinderpartijtje en jonge konijntjes (24 april 2012)

Op 18 april heeft Gina uit Nieuwegein haar zevende verjaardag bij ons in de tuin en bij de bijen gevierd, samen met 9 vrienden en vriendinnen. Met alle kinderen hebben we in de bijenstal naar de bijen gekeken (of veilig achter glas), mooie potten honing gevuld en versierd, een speurtocht gedaan, kampvuur gemaakt, honing gesnoept enz enz. Kortom, het was een groot feest!

Kijk voor de foto's op:

https://picasaweb.google.com/102511672047311728615/KinderfeestjeGinaInDeTin#

En bijna tegelijkertijd zijn bij papa konijn Justin en mama konijn Shiva weer jonge konijntjes geboren. Ze zijn nog heel klein en zitten dicht op elkaar in het nestje, maar als we goed geteld hebben, zijn het er zeven. Er zitten zwarte bij en zwart-wit gevlekte. Nu laten we ze nog even met rust, maar over een tijdje mag iedereen die dat leuk vindt ze komen bewonderen! En als je altijd al graag zelf konijntjes had willen hebben... laat maar weten!

jonge konijntjes 

ma konijn 

 

Foto's van de open tuin op 15 april (18 april 2012)

Het was toch wel fris en guur weer, maar ruim 40 mensen bezochten de tuin afgelopen zondag. Het was wel weer erg gezellig!

Kijk voor de foto's op:

https://picasaweb.google.com/102511672047311728615/OpenTuin15April2012#

 

Open tuin bij Brassica op 15 april (14 april 2012)

Het terrein van Kool Transport ligt behoorlijk op de schop, en ook stukjes van onze tuin daardoor. Maar.... - een groot deel van de tuin ligt er nog altijd zo bij als voorheen, - het bouwterrein wordt al steeds beter toegankelijk, - de vergeet-mij-nietjes bloeien vrolijk blauw, - het is alweer een hele tijd geleden dat we een open tuindag hebben georganiseerd, - de weersvoorspellingen voor zondag zijn best aardig.

Dus... Aanstaande zondag 15 april kun je weer een kijkje komen nemen bij Brassica. We zijn open vanaf ongeveer 11 uur 's morgens tot 2 uur 's middags.
De tuin is mooi, de winkel met eigen producten en brocante is open de griend is nog toegankelijk en we bakken weer iets lekkers.
Voor de liefhebbers hebben we een aantal mooie kamerplanten in de aanbieding.
Voor (andere) liefhebbers ook een leuke gelegenheid om eens op het nieuwe bouwterrein een kijkje te nemen.
Trek wel stevige schoenen of laarzen aan die een beetje vuil mogen worden. En voorlopig zitten we ook zonder stromend water en elektriciteit, een beetje behelpen dus. En handig om thuis nog even naar het toilet te gaan.
We hopen je weer te zien aanstaande zondag op Jhr. Ramweg 31 (achter)!

vergeetmijniet 

 

Brassica bij zadenavond Transition town (5 maart 2012)

Op maandagavond 5 maart zijn we als Brassica uitgenodigd bij de zogenoemde 'zadenavond' van Transition Town in Houten. Deze club zet zich in voor zo een duurzaam mogelijke ontwikkeling van de samenleving, in Houten met werkgroepen op het gebied van voedsel, een ecowijk en energie. Kijk voor meer informatie op de website: www.tthouten.wordpress.com.

Op 5 maart is er een avond waarop moestuinierders (beginners en gevorderd) uitgenodigd worden om onderling zaadjes te ruilen. Vanuit Brassica zullen wij de avond inleiden met een verhaaltje over onze tuin, onze manier van werken en handige tips en trucs voor mensen met groene en minder groene handen. De avond is van 20:00 uur tot 21:30 aan de Meerkoetweide in Houten. Iedereen is welkom, en het kost niets.

 

Twee gezichten (28 februari 2012)

Het Koolterrein krijgt twee heel verschillende gezichten: aan de ene kant komen in de tuin na de vorst en de sneeuw de eerste tekenen van het voojaar weer tevoorschijn. De sneeuwklokjes bloeien al bijna overal, net als de akonietjes en de toverhazelaar. Op zachte middagen wagen de eerste bijen zich naar buiten en de kippen worden weer levendig. Het gras is groen en als de zon wil schijnen, ziet het er alweer best mooi uit.

Aan de andere kant wordt op het oude transportbedrijf heel hard gesloopt. De garage is afgebroken, net als het kantoor en de betonplaten die op de grond lagen zijn kapotgestampt. Alles ligt nu als grote hopen puin achter op de parkeerplaats. Dit betekent dat we moeten klimmen en klauteren om in de tuin te komen om de kippen te voeren of ander werk te doen. We willen graag weer een keer open dag houden, maar op het moment is de tuin zo onbereikbaar, dat we dat nog even uitstellen. Niet zondag 26 februari of 4 maart dus, maar wie weet wel zondag 11 maart. We houden je op de hoogte!

We kregen ook een leuk berichtje van een oude bekende, Marijke Miltenburg:

Dag Elly en Anne, Wat een prachtige site hebben jullie! Ik heb deze net ontdekt via de site van Johan over het huizenproject. Onze dochter gaat daar samen met haar vriend een huis kopen en ik zocht wat informatie. Wat een geweldige tuin hebben jullie ervan gemaakt. Ik heb vroeger met Loes vaak in het zwembad gelegen wat daar toen nog was. En in het weitje stond de pony van Loes. Graag zou ik een keer komen kijken in het voorjaar. Is het mogelijk dat jullie mij op de hoogte houden van de activiteiten? En is de tuin dagelijks open of alleen op speciale dagen? Ik hoor het graag.

Tot slot nog een lekker recept uitgeprobeerd, want we hadden nog een heleboel hazelnoten uit eigen tuin: hazelnootschuimtaart. Het recept komt deels van broer Henk en schoonzus Angela, deels uit de krant. In de zomer is dit ook een goede taart om de eigen eieren 'weggewerkt' te krijgen, maar nu hebben we die maar gekocht. Veel mensen hebben de taart inmiddels al getest en hij is goedgekeurd!! Dit is het recept:

Hazelnoottaart

Ingrediënten voor 12 personen:
De schuimtaart heeft 2 schuimlagen. Per laag:
3 eiwitten, 150 gr. suiker, 2 zakjes vanille suiker (voor mokkataart een aantal theelepels oploskoffie, vind ik extra lekker).
Voor de vulling en afwerking: ½ l. slagroom, suiker, ½ pakje “klopvast”, 175 gram ongezouten hazelnoten, chocolaatjes, hagelslag of nogatinekorrels en evt. ander lekkers.

Voorbereiding:
De eieren scheiden.
M.b.v. een groot plat bord, 2 bakvormen van aluminium folie maken (invetten).
Bereidingswijze:
Klop de eiwitten goed stijf. Doe er de suiker en de vanillesuiker bij en klop dit tot een slijmerige massa. Hak de hazelnoten fijn en roer erdoorheen. Voor een mokka-schuimtaart: roer door dit mengsel een zo geconcentreerd mogelijk papje van oploskoffie met water. Verdeel het mengsel over de 2 vormen en bak 1 uur en 3 kwartier in een oven op 150 graden. In de oven laten afkoelen.
Taart “bouwen”:
Slagroom kloppen. Op de eerste bodem een dun laagje hagelslag of nougatine smeren, laten afkoelen en  ± 2/3 van de geklopte slagroom (met suiker en klopvast) erop. Hier komt de tweede bodem op. Bovenop en rondom afsmeren met geklopte slagroom. Rondom bestrooien met de nogatine. Bovenop versieren met toefjes slagroom, chocolaatjes, hazelnoot, manderijnen, kersen of iets anders wat je geschikt vindt.

P.S. Zet de taart een aantal uren in de diepvries om hem te kunnen snijden (anders druk je de hele boel in elkaar). Ca. 2 uur voor consumptie bevroren snijden.

hazelnoottaart 

hazelnootgebakje 

 

De website doet het weer (17 januari 2012)

Het heeft even geduurd, maar het lukt ons weer om nieuwe berichtjes op de website te zetten! We zullen jullie dus vanaf nu weer regelmatig op de hoogte houden van wat er in en om onze tuin gebeurt.

Er is de afgelopen maanden ook het een en ander gebeurd:

- We hebben meegewerkt aan een televisie-uitzending van RTV Utrecht over streekproducten.

- Elly heeft groep 2 van basisschool De Vlinder uit Houten ontvangen. De klas kwam een bezoek brengen aan ons kabouterbos. Leuk!

Verder staat Kool Transport op het punt van vertrek naar Vianen. Dat betekent, dat er op het terrein een hoop gesloopt en weer gebouwd gaat worden. Maar de tuin blijft in stand! Het plan is om in de loop van 2012 ook een kleine ontvangstruimte bij de tuin te laten bouwen, zodat we ook met niet zulk mooi weer mensen kunnen blijven ontvangen. En om eens een leuke film te kunnen draaien of een kinderfeestje te organiseren.

De sneeuwklokjes beginnen alweer te bloeien. Als alle werkzaamheden het toelaten en de tuin gewoon bereikbaar blijft de komende tijd, zullen we in februari weer de inmiddels traditionele sneeuwklokjes-open dag organiseren. We houden je op de hoogte!

kabouterbos 

 

Brassica staat weer op de Pompoenenmarkt in Zeist (17 september 2011)

Op zondag 2 oktober is het weer pompoenenmarkt bij De Boswerf in Zeist. Er zijn allerlei activiteiten en ook Brassica is present met een kraampje. Zie voor meer informatie dit affiche. Kom eens langs!

 

Natte open tuindag op 28 augustus (30 augustus 2011)

Er was gewaarschuwd door Erwin Krol en consorten dat er een bui kon vallen op zondag…. Maar dat het zo hard zou regenen had niemand voorspeld. Het was dus een open dag met veel paraplu’s dit keer. Des te gezelliger was het in de blokhut en in de kantine van Kool Transport, die we voor de gelegenheid omgetoverd hadden als expositieruimte voor houtkunstenaar Gerrit Schuijt. Eigenlijk zou hij zijn werken in de tuin tentoonstellen, maar omdat die niet bestand zijn tegen zoveel regen, heeft hij zijn heil binnen gezocht. Ondanks het slechte weer hadden Gerrit en Brassica toch weer veel belangstelling van zo’n 60 bezoekers en zijn alle taarten bijna schoon opgegaan. Het was gezellig…

Gerrit Schuijt is van atelier 'De Specht'. Hij is creatief met hout en wilde graag een aantal van zijn werken tentoonstellen in de tuin. Hij zegt het volgende:
"De natuur inspireert me. Bomen bewonder ik het meest. Het zijn voor mij de boeiendste planten op aarde. Ze zijn indrukwekkend groot en mooi en zijn standvastig. Voor mij 'spannen ze de kroon' en bij het zien van een boom probeer ik me ook altijd een voorstelling te maken van hun wortelstelsel. Een boom kun je ook omarmen. Ik heb iets met hout en de geur van hout, maar meer nog met de bomen die ons het hout geven. Een stam of tak, zelfs als die niet meer gaaf is, boeit me meer dan een plank.
Zijn houtcreaties hebben allemaal een naam en wanneer er vragen rijzen wil hij graag uitleggen hoe het zover heeft kunnen komen."

Er is een fotopagina met een aantal kunstwerken van Gerrit Schuijt en de dappere bezoekers van de open dag:
https://picasaweb.google.com/102511672047311728615/OpenTuin28Augustus2011

imkerdag vlag 

 

Foto's van de Open Imkerdag op de Ossenwaard (14 juli 2011)

Prachtig weer en veel bezoekers op de open imkerdag op de Ossenwaard. Kijk voor een fotoreportage op:

https://picasaweb.google.com/102511672047311728615/OpenImkerdag10Juli2011

imkerdag vlag 

 

Zondag 10 juli Open Imkerdag op de Ossenwaard (4 juli 2011)

Zondag 10 juli is het landelijke open imkerdag. Door heel Nederland stellen imkers dan hun imkerij open voor publiek en mag je een kijkje nemen bij het hele gebeuren rond bijen en bijenhouden.

Brassica doet ook mee, maar dit keer niet in de tuin in Schalkwijk. Daar is namelijk de weg afgesloten voor verkeer in verband met de Tour de Schalkwijk, een wielrenwedstrijd voor kinderen. Maar wel op de Ossenwaard, bij Anne thuis, want daar hebben we ook een   bijenstal. Die dag kun je eens echt in een bijenkast te kijken, 'live' of achter glas, honing proberen te slingeren en kaarsen maken van bijenwas. En proeven hoe je lekkere koek met honing maakt! 
Ook een collega-imker in Tull en 't Waal houdt open huis, dit is aan de Waalseweg 52d. Tussen haar en onze imkerij zullen we een korte puzzeltocht rond de bijen uitzetten, die je in twee richtingen kunt lopen. De lengte ervan is ongeveer 2 kilometer.

Natuurlijk serveren we ook koffie, thee en limonade en mag je gewoon langskomen voor de gezelligheid. Het adres is Ossenwaard (over de Lekdijk in Tull en ´t Waal, bij de stuw van Hagestein, net voor de oude steenfabriek). We zullen met bordjes aangeven waar je precies moet zijn. En we zijn open van 11 tot 17 uur. 

Hopelijk zien we je dan! Voor meer informatie over imkerdag in het algemeen: www.bijenhouders.nl

regen 

 

Juni-nieuws en school De Vlinder in Houten (16 juni 2011)

Het is een regenachtige donderdagmorgen, mooi tijd om weer eens wat op de website te schrijven. Want we hebben de dagen voor deze regendag al een hoop mooi weer gehad in juni, en dus genoeg werk in de tuin. Hoewel het laatste zaaiwerk nog moet gebeuren, begint het rijtje van te oogsten groente en fruit op ons to-do lijstje in de tuin gestaag te groeien: vergieten vol met aardbeien en rode + witte bessen zijn al uit de tuin gekomen, een paar kersen die we hebben weten te redden van de merels, de eerste zwarte bessen, taiberries en frambozen. Oma helpt ons een handje door dapper alle bessen die wij naar binnen halen voor ons te rissen. En wij maken er vervolgens weer jam of sap van, en als de tijd het even niet toelaat, gaan de vruchten voorlopig de vriezer in voor verwerking op een later moment. Ook aan verse groente geen gebrek: drie soorten sla (rode, groene en ijsberg), bloemkool, spinazie, snijbiet, meiraapjes, peultjes en capucijners stonden op het menu de afgelopen weken. Heerlijk!!

De bijen maken het ook goed, inmiddels staan zeven van onze volken mooi droog in de nieuwe bijenstal. De linde begint te bloeien, dus we hopen dat de bijen de komende weken nog een lekkere volle honingkamer met honing voor ons halen. Niet alleen wij profiteren van onze imkerij, ook de vogeltjes! Om de parasiet 'varroamijt' te bestrijden hanteren wij een methode waarbij we raten met darrenlarven uit de bijenvolken halen voordat de darren (mannetjesbijen) geboren worden. Daarmee vangen we veel mijten weg en blijft een bijenvolk gezonder. De darrenraten gaan vervolgens een nachtje de vriezer in om de mijten te doden en dan hangen we ze op aan een boom. Mezen zijn dol op de larven, zeker als ze een nest jongen te voeren hebben. Gisteren hadden we ineens een bijzondere gast: een specht. We hebben geprobeerd er een foto van te maken.

Elly heeft op donderdagmorgen 16 juni een les over bijen en imkers gegeven op basisschool De Vlinder in Houten-Zuid, in de klas van Floor van Echtelt en juf Jolanda. Ze heeft verteld hoe bijen leven, wat het werk van een imker is en laten zien hoe bijenraten er nu eigenlijk uitzien. De kinderen mochten allemaal even imker spelen, met bijenkap op en blazen door de pijp. En natuurlijk honing proeven! Het was weer een succes. We hebben een fotopagina gemaakt.

En het ziet er zo mooi uit in de tuin.... In ieder geval op sommige plekjes. Op de foto: voor de blokhut kleurt het paars van de campanula-soorten.

Tot slot, om vast in de agenda te zetten: op zondag 10 juli is het landelijke open imkerdag. Dan kun je bij veel imkers in het land een kijkje gaan nemen. Brassica doet ook mee, niet in Schalkwijk, maar bij de bijenstal op de Ossenwaard bij Anne (Tull en 't Waal). Meer informatie volgt, maar we gaan leuke dingen laten zien en organiseren!

paarse tuin 

 

Een nieuwe bijenstal, bijenauto + Michielschool op bezoek... (2 juni 2011)

Mei is altijd al een drukke maand in de tuin, dit jaar des te meer omdat we bedacht hadden dat we in die maand een nieuwe bijenstal zouden laten bouwen, waarvoor wij eerst de ruimte goed vrij moesten prepareren en die wij na afloop moesten verven.... En omdat we meteen een nieuw houten vloertje in de blokhut hebben laten leggen door dezelfde timmerman, die we vervolgens 3x maal in de lak mochten zetten... En omdat we de auto eindelijk eens wilden beplakken de de tekst ' Tuin Brassica'... En omdat het steeds maar mooi droog weer was en we dus veel moesten water geven en sproeien... En omdat we bijenles op school hebben gegeven de de klas van juf Babs op bezoek hebben gehad.

Maar het mag dan een drukke maand geweest zijn, het was ook vooral een leuke maand en in de tuin een hele mooie maand! De roos bloeit uitbundig op het dak van de blokhut, net als de kamperfoeliestruiken op het bandenhok en de bijenkast.

We hebben ook voor twee van onze meisjeskonijntjes een nieuw thuis gevonden: bij Merel en haar broertje in Houten. Lieve en gezellige aandacht krijgen ze daar genoeg zo te zien!!

Kijk hier voor wat foto's van de 'nieuwe' bedrijfsauto van Brassica, of heb je hem al zien rijden??

Kijk hier voor wat foto's van de nieuwe bijenstal, eerst zonder verf en bijenkasten, later met....

Kijk hier voor de foto's van het bezoek van groep 3 van de Michielschool aan de tuin. Zij deden op school een project over bijen en kwamen nu in een echte bijenkast kijken, waskaarsen maken, honing tappen (en proeven!), honing slingeren. Het was een feest!

roos 

 

Open tuin op moederdag... (8 mei 2011)

Het mooie weer houdt maar aan, en in de tuin groeit en bloeit ook weer van alles. De bloesem is van de fruitbomen afgedwarreld, maar onder andere de gouden en de blauwe regen, akeleien, koekoeksbloemen en het fluitekruid zijn daarvoor in de plaats gekomen. De moestuin wordt steeds voller en de levende have doet het fantastisch!

Zondag 8 mei stellen we de tuin weer open voor liefhebbers van groen, bloemen en gezelligheid. Tussen 12:00 en 16:00 uur ben je van harte welkom op Jonkheer Ramweg 31 in Schalkwijk.

Het winkeltje is weer gevuld met allerlei producten uit eigen tuin, nog steeds alles onbespoten! De honing van vorig jaar is op maar… we slingeren deze week de eerste verse voorjaarshoning. Neem je eigen potje mee als je met korting een lekker potje honing wilt tappen! En de appels van vorig jaar zijn bijna op, maar nog niet helemaal. We bakken er nog 1x appeltaart van voor bij de koffie en thee.

Gezellig als je langskomt zondag! Het is moederdag, dus neem je moeder mee, maar iemand anders mag natuurlijk ook!

Kijk hier voor een voorproefje van wat allemaal staat te bloeien in de tuin.

De familie van Echtelt heeft een foto-collage gemaakt van Floor met de konijntjes, zie hier wat zij ervan gemaakt hebben!

jonge konijntjes en floor 

 

Het was een mooie dag... (10 april 2011)

Vandaag hadden we een van de leukste, gezelligste en mooiste open dagen ooit! Veel vrolijke bezoekers en mooi weer! Kijk hier voor de foto's van voor en tijdens de open tuin.

Wij hebben ook de bezoekers mooie plekjes laten fotograferen, zie hier wat zij ervan gemaakt hebben!

jonge konijntjes 

 

Een andere kleur... (30 maart 2011)

De sneeuwklokjes zijn na wekenlang bloeien nu verdwenen, ze vinden het te warm worden. De witte kleur die overheerste in onze tuin, heeft plaatsgemaakt voor het geel: veel kleine tete a tete narcisjes, een paar forsythiastruiken, kornoelje, hazelaars en speenkruid overal. Een zonnige kleur, die goed past bij het prachtige lenteweer van de laatste week. Ook onze blokhut heeft nu helemaal een andere kleur gekregen. Hij was hard toe aan een verfbeurt en we hebben hem nu donkergroen met wat witte accenten gegeven. Met een dag hulp en advies van Bas en Roy van Buschgens en van der Worp Schilders was het werk goed te doen. Wij vinden het erg mooi geworden en hopen dat hij er weer een paar jaar tegen kan.

Konijntjes

We hebben nog eens goed geteld: we hebben geen 10, maar 8 jonge konijntjes. Twee zwarte, een grijze, en vijf wit met zwart. Ze groeien goed en zijn erg leuk aan het worden. Ze huppelen soms al door het hok, maar liggen ook nog vaak lekker tegen elkaar aan in het warme nest. Over een aantal weken zijn ze groot genoeg om bij moeder weg te gaan. Dus als je graag zo'n konijntje wilt, laat het ons weten! We zoeken ook nog iemand die ons kan helpen bij het kijken of het vrouwtjes of mannetjes zijn.

Vlinders, hommels en bijen

Met het lekkere zonnige weer komen ook vlinders tevoorschijn. We zagen al de grote vos, dagpauwoog, gehakkelde aurelia en koolwitje langsvliegen. Ook de hommelkoninginnen zijn tevoorschijn gekomen en proberen hun kostje bij elkaar te scharrelen. We doen al jaren ons best om zoveel mogelijk planten en struiken te poten die aantrekkelijk zijn voor al deze insecten en dat lijkt zijn vruchten af te werpen. Onze bijenvolken doen het goed, ze hebben allemaal al weer een aantal ramen broed, zodat ze binnenkort hopelijk weer groot genoeg zijn om het fruit te gaan bestuiven en honing te geven. Als de bijen straks naar de fruittelers zijn, wordt achter in de tuin een bijenstal gebouwd. De kasten staan nu het hele jaar buiten en dat geeft natuurlijk meer slijtage dan wanneer ze droog onderdak staan. Bovendien denken wij te merken dat de paar bijenvolken, die nu al binnen staan, beter de winter doorkomen en minder voer verbruiken dan de volken die buiten staan.

Assistentie

Afgelopen weekend kregen we fantastische hulp van Femke, Jean-Pierre, Esmee en ?. Ze hebben heel veel takken gesnoeid en opgeruimd. Helaas geen fototoestel in de buurt om ze op de foto te zetten. Dat hadden we zondag wel, toen Marisca, Isa en Evi hebben geholpen met bietjes en uitjes zaaien en poten. Open tuin? We denken er over zondag 10 april de tuin weer open te stellen voor bezoekers, maar dat is nog even afhankelijk van het weer. Ons karretje aan de Lagedijk 30 staat met het mooie weer regelmatig buiten als u honing, jam of sap van ons wilt kopen. Ook hebben we regelmatig een bloemetje of plantje erop staan voor de liefhebbers.

Kijk hier voor de laatste foto's

jonge konijntjes 

 

Als de lente komt... (14 maart 2011)

Het begon met de sneeuwklokjes, maar de lente doet nu op veel meer fronten haar intrede in de tuin. Vooral bij de levende have is dat goed merkbaar: we hebben 10 jonge konijntjes van Justin en Shiva!! Ze zitten nog lekker verstopt in hun nestje onder de wol en het stro, maar binnen een paar dagen zullen ze wel door het hok gaan dartelen. Op de volgende open dag mag je ze komen bewonderen! En we zijn ook op zoek naar liefhebbers die wel zo’n leuk konijntje willen hebben...
Ook de bijen voelen dat het warmer wordt en vertonen zich steeds vaker buiten de kast. Ze halen stuifmeel op de sneeuwklokjes, krokussen en de katjes van de hazelaar. We hebben er een mooie foto van gemaakt. We hebben de volken al gecontroleerd: allemaal hebben ze de winter overleefd en de koninginnen zijn in alle volken aan de leg. We hebben ze een schone bodem gegeven en de oude, vuile raten verwijderd, zodat ze fris aan het nieuwe seizoen kunnen beginnen.
En last but not least: ook de kippen krijgen langzaam het voorjaar in hun bol en leggen al zo’n 2 of 3 eitjes per dag.

Ook in de moestuin zijn we al begonnen: de eerste paar rijtjes spinazie, raapsteeltjes en rucola zijn gezaaid, peultjes en tuinbonen gelegd en binnen in huis de tomaten. En... we zijn begonnen met de blokhut een schilderbeurt te geven. Vrijdag heeft een schilder van Van de Worp ons een dag geholpen, we maken hem snel af. Hij verandert van blank naar groen met wit. Kijk op de fotopagina voor een tussenstand, op de volgende open dag is hij klaar!

Hieronder nog twee recepten met pastinaken, die we gemaakt hebben en lekker vonden:

Geglaceerde pastinaak

Schil 600 gram pastinaken dun en was ze. Snijd ze in stukken van 5 cm en halveer die in de lengte, de grotere in vieren. Kook ze 5 minuten in weinig water en zout. Giet ze af en laat uitlekken. Verwarm in een sauspan 2 el honing met ½ tl kaneel op een laag vuur. Schep de pastinaak erdoor en verwarm nog 1 tot 2 minuten, of tot de pastinaak knapperig gaar is. De pastinaak kan ook voor de helft vervangen worden door winterpeen, schorseneer of knolselderij.

Salade van waterkers en pastinaak

400 gram pastinaken schoon boenen en ongeschild in plakjes van 0,5 centimeter snijden. Kook ze 1 minuut in weinig water met zout. Giet af en laat uitlekken. Verwijder de harde steeltjes van de waterkers en was ze. Klop een dressing van 1 el witte wijnazijn, 3 el oijfolie extra vierge, 1 tl grove mosterd en versgemalen peper en zout. Verhit de grillpan en rooster de plakjes pastinaak in zo’n 2 minuten per kant beetgaar en beetje bruin. Doe de pastinaak met de waterkers op 4 borden of in een schaaltje en sprenkel de dressing eroverheen.

krokus 

 

Open-sneeuwklokjes-tuin-dag: fris maar gezellig (22 februari 2011)

Er woei nog wel een fikse oostenwind en het was koud op zondag 20 februari. Maar toch trotseerden 35 mensen de kou om naar de tuin te komen kijken. Daar was het gelukkig wel een beetje beschut, en de zon liet zich ook af en toe zien. We hadden de vuurkorven aangestoken voor wat extra warmte van buiten en serveerden zelfgemaakte appel-honing-kruidenwijn voor de verwarming van binnenuit. Vooral de sneeuwklokjes trokken veel aandacht, het zijn er alweer meer dan vorig jaar! Het waren weer een paar gezellige uurtjes… bezoekers bedankt en Ludi voor de hulp in de catering! Bekijk hier de foto’s.

konijnen 

 

Verse salade in februari (12 februari 2011)

In december en januari lag er een hoop sneeuw in de tuin en was de grond lang bevroren. Toen het warmer werd en de boel ontdooide, kwam in de moestuin vooral veel onkruid onder de sneeuw vandaan. Maar er stond ook nog wat roodlof, groenlof en barbarakruid tussen, die we niet meer geoogst hadden voor de vorst inviel. De sneeuw had deze groenteplantjes wonderwel geconserveerd, waardoor we in februari een hele schaal vol verse salade uit de tuin konden oogsten. En het zag er nog leuk uit ook! We hadden er gebakken plakjes pastinaak door gedaan, heerlijk.

konijnen 

 

 

Het konijn krijgt gezelschap (2 februari 2011)

We hadden al Justin… En sinds kort is daar Chiva (ook al zo’n mooie naam) bijgekomen. Nu hebben we het over onze konijnen. Uit de boekjes wisten we, dat konijnen toch wel sociale dieren zijn en niet graag alleen in een hok zitten. Broer/oom Marcel heeft thuis konijnenopvang voor de gemeente Houten en van hem hebben we er een maatje voor Justin bij gekregen. Voorlopig nog even in haar eigen hok, maar door het gaas heen zitten Justin en Chiva toch gezellig dicht bij elkaar. Chiva heeft het al gepresteerd om een keer uit haar hok te breken, maar gelukkig wisten we haar weer terug te vinden en te vangen. En nu het hok maar iets beter vergrendeld… Foto's hier.


In de tuin hebben we na de sneeuw alweer een hoop winterklussen erop zitten. Arie Doornekamp heeft met zijn ponykar onze mesthoop aangevuld en een deel van de mest hebben we verspreid rond alle fruitbomen  en –struiken. Anton Vergeer had voor ons nog een paar mooie golfplaatjes voor op de kippenren, zodat de kippen niet zo in de modder lopen met slecht weer, dank. Alle paadjes zijn voorzien van verse snippers, de appelbomen zijn gesnoeid en de beukenhaag is geknipt. Er rest nog wat spit-, opruim- en verpootwerk en dan kan het voorjaar beginnen!


De eerste sneeuwklokjes bloeien al, maar de meeste steken nog maar net hun kopjes boven de grond. We zijn van plan eind februari, als de tuin helemaal wit kleurt van de sneeuwklokjes, weer een open dag te houden. Dan kun je ook onze zelfgemaakte warme winterwijn met appel en honing komen proeven. We houden je op de hoogte.

konijnen 

 

Spruitjes (1 januari 2011)

Elk jaar rond kerst valt de nieuwe zaadgids voor het komende tuinseizoen bij ons op de deurmat. Een mooie gekleurde catalogus met alle soorten groenten-, kruiden- en bloemenzaadjes die dit jaar te bestellen zijn bij onze zaadhandel.
Hoe lekker het ook was in de herfst om even niet meer te hoeven schoffelen en oogsten, als de zaadgids binnen is, begint het tuinvirus toch weer een beetje te kriebelen. We krijgen zin om de vensterbank weer vol te gaan zetten met voorgetrokken zaaigoed,  de rijtjes vroege spinazie en raapstelen buiten weer boven de grond te zien komen, en de eerste bloemkool in de kas te poten. Nog even geduld, maar nu is het al wel de tijd om te bedenken wat we dan allemaal gaan zaaien dit jaar: pronkbonen of toch eens gewone snijbonen? Veel of weinig tomaten in de kas, of in plaats daarvan kouseband? Wel spitskool en geen savooie, of precies andersom? En zijn er nog leuke nieuwe gewassen om eens uit te proberen?

Spruitjes hebben we een aantal keer geprobeerd te kweken, maar tot op heden was dat niet echt een succes, dus de afgelopen jaren hebben we dat maar niet meer gedaan. Dan maar af en toe van de groenteboer. Vorige week twee heerlijke spruitjesrecepten uitgeprobeerd... En nu de twijfel: toch maar weer een keer spruitjeszaad bestellen??

Hartige taart met spruitjes
200 gram meel, 4 eieren, zout, nootmuskaat, 100 gram koude boter, 500 gram schoongemaakte spruitjes, 100 gram goudse kaas, 2 preien, 1/8 liter room, peper.

Kneed het meel met 1 ei, zout, nootmuskaat en boter tot een deeg en laat even rusten. Spruiten 5-10 minuten koken in water met wat zout. Deegbal uitrollen tot ½ cm dikke plak en ovenschaal ermee bekleden. Spruiten in de vorm. Kaas fijnschaven, prei schoonmaken en in fijne ringen snijden. Vermeng drie eieren, room, kaas, prei, peper en nootmuskaat en giet de massa over de spruitjes. Garen in de oven op 200 graden in 45-60 minuten.

Foto's van de spruitjestaart.

Roergebakken spruitjes
400 gram verse spruitjes, 2 cm gemberwortel, 1 ui, 1 teen knoflook, 1 el komijnzaad of poeder, 1 el kerriepoeder, 3 el rozijnen, 50 gram gepelde walnoten, 100 ml water, zout.

Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Schil de gemberwortel en snijd in kleine stukjes. Snipper ui en knoflook. Verhit olie in de wok, fruit de ui, knoflook, gember, kerrie en komijn. Voeg spruitjes toe en roerbak 4 minuten. Voeg rozijnen en het water toe. Laat nog 5 minuten sudderen tot de spruitjes gaar zijn en het vocht zo goed als verdampt is. Rooster de walnoten in een droge koekenpan en strooi over het gerecht.

spruitjestaart 

 

Sneeuw in de tuin (24 december 2010)

Het is natuurlijk overal wit, overal zijn mooie plaatjes te schieten van het landschap in de sneeuw. We wennen er al aan met zijn allen, veel mensen zijn de sneeuw al bijna zat, een witte kerst is al geen bijzonderheid of wens meer...

Maar ik blijf het mooi vinden, alle sneeuw, vorst en kou. En geniet nog steeds ervan om met mijn kop in de wind, mist of een sneeuwbui te wandelen of te fietsen. Maar ook om daarna lekker warm thuis te komen! In de tuin valt niet te werken nu, het snoeien en spitten moet maar even wachten. Ook in de tuin ligt een enorm wit pak. Meer dan we ooit meegemaakt hebben in de 15 jaar dat we nu in de tuin werken. Dat hebben we vastgelegd, zie hier een paar fotootjes.

Kerstgroeten voor alle bezoekers van de website

 

Berichtje van een bezoeker (12 december 2010)

Hé familie Hollander,

Leuk om even op jullie mooi opgezette website te struinen. Zeker als je weet waar deze tuin zich bevindt, leeft het nog meer. Heb zelf menig uur doorgebracht in de griend. Eerst in de zandhopen die er toen nog lagen, lekker spelen samen met Marcel en MIchiel naast het schuurtje, later in het zwembad, dat wel even schoongemaakt moest worden na de winter. Het zwembad van dakleer, waar je bijna de blaren van op de voeten kreeg zo heet werd het in de zon. Maar nadat er de volgende zomer een laag glimmende verf overheen was geschilderd, werd het een stuk beter. Ook de ren heb ik nog zien ontstaan, een project van Arie waarbij het mooie oude hokje uiteindelijk een dierenonderkomen werd. Dat de konijnen toch nog uit deze vesting wisten te ontsnappen was een niet verwachte wending kort na de oplevering.

Later heb ik menig uurtje in de moestuin van pa en ma gewerkt. Paardenmest inspitten (kwam van de hoop van Sturkenboom). Een eigen broeibak gemaakt van oude planken die Arie over had van een oude opleggervloer met een venster, dat ook weer uit een of ander sloopobject over was gebleven. De komkommers die daardoor konden groeien waren niet voor te eten. Net als de meeste zaken uit de tuin, want als het eenmaal groeide en rijp was voor de oogst dan kwam het ook met bakken tegelijk. Ik weet nog dat Annie uren aan de snijbonenmolen stond om deze bonen zo vers mogelijk in te maken. Menigmaal mocht ik dan meehelpen met draaien en was het natuurlijk de kunst om sneller te draaien dan de ander de bonen kon insteken in de molen. Maar als het hele handeltje dan weg was gaf dat niet meer dan 24 uren rust want Arie was al weer naar achteren omdat er nog meer hingen. Even de kook er over en dan konden ze in een zakje of in een bakje. Die bakjes kwamen van het postorder bedrijf (ben de naam kwijt maar het zal me niet verbazen als Annie het nog weet).

Leuk om te zien dat jullie die plek in ere houden en ik hoop dat ook in de toekomst deze oase die traditionele en bijna nostalgische uitstraling mag behouden.

Groeten, Vincent

 

De eerste vorstperiode en sneeuw hebben we achter de rug. Even dooi dit weekend voordat de kou en sneeuw zich weer aandient. Even gelegenheid om wat te doen in de tuin, zoals nieuwe snippers op de paadjes, gekregen van de firma van Jaarsveld. Verder de beestjes verzorgd en gesnoeid en gezaagd op de plek waar we een nieuwe bijenstal willen bouwen... Zie hier een paar fotootjes van het snipperwerk en ons konijn.

houtsnippers op de paadjes 

 

Wie vroeg om mirabellenjam + libelle-fotograaf in de tuin (31 oktober 2010)

Ben jij dit: een tijdje geleden belde je ons, omdat je bij de open tuindag een potje mirabellenjam gekocht had. Dat potje was in de smaak gevallen, dus je wilde er nog wel meer. We hadden geen kant en klare jam meer op voorraad, maar wel mirabellen in de vriezer. Inmiddels hebben we ook daar jam van gekookt, maar nu zijn we je telefoonnummer kwijt... stom he!? Neem even contact op als je jezelf herkent en nog steeds interesse hebt. Met onze excuses!

Deze zomer werden wij vereerd met een bezoek in de tuin van Peter den Hartog, (semi)professioneel fotograaf. Hij wilde graag libellen op de foto zetten. Die vlogen toen volop in onze tuin en met engelengeduld en een grote lens heeft Peter uren roerloos in de tuin gezeten om deze beestjes mooi op de foto te krijgen. Zie hier het eerste resultaat...

libelle door peter den hartog 

 

Herfst in de tuin (29 oktober 2010)

De dagen korten, de eerste nachtvorstjes zijn een feit… het tuinseizoen loopt overduidelijk ten einde. Dat betekent voor ons vooral een periode van laatste zomeroogst veiligstellen en opruimen. Kolen, preien en knolselderijen kunnen wel wat kou hebben, die laten we dus gewoon op het land staan. Maar de snijbonen (pronkers), mais, droogbonen, courgettes en pompoenen hebben we voor de vorst binnen gehaald en opgegeten of verwerkt in de vriezer. De laatste appels en walnoten zijn van de bomen gevallen. We verwerken ze nu tot moes en taart. Winterwortels en pastinaken hebben we ook erg veel dit jaar. Om die te conserveren in de winter hebben we ze ingekuild in zand. Dat doen wij in grote zinken wasteilen. De wortels opgespit, schoongeborsteld, loof verwijderd en rechtop in een laag zand in de teilen gezet. Afgedekt met zand en vorstvrij in de schuur gezet, nu kunnen ze nog maanden mee. Eigenlijk een heel milieuvriendelijke oplossing, kost in ieder geval geen vriezer-energie!


Wij vinden het leuk om verschillende soorten droogbonen te kweken. Inmiddels hebben we al een aardige verzameling: heilige boontjes (de tekening moet een monstrans of een engel voorstellen), kievietsbonen en ying-yang boontjes. Afgelopen winter hebben we uit Budapest nog een soort meegenomen: hele grote mooie rode bonen. Van het pond dat we gekocht hebben, hebben we Hongaarse bonensoep gekookt, maar een paar boontjes hebben we bewaard en gezaaid dit voorjaar. Ze hebben het aardig gedaan, in ieder geval genoeg om volgend jaar weer te kunnen zaaien!
Naast walnoten, hebben wij ook twee amandeltjes in de tuin staan, die de laatste twee jaar een respectabele amandeloogst opgeleverd hebben. Toen de amandelnootjes van dit jaar begonnen te vallen, werd het tijd om die van vorig jaar op te maken. Frans heeft ze bloedig gekraakt en van wat overbleef hebben we zelf amandelspijs gemaakt en gevulde speculaas gebakken. Niet te versmaden! Hoe maak je amandelspijs:
- Pel 100 gram amandelen, maal ze in een amandelmolen
- Meng de gemalen amandelen met 100 gram suiker, ½ ei, wat citroenrasp en het sap van ¼ citroen.
- Maal het geheel nog een maal en bewaar de amandelspijs tot gebruik liefst enige weken in een goed afgesloten potje.-

De herfst zorgt ook weer voor de prachtigste kleuren, zeker als de zon erop schijnt. We hebben een paar mooie plaatjes geschoten…

wortels inkuilen 

 

 

Brassica op de Pompoenmarkt bij De Boswerf (3 oktober 2010)

Zondag stonden wij met een kraampje met producten uit en informatie over onze tuin op de Pompoenenmarkt bij Natuur-educatiecentrum De Boswerkf in Zeist. In tegenstelling tot de voorjaarsmarkt in maart, waar we ook geweest zijn, was het dit keer heerlijk zomers weer en lekker, zeg maar erg, druk op de markt. We hadden veel aanloop, aanspraak en aanmeldingen voor onze emaillijst. We zijn van een hoop appels, peren en noten afgeholpen, hebben recepten uitgewisseld, honing laten proeven en verkocht. Een geslaagde dag!

Van Irene, vrijwilligster bij de Boswerf, kregen we het recept voor courgettecake. Handig voor tuinders die nog wel eens met een courgette-overschot te maken hebben:

1 courgette (300 gram)
100 gram walnoten (gepeld)
150 gram vloeibare boter
4 eieren
125 gram basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
1/2 eetlepel kaneel
300 gram zelfrijzend bakmeel

Was de courgette en rasp de courgette in fijne sliertjes. Knijp de courgette rasp goed uit. Hak de walnoten in kleine stukjes.
Verwarm de boter totdat deze net gesmolten is. Klop de eieren met de basterdsuiker, de vanillesuiker en de kaneel in circa 5 minuten heel luchtig. Voeg geleidelijk de gesmolten boter toe en klop door tot een luchtig beslag.
Zeef het bakmeel erboven en spatel alles door elkaar. Spatel vervolgens de courgetterasp en de walnoten door het beslag. Schep de massa in een ingevette cakevorm.
Bak de cake in het midden van een voorverwarmde oven (175 graden) gaar in circa 75 minuten.

 

 

Tot in de pruimentijd (door Marian Korbee, 13 september 2010)

Tijdens een excursie van de MilieuWerkgroep Houten had ik al eens kennis gemaakt met de Tuin Brassica en toen heb ik me opgegeven voor de mailinglijst. Van tijd tot tijd kreeg ik een mail over een open-tuindag en zo kwam ik dit voorjaar met een collega tijdens een fietstochtje in mijn omgeving op bezoek.
Een geweldige rondleiding volgde langs de perken met bloemen, de groentetuin met o.a. meiknolletjes, snijbiet, rabarber, schorseneren, pastinaken naar de oude eendenkooi, door paadjes met tuinkabouters en nog veel meer. Leuke paadjes, afrasteringen, plekjes waar je heerlijk onder de bomen kunt zitten, een kippenhok, een boomgaard en veel bloeiende planten. Genoeg om een aangename middag door te brengen.

Al jaren ben ik wegens mijn ziekte met gezond eten bezig en volg ik het Moerman-dieet.
In de tuin kun je producten van de tuin kopen zoals jam, sap en fruit die allemaal onbespoten en biologische geteeld zijn. Voor de zomervakantie zei Elly: “Kom maar terug in de pruimentijd; dan heb ik zoveel pruimen, dat ik ze niet kan verwerken.”
Die uitnodiging nam ik graag aan en zo ben ik half augustus twee keer pruimen komen plukken. Ik heb een emmer vol geplukt. Ik heb ook goudsbloemen mogen plukken; ik gebruik de bloemblaadjes door er calendula-tinctuur van te maken. Na het plukken is het heerlijk om onder de boom wat te drinken en bij te praten.
Het was een heerlijke middag, iets om volgend jaar weer te doen.

Recept voor calendula tinctuur:
Je plukt veel goudsbloem-bloemblaadjes en je doet die in een schoon glazen potje. Dan giet je daar jonge jenever of brandewijn op zodat de goudsbloem verzadigd is met de alcohol. Dat laat je 2 tot 3 weken staan en dan kun je het afzeven door een trechter met koffiefilter. Resultaat: goudsbloem-tinctuur.

Marjan Korbee 

 

 

Demonstratie forel roken door Antoon en Joke Vergeer (29 augustus 2010)

O o, wat waren de weersvoorspellingen uiteindelijk slecht... Maar ja, we hadden A gezegd, dus wilden ook B zeggen. Antoon Vergeer was al helemaal voorbereid op een open tuindag met een demonstratie forellen roken, hij had de forellen al in het zout staan. Dus een schietgebedje naar de weergoden gedaan, de partytent van zolder gehaald als eerste regenscherm, en op zondag 29 augustus open tuindag gehouden.

Om half 11 kwam Antoon Vergeer met zijn aanhanger voorrijden. Hij had zijn rookkast meegenomen en een emmer met 20 zelfgevangen forellen en zalmforellen. Het vuur werd opgestookt, de temperatuur in de kast nauwlettend in de gaten gehouden en toen de kast de 70 graden bereikt had, konden de rauwe forellen ingehangen worden. Het eerste bezoek druppelde binnen, moest nog even geduld hebben. Maar om 12 uur konden de eerste vissen uit de oven en geproefd worden op zelfgebakken brood. Antoon en Joke lieten meteen zien hoe je handig zo'n forel fileert. Het leek wel of de mensen het roken, want ineens werd het gezellig druk in de tuin. De vis had flink aftrek, allemaal gingen ze op!

In de tuin viel men vooral op de grote, mooie rode boerenkoolplanten die we hadden staan, de rode pepers en de aubergines in de kas. Het weer viel uiteindelijk nog mee, al had een zonnetje natuurlijk lekker geweest en had alles er dan iets frisser bijgestaan in de tuin. Maar ja, je kunt niet alles hebben. Wij vonden het weer een heel geslaagde open dag, met nogmaals alle lof en dank voor Antoon en Joke Vergeer! Er zijn natuurlijk ook weer foto's... klik hier.

Wij gaan nu langzamerhand aftellen naar de winter, de laatste oogst binnen halen, de bijen inwinteren en her en der opruimen. De volgende open dag zal waarschijnlijk weer volgend voorjaar zijn. We staan in oktober nog wel een keer met een kraampje op de pompoenenmarkt bij De Boswerf in Zeist, daarover zullen we op de website berichten.

rode boerenkool 

Aanstaande zondag 29 augustus: open nazomertuin met forellen! (24 augustus 2010)

De vakanties zijn weer voorbij. Er is al een hoop geoogst en de tuin is weer een beetje op orde. Een hoop bloemen en planten hebben hun beste tijd gehad, maar er is ook nog veel moois, zoals dahlia's, gladiolen, zonnebloemen, rode boerenkool, appels... Daarom leek het ons heel gezellig om nog een keer deze (na)zomer een open tuin te organiseren. En dat doen we dit keer met een bijzondere demonstratie van Antoon Vergeer: hij gaat ons laten zien hoe je zelf forel kunt roken. En minstens zo belangrijk: we gaan ook proeven hoe zo'n forelletje smaakt op zelfgebakken brood!


Aanstaande zondag tussen 11 en 14 uur is iedereen weer welkom in de tuin bij Brassica in Schalkwijk. Het winkeltje met zelfgemaakte producten zal dan ook weer open zijn.

gerookte forel 

Veel bezoek in augustus (24 augustus 2010)

TENNISDAMES UIT ZOETERMEER

Ze troffen het niet met het weer, de dames uit Zoetermeer. Eigenlijk stond een heerlijk dagje fietsen op het programma in de omgeving van Culemborg, Schalkwijk en Tull en 't Waal op 17 augustus, met een lunch in onze tuin. Het werd een autotochtje met lunch in de serre op de Lagedijk, bij Elly. Wel met allerlei lekkers uit de tuin! De tuin is ook wel bewonderd, ook de regen van alles te zien... In de middag naar onze bijenstal op de Ossenwaard waar Anne hen nog veel verrassend nieuws kon vertellen over het leven van deze beestjes.

Op de fotopagina: Tennisclub Ludi Hollander

VERJAARDAGSFEEST VAN VERA MAATMAN

Zondag 22 augustus kwam Vera met een groepje vrienden en vriendinnen en haar ouders naar onze tuin: ze vierde haar verjaardag. Vooral wilde ze van alles zien en horen over de bijen. Ondanks de lange pijpen, mouwen en echte bijenkappen werd de jarige in haar vinger gestoken toen ze met haar groepje met Anne in de bijenkast keek. Dat was wel even schrikken! Maar eventjes later was ze er weer helemaal bij: honing slingeren, potje honing tappe voor thuis met een zelfgemaakt etiket erop, waskaars maken, kleuren. Aan het eind van de middag marshmellows roosteren boven de vuurkorf in het kabouterboas was ook een succes!

Op de fotopagina: Kinderpartijtje Vera Maatman Meer foto's van het partijtje kun je vinden op:

http://picasaweb.google.nl/102511672047311728615/2010_08_22_feestjeVanVera#

HULP VAN DE FAMILIE DAM-DE HEIJ

Lisette, oud studiegenootje van Anne, had al eens aangeboden een keer te komen willen helpen in de tuin. Daar maken wij dankbaar gebruik van! Ze had de hulptroepen meegenomen: Lars, Pjotr, Karsten, Eelco, Saskia, Arend, Hester en Jitske waren er ook bij. De hele ochtend is er geoogst: bramen, krozen, mirabellen, pronkbonen, zijn de kippen en konijnen gevoerd, is onze tuintafel gerepareerd en is er geschoffeld op de paadjes. Een deel van de oogst ging mee naar huis, kon de familie 's avonds ook nog aan de slag met het maken van jam en sap!

Op de fotopagina: Hulp van de familie Dam-De Heij

FLOOR VAN ECHTELT ALS KLEINE IMKER

Omdat Floor in onze vakantie voor de kippen en de konijnen had gezorgd, mocht ze een wens doen. Ze wilde graag kijken bij het verzorgen en voeren van de bijen. Dat hebben zij en Elly donderdag 19 augustus samen gedaan. Het kastje zat heel vol met bijen en broed: eitjes, larfjes. Ze hebben niet geprikt, misschien vonden ze die rode overalls daar te mooi voor! Na de "behandeling" een potje met voer erop gezet, dat vonden zij lekker!

Op de foto: Floor van Echtelt als kleine imker

KREKELS

's Avonds bij het bijen voeren, horen we de krekels. Dit geluid hoort echt bij de zomer! Genieten!

krekel 

Hoe staat de tuin er eind juli bij? (22 juli 2010)

EEN RONDJE DOOR ONZE TUIN
Zullen we nog eens open tuindag houden? Het komt er voor de vakantie niet meer van, te veel andere zaken die de aandacht vragen . Ook de tuin zelf (droog-sproeien, storm-opruimen) hoort daarbij. Daarom een stukje tekst met foto’s, kunt u toch een beetje meekijken.

BIJEN
Na een slecht voorjaar voor de bijen, hebben ze veel kunnen inhalen tijdens de mooie weken in juni en juli. De honingkamers zijn toch weer vol gekomen, de eerste ronde honingslingeren hebben we gehad. Binnenkort gaan we al weer voeren voor de winter!
Tot onze grote vreugde is de mijtenval afgelopen week bijna nihil geweest, we kunnen het bijna niet geloven. We doen het nog een keer over voor de zekerheid, maar het lijkt erop dat we geen varroamijtbestrijding hoeven te doen!
De bijen in het koniginnekastje, waar een resevekoningin in zit, heeft het ook warm.

ETEN UIT DE TUIN
Veel groenten eten we al lekker uit eigen tuin. Tuinbonen met bonenkruid, meiraapjes, lekker in een ovenschotel met aardappels en kaas of geraspt als salade, snijbiet, capucijners en peultjes, koolrabi, sla, courgette, komkommers, slabonen. Kruiden als dille, basilicum, koriander, mosterd. Het overschot gaat in de vriezer voor later. Maar er moet ook nog veel groeien: rode kool, savooyekool, spitskool, winterwortels, schorseneren, venkel, rode bieten, suikermais, boerenkool, snijbonen. Paprika, tomaten, aubergines.
De aardbeien hebben het heel goed gedaan dit jaar, en we hadden ook heerlijke kersen.
Ook de rode-, witte-, zwarte-en kruisbessen zijn al weer van de struiken af, heerlijk van gegeten. En ook daarvan nog een voorraadje in de vriezer.
Nu plukken we nog jostabessen, amerikaanse bosbes en de japanse wijnbes komt eraan, net zoals de pruimen en de kroosjes.

bietjes 

BLOEMEN UIT DE TUIN
De lathyrus geurt weer als altijd, graag plukken we een vaasje voor in huis.
De prikneusjes zijn er na de storm bij gaan liggen, maar niet minder mooi.
Oostindische kers, goudsbloemen, stokrozen, bloeiende vlinderstruik, crocosmea.

goudsbloemen 

KONIJN
We hebben weer een konijn, zijn naam is Justin. Gekregen van familie Sturkenboom uit Utrecht.

konijn justin 

KUNST
Kusntwerk van Yvette van Dam in de wilg

Alle foto's van 20 juli vind je op de fotopagina, klik hier.

De Michielschool op bezoek: bijenproject (7 juni 2010)

Groep 3 en 4 van basisschool St Michiel hadden de afgelopen tijd een leerproject over bijen. Ze kregen theorielessen van de leerkrachten Babs en Annemiek en Anne was ook een ochtend op school om van alles te laten zien. Om te beginnen had zij voor elk kind een mooi werkboekje gemaakt. Maar vooral bij de observatiekast met echte bijen achter glas waren de kinderen niet weg te slaan. Zoeken naar de koningin met de witte stip op haar kop, die er door de imker op is gezet. Waar zit het broed en waar de honing?
Maandag 7 juni kwamen de 22 kinderen met twee moeders en de leerkrachten naar tuin Brassica. De bijenvlag hing uit om hen welkom te heten.
Eerst een lekkere picknick en daarna in vier groepjes rouleren:
1 – honingslingeren, voor deze keer werden de raten met water gevuld
2 – waskaarsen maken en een kandelaar erbij kleien
3 – een etiket kleuren om op je eigen honingpot te plakken en daarna de pot vullen met honing uit het tapvat
4 – met een echte bijenkap op samen met Anne in de bijenkast kijken. Ondanks de lange mouwen en broekspijpen kroop er toch een bij bij Carmen naar binnen en ze werd gestoken, dat deed wel even erg pijn, maar nadat de angel eruit was en een beetje azijn erop was gedaan, hield de pijn al gauw op.

Laatste onderdeel van het programma was een quiz om te kijken wat iedereen had geleerd. Dat ging heel goed, de kinderen wisten bijna alle vragen van juffrouw Babs te beantwoorden. Ondertussen werd er ontbijtkoek met honing rondgedeeld om te proeven.

Er zijn foto's gemaakt, je kunt ze hier zien. Meer foto's volgen nog.

En verder...

PLATBUIKLIBEL

Zaterdag 5 juni zat Elly lekker op een bankje even uit te rusten met een kop thee. Op het perzikboompje zag zij toen een libel die ze niet eerder had gezien. Met het boekje over libellen van de Vlinderstichting vond ze de naam van het beestje: platbuiklibel (foto). Altijd leuk om iets nieuws te ontdekken in de tuin.

NIEUWE KIPPEN

En van collega Ton de Nijs hebben we vier kleine kippen overgenomen, waar hij vanaf wilde. Wij konden er nog wel een paar bij hebben. We hebben ze nu echt in alle soorten en maten! En ze zijn nog fotogeniek ook: kijk hier.

platbuiklibel 

Open tuindag 24 mei (28 mei 2010)

Op tweede pinksterdag, maandag 24 mei, was de tuin weer open voor publiek. 53 mensen kwamen een kijkje nemen. Er zijn weer foto's gemaakt, je kunt ze hier zien.

Na de koude, natte weken begin mei, waarin er in de tuin niet veel te doen was en alles niet hard wilde groeien, is nu alles helemaal losgebarsten!! Toen het weer warmer begon te worden, konden eindelijk de voorgetrokken plantjes die nog binnen op de vensterbank stonden uitgepoot worden buiten en in de kas: tomaten (rode, gele en kleine kerstomaatjes), paprika's, komkommers, aubergines, pepers, pompoenen en courgettes. Het zaaiwerk voor mei zit erop, dus de moestuin staat nu zo goed als vol. Sla oogsten we inmiddels al, net als rucola en spinazie.

Met de bijen gaat het erg voortvarend. De honingopbrengst van de fruitbloesem was niet best door het koude weer, maar inmiddels gonst het enorm rond de bijenkasten. Alle volken die we hadden groeiden uit hun kast, en die hebben we dus gesplitst in twee volken. In totaal hebben we nu 14 bijenvolken staan. De observatiekast is gevuld, want volgende week beginnen we aan het bijenproject op de Sint Michielschool. De koningin in deze kast hebben we een witte stip gegeven, dan kun je haar goed zien!

open tuin 

Foto's van de markt op de Boswerf in Zeist + De tuin op 18 april (18 april 2010)

We hebben nog twee foto's van ons kraampje op de palmpasenmarkt bij de Boswerf in Zeist gekregen, je kunt ze hier zien.

 

En op zondag 18 april hebben we weer een fotoshoot gemaakt van de tuin, die nu echt bijna op haar mooist is. De fotopagina is hier te bekijken.

Foto's van de open tuin al te bekijken (11 april 2010)

De foto's van de open tuin vandaag staan al online, je kunt ze hier zien.

 

Zondag 11 april open tuin bij Brassica (8 april 2010)

Het wit van de sneeuwklokjes is al lang en breed weg, maar inmiddels is er al een hoop meer groen, geel en ook al wat blauw te zien in de tuin. De griend is opgeknapt door een groep jongens en meisjes van NME Houten. Leuk om te komen kijken hoe de eilandjes en de slootjes nu begroeid raken en de wilgenstobben weer uitlopen!

In de moestuin staan de eerste zaaisels al boven de grond: raapstelen, meirapen, spinazie, peulen, capucijners, tuinbonen, kool. De narcissen bloeien, de kippen glanzen en misschien is zondag de eerste bloesem in het fruit te zien. We hebben vlak voor de Pasen een paar foto's gemaakt, die kun je hier zien. Inmiddels is het alweer een stuk minder kaal, wat kan dat hard gaan in een week!

We zijn ook al druk in de bijen. Ze vliegen volop op het stuifmeel van vooral de wilg, ook geel... Alle kasten hebben een schone onderste bak met verse raten gekregen. We hebben al eitjes en larven in de volken gezien en her en der de koningin van een volk kunnen ontdekken. Van de vier bijenvolken die in Schalkwijk in de tuin hebben overwinterd, zijn er drie de winter helemaal goed doorgekomen gelukkig. De vijf kasten die in onze andere bijenstal op de Ossenwaard staan trouwens ook.

Zondag kun je weer een kijkje komen nemen. Het winkeltje is dan ook open met zelfgemaakte jam, honing, sap, mosterd, augurken en meer lekkers en leuks.

Kom je? Wij zijn open tussen 11 en 2 uur. En zorgen natuurlijk weer voor koffie en koek.


raapsteelkasje


Open tuin 7 maart en snoeimiddag op 10 maart (10 maart 2010)

Zondag 7 maart was een van de eerste mooie voorjaarsdagen van het jaar. Het was dan ook een zonnige en gezellige open dag. Foto's vind je hier.

Woensdag 10 maart stond alweer onze volgende activiteit op het programma. Een groep kinderen en vrijwilligers hielden als woensdagmiddagactiviteit een buitenwerkdag in onze tuin. Samen hebben we gesnoeid, gezaagd, slootjes uitgehaald, takkenrillen gebouwd, vuur gestookt en broodjes gebakken. De kinderen vonden het hartstikke leuk, sommige ouders konden er helemaal geen genoeg van krijgen, en wij zijn weer een stuk verder opgeschoten in het onderhoud van de griend. Foto's vind je hier.Het begin van 2010 (24 januari 2010)

Het is een hele tijd geleden dat we een berichtje op de website geplaatst hebben. Slordig, want hoewel het niet echt ‘tuintijd’ is, was er heus wel iets leuks of bijzonders te melden af en toe... Maar ja, het kwam er gewoon even niet van. Vanaf nu zullen we weer proberen om je regelmatig op de hoogte te houden van leuke weetjes, gebeurtenissen en ideeën rondom de tuin en alles daaromheen. We zijn ook van plan om bij het in bloei staan van de sneeuwklokjes weer een open zondag te houden als start van het nieuwe seizoen. Je hoort van ons!

Om met het meest recente nieuws te beginnen: gisteren hebben we weer een kip moeten begraven. Misschien ken je haar wel: het was dat kleine, bruine, blinde kipje, dat een voorkeursbehandeling genoot in het oude konijnenhok van mevrouw Streumer, en dat bij (open) tuindagen vaak los mocht rondlopen. Altijd al een zorgenkindje geweest, maar nu heeft ze het dus echt begeven. Haar plekje in het ‘bejaardenhuis’ is alweer ingevuld door onze oude, witte haan, die duidelijk het onderspit heeft moeten delven tegenover de nieuwe haan van Helene de Vries. Omdat hij duidelijk veel gepikt werd in het grote hok bij de andere haan en kippen, hebben we hem daarvan verlost. Hij is al best tam en mag nu ook meestal los lopen. Van de week hebben we de oudjes nog net samen op de foto kunnen krijgen.

Veel sneeuw en vorst hebben ook bij ons wel wat roet in het eten gegooid rondom de tuinwerkzaamheden. Een deel van het winterwerk is af, maar we moeten het spitten en snoeien toch steeds weer onderbreken doordat er een vers pak sneeuw op het land is gevallen. Soms zijn er een paar mooie dagen tussendoor, zoals afgelopen woensdag. Aan het eind van de middag hebben we even de kans gegrepen om mest van Arie Doornekamp naar ons landje te rijden. Wij zijn er blij mee, en hij is er mooi vanaf. Met de ponykar wezen halen, fantastisch ritje! En samen met ons gft-afval weer goed voor de groei van onze planten.

En verder:
-We hebben inmiddels het oude kippenhok afgebroken, dat slecht geworden was en overbodig nu we het nieuwe gemaakt hebben. De vrijgekomen grond gaan we bij de groentetuin betrekken en we poten er een aantal bosbessenstruikjes in.
-We hebben al een tijdje geleden een hoop klinkers en stenen van buurman Ed Seelen gekregen. Dank!! Een deel is opgeslagen voor later gebruik, een aantal keien hebben we al een plek gegeven in de tuin langs paadjes en rond bomen.
-Ook gekregen in 2009: Salomonszegels van Anton van Domburg en Marisca Braam. Ze zijn gepoot bij de twee exemplaren die we al hadden in de rand van de griend, en deze winter hebben we de bomen en struiken eromheen wat opgesnoeid om licht en lucht toe te laten. In mei kunnen wij en jullie zien hoe ze aangeslagen zijn.
-Via Landschapsbeheer hebben we een aantal nieuwe fruitboompjes (streekeigen/oude rassen) besteld en gepoot: Bellefleur, Sterappel en Goudreinet (appel), Reine Victoria. Verder wat verpoot, zodat een heus boomgaardje ontstaan is naast het kippenhok.

Ook al is de sneeuw lastig soms, het levert ook hele mooie plaatjes op, daar genieten we ook echt van! En we doen wat binnenklusjes: bijenramen spannen, bonensoep koken, jam maken, appeltjes drogen op de kachel, stoofperen stoven... De boerenkool was in de zomer bijna helemaal opgegeten door de rupsen, maar in september toch weer wat aangegroeid. We konden dus nog twee maaltjes oogsten en lekker opeten. Kortom, wij komen de winter wel door. Volgende keer meer nieuws.

arie doornekamp


Brassica in de pers (11 oktober 2009)


Voor het ledenblaadje van het Utrechts Landschap 'Mijn Landschap' is Brassica geinterviewd. In het winkeltje van het Utrechts Landschap op landgoed Oostbroek wordt namelijk jam van ons verkocht. Men vond het een leuk idee om eens een stukje te plaatsen over waar de jam nu eigenlijk vandaan komt en hoe ze gemaakt wordt. Klik hier om te zien hoe het geworden is!


(Gedachten)kronkels (8 oktober 2009)


Normaal gesproken zijn wij tamelijk nuchtere tuinders, met beide benen op de grond. Toch denken wij ook wel eens na over het leven en waarom we doen wat we doen. Een mooi stukje tekst daarover, met een link naar het tuinieren, stond in het boek Brida van Paulo Coelho:

Een anonieme tekst zegt dat ieder van ons in zijn leven óf de houding kan aannemen van een bouwer, óf die van een planter. De bouwers kunnen jaren bezig zijn met de opgaven die ze zich hebben gesteld, maar op een dag stoppen ze en worden ze begrensd door de muren die ze zelf hebben opgetrokken. Hun leven verliest aan zin wanneer het bouwwerk is voltooid.
En dan zijn er de planters. Zij krijgen te maken met stormen en met seizoenen. Uitrusten is er zelden bij. Want anders dan een gebouw, een tuin groeit en voortdurend zorg vereist, geeft hij tegelijkertijd zijn tuinman de kans zijn leven te leven als een groot avontuur.
De planters herkennen elkaar. Het zijn mensen die weten dat in het verhaal van iedere plant de groei van de hele aarde besloten ligt.

En naast gedachtenkronkels, levert de tuin ook echte kronkels op: deze twee wortels, innig in elkaar gekronkeld, spitten we afgelopen weekend op toen we de ingrediënten voor een najaarsstamppotje uit de tuin haalden. Dat werd overigens een stamppot, variant op hutspot, maar met de toevoeging van pastinaak, selderie, peterselie en tomaat aan de wortels, uien en aardappels. Een aanrader!


kronkelwortel

Open dag en herfst in de tuin (17 september 2009)


De open dag van 13 september is alweer achter de rug. Klik hier voor de foto’s. Het was een van de laatste nazomerdagen met redelijk mooi weer. De herfst heeft nu echt zijn intrede gedaan, ook weer mooi… Achter in de tuin kun je lopen door knisperende blaadjes en de paddenstoelen steken hun kopjes boven de grond. Meer en meer bedauwde spinnenwebben op vroege ochtenden.

Bijna alle oogst is binnen, alleen de walnoot hangt nog vol en aan de appelbomen hangen nog appels die onderhand een mooie blos beginnen te krijgen. De vroege appels zijn al geoogst: Gravensteiner en James Grieve. Lekker van gegeten en gebruikt voor appelmoes, appelgelei en appelsap. Nu is het wachten op de zoete jasappels en goudreinetten, dan kan er weer hete bliksem gemaakt worden! In de moestuin staan nog de typische wintergroenten: kolen, winterwortels, prei, pastinaak. Helaas hebben ook nogal wat rupsen zich tegoed gedaan aan onze boerenkool, hopen maar dat daar mooie vlinders van komen! De laatste tomaten en aubergines moeten nog rijpen, maar alle boontjes, pronkers, augurken en komkommers zijn wel van de planten af. Van de aubergines hebben we ook al gegeten: heerlijke Griekse moussaka.

moussaka

We hebben hier en daar wat nieuwe aanplant in de tuin, waar we volgend jaar van hopen te gaan genieten: meneer Van Dam gaf ons een honingboom, die zijn naam eer aan doet. Op de bloemen van deze boom gonst het ’s zomers van de bijen die daar nectar verzamelen. De fruitgaard is uitgebreid met een laagstam kers en een mirabellenboompje (kleine gele pruim, die afkomstig is uit de Lotharingenstreek in Noord-Frankrijk: Mirabelle de Nancy).

De honingoogst was rijk dit jaar, inmiddels hebben we de bijen de afgenomen honing weer in suiker teruggegeven: 15 kilo suiker opgelost in water per bijenkast. We hebben wat nieuwe recepten geprobeerd: piccalilly, courgette- en tomatensoep en mosterd. De paadjes zijn weer belegd met houtsnippers die we van Van Jaarsveld gekregen hebben, en langzamerhand wordt de tuin zo winterklaar. Wie weet openen we de tuin nog op een mooie herstmiddag of winteravond, jullie horen van ons!

mirabelle

Te zien en te doen in de tuin in mei, juni en juli 2009 (3 augustus 2009)


Er was weer een hoop te zien en te doen de afgelopen maanden in onze tuin. Een kleine impressie hiervan hebben we gegeven op de fotopagina.

Lidy en Henk Kole kwamen met een groepje vrienden op de fiets naar Schalkwijk. In de boomgaard, onder de appelbloesem genoten zij van een heerlijke picknick die door Henk voorbereid was. Ondertussen gonsde het in de tuin van de bijen. Door het mooie weer en de goede dracht van onder andere de fruitbloesem en de linde, hebben ze dit jaar meer honing gehaald dan ooit voor ons. De afgelopen weken zijn we druk geweest met honing slingeren. Alle honing is inmiddels binnen en zit in potjes en emmers in onze kelder. Als tegenprestatie zijn we al begonnen met suikerwater terugvoeren voor de winter. Maar buiten de bijen wemelt het in de tuin ook van andere vliegende en friemelende beestjes. Een exemplaar dat was neergestreken op de margrieten vonden wij heel bijzonder. Het leek een soort hommel, maar dan heel geel. Wie weet de naam van dit beestje?

Vlak voor de zomervakantie hebben we samen met de Michielschool uit Schalkwijk weer een bijenproject gedaan. We zijn in de klas wezen vertellen over bijen en een week later kwam groep 4 bij ons op bezoek. De 33(!) kinderen hebben in een echt bijenvolk gekeken, honing geslingerd, kaarsen gemaakt en een bijenkwis gedaan. Iedereen mocht een zelfversierd potje met een beetje honing mee naar huis nemen. Een drukke maar leuke middag.

Intussen groeit alles in de tuin als kool. De kool zelf: spitskool, koolrabi en rode boerenkool hebben we al gegeten. Maar zeker ook de springbalsemien. Eigenlijk is dat onkruid, maar op sommige plaatsen in de tuin vinden wij het wel mooi en mag het blijven staan. Het is nog goed voor de bijen ook. Achter in de tuin staat een bos springbalsemien die inmiddels bijna 4 meter hoog is!

Nieuw in de tuin dit jaar is mosterd. Mosterd is een goede bijenplant en bloeit leuk geel in het voorjaar. Inmiddels was alles uitgebloeid en hingen de peulen met zaadjes aan de planten. We hebben laatst al voor het eerst zelf potjes mosterd gemaakt, maar dat was van gekochte zaadjes. Nu hebben we de aren van de mosterdplanten geoogst. De bossen hangen op zolder te drogen, zodat we binnenkort van zelfgeteelde zaadjes mosterd kunnen gaan maken.

Verder doet bijna alles het goed en mooi: de zonnebloemen, de guldenroede, de komkommers en tomaten in de kas. Maar ook de augurken (een aantal zit al in het zoetzuur), de bonen en het fruit. Misschien organiseren we aan het eind van de zomer nog een open dag, maar nu eerst even vakantie!Open tuin op 5 juli was heerlijk zomers (7 juli 2009)


Zondag 5 juli was de zoveelste warme, zonnige dag in Schalkwijk. Dat mooie weer brengt wat extra sproeiwerk en watergeef-werk met zich mee, maar daar staat tegenover, dat zowel de moestuin als het fruit en de bloemen en de bijen het fantastisch doen van het jaar. De oogst aardbeien was kilo’s meer dan vorig jaar, de sla, peulen, capucijners, venkel en bietjes doen het lekker. Zo lekker, dat we ze al hebben kunnen eten, maar ook al een paar maaltjes in de vriezer hebben zitten voor de winter.

Het was ook prachtig weer voor de open tuin bij Brassica. Buiten alles wat er normaal te zien is, werd alles nog een beetje zonniger gemaakt door de kunstwerken van Ans die tentoongesteld werden her en der in de tuin. Elly bakte wafeltjes onder de parasol en Corry showde haar zelfgemaakte kaarten (gemaakt met bijenwas!). Tientallen bezoekers waren er weer, die door Ludi, Anny en Marjolein voorzien werden van een natje en een droogje. De liefhebbers konden proeven van taiberries, kruisbessen en jostabessen die rijp aan de struiken hingen. Foto’s van de open dag zie je hier

kunstenaressen

Open tuin op zondag 5 juli


Wat is het heerlijk zomerweer! Alles groeit en bloeit. Tijd om de tuin weer eens open te stellen voor bezoek.

Zondag 5 juli van 11.00 tot 15.00 uur bent u welkom in tuin Brassica aan de Jonkheer Ramweg 31. Behalve de tuinkunst is er ook schilderkunst te bewonderen. Natuurlijk is ons winkeltje met streekproducten, plantjes en brocante open en staat er een kopje koffie of thee voor u klaar.

Zien we u zondag? Zouden we erg leuk vinden.

rode bes

Wat gebeurde er in juni in Tuin Brassica? (17 juni 2009)


Geen spectaculaire dingen, maar de tuin en alles daaromheen draait op volle toeren, dus genoeg te doen en te zien. In de moestuin schiet alle groente de grond uit, dus kale grond is bijna niet meer te zien tussen de bietjes, wortels, pastinaken, meirapen, romaanse boerenkool en heel veel andere soorten in. Alleen de boontjes willen nog niet zo. Die hebben we vorige week voor de tweede keer gelegd in de hoop dat er nu meer dan 1 boon uitkomt zoals na de eerste leg… Geoogst wordt er ook al volop. Naast de rabarber en de peultjes, die er in mei ook al waren, plukken we nu bijna dagelijks kilo’s aardbeien en hebben we al gegeten van de meirapen en de romaanse boerenkool. Dat is een koolvariant met mooi rood-groen blad, die niet alleen lekker is maar ook decoratief in de tuin. De eerste rode bessen zijn al van de struiken en de kroppen ijsbergsla en meisla rijp om tot salade verwerkt te worden.

tuin C

Met de bijen gaat ook alles nog goed, in tegenstelling tot de algemene trend in Nederland waar iedereen over leest en praat in kranten en op televisie. Het roosje van Jan Marsman heeft prachtig gebloeid op en om de blokhut. We hebben van alle volken een kunstzwerm gemaakt en in een aantal kasten hebben we al kunnen zien dat de jonge koninginnen uitgekomen zijn en netjes aan de leg zijn geraakt. Vorige week hebben we de eerste ramen honing van de volken afgehaald en geslingerd, ruim 40 potjes staan inmiddels weer op de plank in de kelder.

In de observatiekast zit een klein bijenvolkje, zodat bezoekers veilig achter glas naar de bijen kunnen kijken. Een van die bezoekers was een jarig meisje uit Nieuwegein die haar verjaardagspartijtje in de tuin heeft gevierd rond het thema bijen. Met een groep van 8 kids hebben we in de observatiekast, maar ook in een echte bijenkast gekeken, honing geslingerd met een antieke honingslinger, waskaarsen gemaakt in gesmolten bijenwas en honingkoek geproefd. Natuurlijk mochten de kinderen zelf een potje honing vullen om mee naar huis te nemen en dat potje werd versierd met een zelfontworpen etiket en plaatjes. Een heel geslaagde middag!

De levende have doet het goed. Het blinde kipje geniet van haar luxe-positie in haar eigen hokje. Ze is zo tam, dat ze geaaid en opgepakt kan worden zonder tegenstribbelen. En als we in de tuin aan het werk zijn, mag ze vrij buiten rondscharrelen. In eerste instantie was dat nog wat onwennig, maar inmiddels gaat ze steeds meer op onderzoek uit of lekker op een warm plekje in de zon liggen slapen. Alles koek en ei dus in ons paradijsje! Een paar foto’s als impressie zie je hier.

blokhut juni

Mei is de mooiste tijd van het jaar in de tuin vinden wij…..(11 mei 2009)


Mei is de mooiste tijd van het jaar in de tuin vinden wij. Alle bomen en struiken zien nog fris groen, de akeleien, koekoeksbloemen en het fluitekruid bloeienen in de moestuin komen de gewassen boven de grond. Samen met de mooie weersvoorspellingen reden genoeg om weer eens open tuin te houden op zondag 10 mei. Mooie foto’s van bijna alle bezoekers staan weer op de fotopagina.


De bijen


In april zijn bijna alle bijenkasten drie weken van huis geweest. Via de bijenvereniging hebben wij ze uitgeleend aan professionele fruittelers in de buurt, die de bijen gebruiken voor de bestuiving van de bloesem in de boomgaarden. De bloesem was fantastisch dit jaar en samen met hoge temperaturen en voldoende luchtvochtigheid heeft dit ervoor gezorgd dat de bijen driftig nectar verzameld hebben. De kasten kwamen dan ook knap zwaarder weer thuis!


Inmiddels zijn we druk met het maken van vegers. We splitsen dan de grote bijenvolken in twee, en proberen zo te voorkomen dat de volken uit zichzelf gaan splitsen en zwermen (wegvliegen). Tot op heden is dat goed gelukt, zodat we er al 5 kleine volkjes bij hebben. Bij een collega-imker moet dat niet helemaal goed gegaan zijn, want op 7 mei was een zwerm, die niet van ons kan zijn, op het schoolplein neergestreken. Elly heeft hem geschept in een bijenkorf en ’s avonds in een bijenkast overgedaan en toegevoegd aan onze eigen bijenstand.


Binnenkort is het tijd om de eerste honing van 2009 te gaan slingeren en in potjes te doen. Dat is maar goed ook, want de oude honing is inmiddels helemaal op!


De tuin


In de moestuin zijn bijna alle bedden gevuld. We hebben koolplantjes gezaaid in de kas en vorige week uitgepoot in de tuin. De slakken zijn er tot op heden aardig vanaf gebleven, mede doordat we eierschalen rond de kolen hebben gestrooid, die de slakken op afstand houden. De aardappels en uien zijn gepoot en staan ruimschoots boven de grond; bietjes, wortels, pastinaak, venkel, meiraapjes, peulen en kapucijners zijn gezaaid. Nu volgen nog de bonen: slabonen, snijbonen, spekbonen en kievietsbonen. Tomaten, courgettes, pompoenen, pepers en paprika’s staan nog binnen in potjes voor het raam, die hebben we in huis voorgetrokken. Na IJsheiligen (half mei) mogen ze ook naar buiten.We hebben ook al gegeten uit eigen tuin: de eerste sla, spinazie, raapsteeltjes en radijsjes zijn geoogst. Van verse rabarberscheuten hebben we heerlijke rabarbergelei en –jam gemaakt.


Intussen vliegen ook veel koolmeesjes en pimpelmeesjes af en aan naar de verschillende nestkastjes die we in de tuin hebben hangen, en worden vlinders gesignaleerd: gehakkelde aurelia en koolwitjes vooral. Het blinde kipje leeft steeds meer op nu de ontsteking in de oogjes weg lijkt te zijn. Ze mag af en toe buiten rondscharrelen en dat bevalt haar prima. Kortom, alles gaat fantastisch! Helaas ook het onkruid…


koekoeksbloem

Frisse, maar gezellige open dag: maart roert zijn staart (17 maart 2009)


Zondag 15 maart begon met een lekker zonnetje, maar tegen het eind van de ochtend trok het dicht en ging het flink waaien. Toch weerhield dat bijna 40 mensen niet om naar buiten te gaan en een kijkje in de tuin te komen nemen en een laatste blik op de sneeuwklokjes te werpen voordat ze uitgebloeid zijn. Ook het nieuwe kippenhok en het snoeiwerk in de griend trok veel bekijks en de cake met ganzeneieren ging grif van de hand. Alle bezoekers staan weer op de foto, kijk in het album.eierkoek

Nieuw in de tuin is ook het nestkastje dat we vorig jaar van de Michielschool kregen als dank voor de bijenlessen. Het is leuk beschilderd met bijtjes door de kinderen. We hebben hem opgehangen boven de bijenstal. Nu maar afwachten of een meesje er een nestje in wil maken.vogelhuis

Nu wordt het hoog tijd dat we gaan zaaien in de tuin. Voor deze week staan in ieder geval de tuinbonen en de capucijners op het programma en in de kas hebben we al wat rijtjes kool gezaaid en een paar slaplantjes gepoot. Alles begint dus weer echt op gang te komen, maar het duurt nog wel even voor we weer kunnen oogsten. Tot die tijd eten we vaak groente van vorig jaar uit de vriezer. Maar we hebben ook nog zuurkool in het vat en gedroogde kievietsbonen, waar we in de winter op kunnen teren. We hebben een lekker recept gevonden voor bruine bonen met zoete appeltjes, die hebben we tenslotte ook. Probeer zelf ook eens:

Bruine bonen met zoete appeltjes

Voor 4 personen:

De bruine bonen en de appeltjes wassen en in ruim 1 liter water 24 uur laten weken. Zet met het weekwater de bonen en de appeltjes op en laat ze in 1 tot 1,5 uur gaarkoken. Een gedeelte van het kookvocht afgieten en bewaren. Leg nu de plakken ham ertussen en laat alles nog even samen stoven in ongeveer 15 minuten. Dan de rest van het vocht afgieten. Het kookvocht op smaak brengen met wat zout en mosterd en weer aan de kook brengen. Binden met aardappelmeel. Lekker met gekookte aardappels.


sneeuwklokje

Open sneeuwklokjes-tuin op 15 maart (12 maart 2009)


We beloofden jullie weer uit te nodigen als de sneeuwklokjes bloeien. We dachten eerst aan half februari, maar de natuur is laat dit jaar, toen bloeiden de sneeuwklokjes nog niet. En daarna was het weer te slecht om de tuin op orde te maken. In onze krant van vandaag staat in het weerbericht van aanstaande zondag: een regenkans van 10% en een klein zonnetje achter de wolken, de sneeuwklokjes bloeien nog, dus we wagen het erop.

Op zondag 15 maart tussen 13 en 15 uur bent u van harte welkom in tuin Brassica, Jonkheer Ramweg 31 te Schalkwijk, u weet wel, achter het parkeerterrein van de vrachtwagens. En zondag staat er weer een kopje thee of koffie met wat lekkers uit eigen oven voor u klaar!


sneeuwklokje

De kippen zijn verhuisd… (1 maart 2009)


Het nieuwe kippenhok is nog niet helemaal af: het moet nog voor de tweede keer geschilderd en de laatste schroeven moeten nog ingedraaid, maar wel zover, dat de kippen ernaartoe verhuisd konden worden. Zondagavond, toen de schemer viel en ze op stok zaten, hebben we ze een voor een gevangen en overgeheveld. Aanvankelijk met een hoop gefladder en gekrijs, maar al snel keerde de rust weer en begonnen ze te scharrelen op de verse aarde. Twee kippen kozen voor het binnenhok voor de nacht, de rest zocht een plekje buiten op de stronk. Hopelijk bevalt het ze!

Met deze warme dagen, schieten de bloembollen ineens als paddenstoelen uit de grond: sneeuwklokjes en krokussen bloeien volop. De kornoelje komt er ook aan en de bijen wagen zich buiten de kast. Die bijen hebben we trouwens ook moeten voeren zondag, ze waren door de hele wintervoorraad suiker heen!


bijenkast

Een kippenhok en bijenkast...(21 februari 2009)


We zitten nu, zaterdagavond, een beetje rozig op de bank. Rozig van een lange dag hard werken buiten, daarna een lekker hapje eten en een warme kachel. Vandaag was het eindelijk een klein beetje voorjaar: de temperatuur was goed en de zon brak zelfs even door in de middag. Een mooie dag dus om flink aan de slag te gaan in de tuin.

Dat hebben we dan ook gedaan... En niet wij alleen, we kregen hulp van meneer van Dam (collega-imker), die voor ons een kippenhok gezaagd had. Vandaag kwam hij met de onderdelen van het hok in de aanhanger naar Schalkwijk om hem ter plaatse in elkaar te zetten. Het kostte wat sjouwwerk, boorwerk, schroefwerk, maar dan heb je ook wat! Aan het eind van de middag stond het hok in elkaar tegen de ren aan, die we al bijna af hadden gemaakt de afgelopen weken. Nu alleen nog wat laatste klusjes: een stukje dak op de ren, een tweede verfbeurt voor het hok en leghokjes erin maken, dan kunnen de kippen verhuizen naar hun nieuwe woonplaats.

Rondom de kippen is nog meer gebeurd de laatste tijd, of eigenlijk rond 1 kip. Een van onze kippen had al van jongs af aan een lui of blind oog. Dat leek geen probleem totdat een paar weken geleden ineens een enorme bult begon te groeien op dat oog. Het leek een ontsteking, eerst rood, later ook met wat vieze korstjes. Het is niet gelogen als we zeggen dat de bult zo groot werd als een flinke dobbelsteen... Wat te doen? Een veearts bij een kip halen vinden we net te ver gaan. Maar van het vorige kippenakkefietje hadden we nog wel een flesje antibiotica staan die de buren vorig jaar van de veearts hadden gehad voor onze noodlijdende kippen. Waarom niet proberen? We hebben de kip in een leeg konijnenhokje apart gezet en trouw iedere dag druppeltjes in het water gegeven. De bult werd in ieder geval niet erger en leek ook een beetje open te gaan. Na een dag of 10 bedacht Elly dat het misschien wel goed zou zijn hem een beetje in te smeren met vaseline, zodat hij dan misschien open zou gaan. Ook dat gedaan en warempel, al na een paar uur was de hele bult van het beestje afgevallen en lag als een knikker in het hok. Een beetje griezelig, maar het kipje leek nergens last van te hebben. Wat restte was een leeg oogje, dat mooi dichtgroeide. Inmiddels is ze weer terug bij haar broertjes en zusjes in het grote hok en het lijkt haar prima te gaan!

Terug naar vandaag. Buiten de actie met het kippenhok, hebben we vandaag ook gewerkt aan het plaatsen van de bijenkast die we van Jan van den Heiligenberg hadden gekregen. Jos en zijn mannen hebben hem voor ons naar achter getild, waar wij de grond vlak gemaakt hebben en tegels waterpas gelegd hebben om hem op te zetten. De kast erop gezet en de eerste twee bijenkasten er voorzichtig in getild. Die zijn dus vanaf nu beschermd tegen wind en regen. Morgen de andere twee en dan is de kast vol. Onze andere bijen moeten nog even buiten blijven... een van de volgende acties in de tuin wordt een nieuwe, grote bijenstal.

Ondertussen begint de natuur ook voorzichtig het idee te krijgen dat het voorjaar wordt. De hazelaars zitten vol met katjes en op steeds meer plekken zien we de sneeuwklokjes hun kopjes boven de grond steken. Weken later dan vorig jaar lezen we in ons dagboek, maar het is dan ook veel langer koud geweest. Als het zo doorgaat, denken we eraan om volgend weekend of over twee weken de tuin weer eens open te stellen voor het bezichtigen van de sneeuwklokjes. Daarover later meer, hou de mail en de website in de gaten!

Nu nog een paar uurtjes lekker rozig uitrusten op de bank en dan morgen verder, we hebben nog wat spit-, snoei- en verpootwerk.....


bijenkast

De loonwerker helpt in de tuin (12 januari 2009


Het vriest buiten dat het kraakt en de normale werkzaamheden in de tuin liggen stil. Toch hebben wij hard gewerkt de afgelopen week, met hulp van loonwerker Van Schaik en zijn mannen. De haag aan de zijkant van de tuin was erg dicht en hoog geworden, waardoor het pad steeds smaller werd. Ook kregen we in de tuin steeds minder licht. En omdat we het nieuwe kippenhok en bijenstal gepland hebben op een plek waar nog bomen en struiken stonden, werd het tijd om de loonwerker erbij te halen.

Samen met hen hebben we de haag gedund, een aantal boompjes gerooid en stronken uit de grond getrokken. De meidoorn heeft een nieuw plekje gekregen aan de zijkant van de tuin. Het hout is kortgezaagd en ligt nu te drogen in de houtopslag voor de kachel. De takken zijn door de versnipperaar gegaan en de snippers liggen nu te wachten om over de paadjes in de tuin verspreid te worden. En als de vorst uit de grond is, kunnen de palen voor het kippenhok de grond in!

Van het mooie vriesweer hebben we ook gebruik gemaakt om vanaf de sloot de haag en de slootkanten schoon te maken. De sloot is nu mooi open om van de zomer met een bootje doorheen te varen. We nodigen je bij iets warmer weer uit voor een tochtje!
Van wilgentakken hebben we achter in de griendrand drie nieuwe compostbakken gevlochten.


rijp

KERSTMARKT (23 dec 2008)


Jullie hebben ons zondag 21 december weer verrast door in grote getale op onze uitnodiging in te gaan. Nu was het programma natuurlijk ook heel aanlokkelijk. Er werd goed gegeten van de wafels gebakken door meesterkok Misjel Hollander. En de accordeon van Lieke was een heel gezellige muzikale kerstnoot.

Ludi Hollander maakte mooie kaarten, kertsbomen en kerstballen van origami vouwwerk. Dat komt ze met mooi weer nog eens demonstreren en dan kunt u gewoon met haar mee doen in een workshop. Het winkeltje werd goed bezocht en wij waren trots op onze met origami-sterren versierde potjes.


boog boog

UITSLAG KERSTSTALLENPRIJSVRAAG

Er waren 7 kerststallen en stalletjes te zien. 10 mensen hadden dat goed gezien. Daar hebben we een gelukkige winnares uitgetrokken: Steffi Kuijer. We brengen je een kadootje.


WINTERRUST

Na dit midwinterfeest op 21 december gaan we een poosje uitrusten en nog wat winterklussen in de tuin doen, zoals wilgen knotten, zaden bestellen en een nieuw kippenhok bouwen. We hopen u weer te zien als de sneeuwklokjes bloeien, ergens in februari 2009. Dat hoort u dan weer op de gebruikelijke manier van ons.


IEDEREEN HELE GEZELLIGE FEESTDAGEN EN EEN GOED BEGIN VAN 2009 TOEGEWENST!


boog

ZIJ ACTIEF (5 dec 2008)


Woensdagavond 12 november waren we uitgenodigd door Zij Actief om een lezing te verzorgen over het houden van bijen. Het werd een gezellige avond met veel vragen en belangstelling. Helaas nog geen aanmelding van nieuwe imkers, maar wel van honingklanten en een aantal dames wil graag van de zomer eens in het echt naar de bijen komen kijken, dat gaan we dus organiseren. Wilt u ook meer te weten komen over bijen en bijenhouden? De bijenhoudersvereniging Houten/Bunnik organiseert deze winter een leuke cursus. Kijk voor meer informatie op hun website en meld je aan!SINTERKLAAS

De goedheiligman is zoals altijd weer veilig en wel in Nederland aangekomen. Reden voor ons om zelf speculaas te bakken met amandelen van eigen boom. Het is nu een rustige tijd in de tuin en ook het weer werkt niet altijd mee, dus tijd voor iets anders. Uit diverse kringloopwinkels hebben we leuke speculaasplanken en -plankjes verzameld. De mooiste vinden we toch wel de grote plank voor twee poppen die volgens het plaatje, dat aan de zijkant is aangebracht, voor een echte bakkerij is gemaakt. Er staat op: P.H.v.d. Meer, Bakkerij Machines, Utrecht -Tel: 14254 We gebruiken het volgende recept:SPECULAAS MET HONING

Roer in een kom 175 gram boter met 1,5 dl vloeibare honing en een schep bruine basterdsuiker zacht. Zeef er 350 gram bloem bij en voeg 1 theelepel bakpoeder een snufje zout en 15 gram speculaaskruiden aan toe. Kneed hiervan een stevige, maar soepele deegbal. Verpak hem in folie en zet hem minstens een uur in de koelkast weg. Bestuif een houten speculaasvorm met bloem, klop uit en vul met deeg, snijd overtollige deeg langs de randen weg. Klop de speculaas uit de vorm en leg ze op de bakplaat. Eventueel versieren met noten of amandelen. Bak in het midden van de voorverwarmde oven van 150 graden in ca 25 minuten gaar en bruin. Laat ze eerst wat afkoelen en leg ze dan met pannekoeksmes op rooster tot ze helemaal koud zijn.


Het resultaat van onze bakkerij ziet u op de foto. Als u wilt proeven: probeer het ook eens!


boog

Een andere bezigheid voor de lange winteravonden is een breiwerkje. Elly breide met hulp van haar moeder een paar kleine sokjes, lekker warm in de klompjes, waarmee ze samen een leuk kadootje vormen. En je kunt dan ook je klomp zetten in de hoop dat Sint of Piet er iets in doet. Ze zijn te koop, samen voor 15 euro.boog

WAT IS ER IN DE TUIN TE DOEN NU?

Zoals we al schreven, in de winter is er niet zoveel werk als in de rest van het jaar, maar toch brengen we er nog menig uurtje door. In ieder geval moeten de kippen en konijnen elke dag te eten krijgen. En halen we voor onszelf ook nog regelmatig groente uit de tuin: boerenkool, wortels, rode kool, prei, andijvie, groenlof en gisteren aten we de laatste schorseneren.
De laatste tijd zijn we ook wilgen aan het knotten en heeft Anne bedacht om een nieuwe compostbak te vlechten van wilgentenen . Het vordert langzaam, maar we vinden het nu al een succes!
Een andere winterklus is het schoonmaken en zonodig verven van de bijenkasten en raampjes.KERSTMARKT IN ONZE TUIN

Op zondag 21 december zijn we van plan de tuin in kerstsfeer open te stellen voor uw bezoek. Die middag is er een kerstsamenzang met muziek van de fanfare en het Batzorgel in de RK Kerk van 15.00 tot 16.00 uur en vanaf 16.00 uur kunt dus even langs komen. Het is natuurlijk winter, het is donker en we hebben geen centrale verwarming. Maar we zullen proberen u te verwarmen met sfeer, een vuurtje en een warm drankje en hapje.
We zijn al bezig allemaal lekkere, mooie en leuke dingen te maken voor het winkelkarretje, misschien zoekt u nog een kerstkadootje.Kip en kunst (17 nov 2008)


Helene de Vries, van wij onze nieuwe kippen hebben gekregen, verzekerde ons dat het hele bijzondere kippen waren. Raszuiver en oud-hollands. Als bewijs droeg ze aan, dat kippen die erg op de onze lijken, ook al voorkomen op de schilderijen van Jan Steen. We hebben even onderzoek gedaan, en inderdaad, wij zien wel overeenkomsten... Kijk zelf...Doordat afgelopen weekend de klok een uur terug is gezet, is het ineens een beetje winter aan het worden (11 nov 2008)


VAN HERFST NAAR WINTER

Doordat afgelopen weekend de klok een uur terug is gezet, is het ineens een beetje winter aan het worden, om een uur of 5 in de middag wordt het al donker. En nu hadden we ook de eerste nachtvorst al. Gelukkig waren we er op voorbereid, de groenlof en andijvie afgedekt en de laatste paprika, dahlia en gladiolenbollen binnen. Schorseneren, wortels, kool en prei moeten tegen een beetje vorst bestand zijn. De bramen en de Japanse wijnbes zijn al gesnoeid en de nieuwe scheuten aangebonden. Voor de wijnbes hebben we een mooie boog gemaakt om tegenaan te groeien, je kunt er zo onderdoor lopen. We kregen spontaan hulp hierbij van Willem Bosma, ooit onze kruidenier op de hoek in Utrecht, hij woont nu ook in Schalkwijk.boog boog boog

KIPPEN

Na het drama met onze kippen een paar maanden terug kregen we van twee mensen het aanbod om een aantal te kippen te komen halen. Uiteindelijk hebben we 7 kippen en een haan uitgezocht bij Helene de Vries. Het zijn Oudhollandse rassen, 3 soorten. Van het bruin met zwart geloverde hollands hoen hebben we drie kippen en een haan, daar gaan we volgend voorjaar proberen kuikentjes bij te krijgen. Er is ook een wit met zwart geloverd hoen bij en van de andere ben ik de naam even vergeten. Volgens Helene staan deze soorten al op schilderijen van Jan Steen! Het nieuwe kippenhok, waar Anne bij haar promotie een flink bedrag voor heeft gekregen van familie en vrienden, is er nog niet, bouwen we van de winter is het plan. Dus hebben we het oude hok grondig geinspecteerd op gaatjes en openingen en de kippen daar toch nog maar even ingezet.BIJENKAST

Jan van de Heiligenberg, een chauffeur van Kool Transport en een goede honingklant van ons, had een grote buitenkast getimmerd voor zijn dochter, voor de opslag van haar paardrijdspullen. Wegens verhuizing was de kast daar niet meer nodig en staat hij bij ons. Het is namelijk een mooie behuizing voor onze bijenkasten, kunnen er tenminste 4 binnen staan. Dan lijden ze minder van weer en wind. Jan heeft ons zelfs nog geholpen met de verbouwing van de kast. Een brede plank voor opslag bovenin, twee balken om de kasten op te zetten en een gat in de achterwand om de bijen te kunnen laten uitvliegen. Dezelfde dag kwam ook Lenny Wieman een handje helpen met de appeloogst. Tussen het appels rapen door hielp ze Jan een handje. Als we de deuren openzetten kunnen we in de bijen werken. We kunnen de bijenkasten erin plaatsen als de bijen niet vliegen van de winter.boog boog

NOG MEER BIJEN

We hebben het vaak over de bijen op onze website. En veel mensen eten graag van onze honing. Ben je enthousiast geraakt en zou je meer willen leren over bijen en bijenhouden? Overweeg je misschien zelf om een bijenkast aan te schaffen en je eigen honing te gaan produceren? Gerrit Plas van imkerij ZoemZoem uit Vianen organiseert volgend voorjaar een beginnerscursus bijenhouden (theorie en praktijk). Zie de flyer voor meer informatie!KWEEPEREN

Van de kweeperen hebben we samen met Jeanne van Zijl heerlijke kweeperensnoepjes gemaakt. Dat deed zij vroeger ook altijd en ze had onze kweeperen aan de boom zien hangen... De rest hebben we gekonfijt voor de tulband met Kerstmis.LAVENDELZAKJES

Met hulp van Ludi Hollander hebben we afgelopen tijd negen lavendelzakjes gemaakt, gevuld met lavendel uit eigen tuin. Lekker in de linnenkast en nog motwerend ook! Ze waren besteld om aan het eind van een feestje aan de gasten mee te geven. We hebben in onze winkel nog een leuk stel staan voor de liefhebber. En we hebben nog wat lavendel over om er een paar te maken ook. Best een leuk cadeautje, het wordt weer Sinterklaas!boog

WINKEL OPEN

Aanstaande zondag 2 november is ons winkeltje weer open van 10.30 tot 12.30 uur, achter in de tuin van Jonkheer Ramweg 31, parkeerplaats met auto�s oversteken en achter tussen de twee huisjes doorlopen dan ben je er. We hebben nog moesappels (Bellefleur, Goudrenet), stoofperen, handappels (Elstar), zoete appels, groenlof. En natuurlijk allerlei soorten jam, sap, honing, appelmoes en stoofpeertjes. Misschien zoekt u alvast sinterklaascadeautjes, denk eens aan een leuk pakketje Brassica producten! U kunt het zelf samenstellen of ons vragen dat voor u te doen. We zijn van plan de vuurkorf aan te steken voor warme handen en de warme chocolademelk staat ook klaar.boog

Open Tuinavond 21 september 2008 zeer geslaagd


De weersvoorspellingen waren goed voor de afgelopen week, dus donderdag besloten we dat we zondag 21 september nog een keer dit jaar open tuin zouden houden. En inderdaad, er scheen een mooi, fris, bleek nazomerzonnetje op zondag, de appels hingen mooi rood aan de boom en de tuin was zo goed en zo kwaad als het kon op orde. En gelukkig hadden heel veel mensen zin om nog even bij ons te komen kijken, een kop soep van eigen pompoen en courgette (gemaakt door Henk Kole) mee te eten of een kop koffie te drinken bij het kampvuur. Zo werd de herfst van 2008 op een zeer geslaagde manier ingeluid! Frans heeft weer (bijna) alle bezoekers op de foto gezet, kijk snel of je er zelf leuk op staat! Of gewoon om de sfeer te proeven. De plannen zijn om komende winter op een mooie koude of besneeuwde dag weer open dag te houden als de sneeuwklokjes bloeien. Hou je mailbox en de weerberichten in de gaten!Open avond op zondag 21 september 2008


De herfst begint aanstaande zondag 21 september.
De tuin is over haar hoogtepunt heen, maar in onze ogen nog steeds mooi, ook al wordt ze oud. En het belooft mooi weer te worden, dus nodigen we u weer eens uit om te komen kijken.

Thema’s van de dag zijn: APPELS: We hebben ze in soorten en maten. U mag ernaar kijken, maar ook aankomen: proeven, rapen, meenemen en we zullen recepten met appels voor u klaarleggen. In het winkeltje hebben we ze ook kant en klaar als appelmoes of zoete appeltjes met kaneel.

KRUIDEN: Neem een paar takjes rozemarijn, tijm of laurier mee om thuis te drogen. We hebben ook een paar bio-zelfgekweekte knoflookbollen in de winkel, peterselie, selderie,

SRPINGBALSEMIEN EN HOP: De meeste mensen hebben ze liever niet in de tuin, want ze woekeren nogal. Bij ons kan dat wel en ze bloeien nu allebei. Kom eens kijken en horen waarom springbalsemien die naam heeft. En we zoeken nog naar het recept om van de hopbelletjes bier te brouwen.. BLOEMSTUKKEN: Maak met materiaal uit de tuin uw eigen bloemstuk. We zorgen voor oase, bakjes zijn er ook, zelf meebrengen mag natuurlijk, een snoeischaar is ook handig.

KUNST: Ciel, Klaasje, Lidy en Elly nemen hun schilderspullen mee en laten zien wat ze gemaakt hebben. Als u gelukkig bent kunt u hun werk ook kopen. BIJEN: Natuurlijk zijn onze bijen er nog. Ze zullen nog wel vliegen zondag. We hebben ze allemaal winterklaar, de kasten zitten vol met voer voor de winter. Honing hebben we nog voor u in de winkel. Een leeg eigen potje meenemen mag.

KIPPEN: Maar de kippen zijn er niet meer allemaal. Een hond uit de buurt is enkele weken geleden het kippenhok ingekomen en heeft ze de dood in gejaagd. Een kip heeft weten te ontsnappen, die zit nu bij de oude haan in ons kippenbejaardenoord. Het oude bruine kippetje, waar sara zo van hield, is gewoon rustig ingeslapen. Het grote hok is leeg..

LICHT EN DONKER: We willen doorgaan tot het donker wordt en de tuin alleen verlichten met vuur en kaarsen. Daarom starten we niet zo vroeg als anders. U bent welkom vanaf 16.30 uur tot 21 uur. Vanaf 17.30 uur is er stevige soep met zelfgebakken brood. Pompoensoep, courgettesoep en/of verrassingssoep.


hopExperiment aardbeispinazie (1 sept 2008)


Van Henk en Lidy Kole kreeg Elly voor haar verjaardag een zakje zaadjes van aardbeispinazie. Zij hadden dit gekocht in de historische groentehof in Beesel, in de buurt van Venlo. Op het zakje waar het zaad in zat staat: Aardbeispinazie is een oude en vergeten soort groente. Duitse monniken kweekten deze groente al rond 1600. Via kloosters is deze ouderwetse eenjarige groente weer opnieuw onder de aandacht. Na het zaaien in maart-augustus is het blad na 6 weken eetbaar als spinzie. Groeit de plant door dan ontstaan na 3 tot 4 maanden de als aardbeien ogende en fris smakende vruchtjes! Decoratief in gerechten, maar ook als sierplant een verrassing. In kalkrijke duinen verwildert deze plant in Nederland. In berggebieden in Europa zijn groeiplekken. We hebben het geprobeerd dit jaar. Gezaaid in april, het kwam goed op. Helaas vonden de slakken de kleine plantjes ook erg lekker, maar we wisten er een aantal te redden. Extra kalk gestrooid, want onze tuin is eerder zuur dan klakrijk, op de klei. De plantjes bleven klein, maar er zitten nu toch kleine vruchtjes aan! Waarschijnlijkvoor onze grondsoort niet zo heel geschikt, maar leuk om te proberen.

LATHYRUS: In de oude tuin van vader Arie bloeide altijd lathyrus. Dus die traditie houden we in ere. Dat is geen straf, want het is een lief lekker geurend bloemetje. In Bussum bij een zaak in oude tuinmaterialen eens gaan kijken naar een mooi klimrek en een leuke ronde toren gekocht. Ook de lathyrus werd behoorlijk door slakken belaagd in het voorjaar, maar door steeds goed beschermen en slakken vangen hebben we ze erdoorheen gesleept en ze zijn nu twee meter hoog en bloeien prachtig! Nu kunnen we steeds een boeketje bij Arie's foto op de schoorsteen bij oma zetten.

COBAEA: Tegen de lathyrustoren plantten we ook twee plantjes van de cobaea, jaarlijks krijgen we die aangeboden van Da Oudenrijn. Ook een prachtige klimmer met klokvormige bloemen, eerst witgroen, later naar paars verkleurend en na de bloei een soort augurk als zaaddoos.

WAT BLOEIT ER NOG MEER? Wat denkt u van deze montbretia en hondstong?Bezoek Michielschool (14 juli 2008)


We hadden het druk met bijenactiviteiten, want op maandag 14 juli kwam ook nog groep 4 van de Michielschool uit Schalkwijk op bezoek bij de bijen. Zij houden in de klas een bijenproject: vorige week zijn we al wat wezen vertellen in de klas, de juf leest een boek voor over bijen en de kinderen hebben een schooltelevisie-uitzending gezien over de imker en zijn bijen. Vandaag kwamen ze bij ons in een echte bijenkast kijken, spannend!! Gelukkig werd niemand gestoken en was het wel heel mooi om eens echt te zien hoe het er in een volk aan toe gaat. De kids mochten ook bijenwaskaarsen maken, een potje honing vullen en versieren met een mooi etiket, honing slingeren en natuurlijk honing proeven. De kennis over bijen werd getest met een bijenkwis. Mooi weer, dus een leuke en gezellige dag! Kijk hier voor de foto’s.Open imkerdag (13 juli 2008)


Zondag 13 juli hebben was het landelijke open imkerdag. We hebben dit keer niet onze eigen tuin en bijenstand opengesteld, maar zijn gaan helpen bij collega-imker Van Dam in Cothen. De bijenvereniging had een observatiekast om aan de mensen te showen en verkocht bijenproducten. Mensen konden verschillende soorten honing proeven en zelf tappen om mee naar huis te nemen. En de imkerstal was te bezichtigen met uitvoerige uitleg over de bijen en alles daaromheen door Van Dam. Voor koffie, thee en limonade werd keurig gezorgd door zus Ludi. Het bleef de hele dag droog en zonnig en het was een gezellig komen en gaan van mensen. Vaste bezoekers uit Schalkwijk wisten ons te vinden, andere imkers en ook belangstellenden die in de krant hadden gelezen over de imkerdagen. Kijk hier voor een aantal foto’s van de imkerdag.

Verder hebben we ook nog een plantennieuwtje, dit keer niet uit de tuin, maar uit de huiskamer. Van Piet en Riet Bloemberg hebben we vorig jaar een stek gekregen van een bijzondere bladcactus met gele bloemen. Deze zomer staat hij prachtig te bloeien op de vensterbank!Olie, nieuwe planten en toneel (2 juli 2008)


Door het mooie weer gaat het goed met de oogst in de tuin. De afgelopen dagen hebben we al veel aardbeien, frambozen, taiberries, jostabessen en rode, witte en zwarte bessen geplukt en verwerkt. Deels zitten ze schoon in de vriezer, voor een deel hebben we er al jam en sap van gemaakt. Wat groente betreft is het nu de tijd van peulen, capucijners, meiraapjes, sla en de eerste courgettes.

Monica van der Ven gaat haar tuin opnieuw inrichten en daarom moest alles wat er nog instond, eruit. Zonde om mooie planten zomaar weg te gooien, dus iedereen mocht van Monica komen halen wat hij/zij hebben wilde. Wij hebben een paar mooie schoenlappersplanten en groenblijvende struikjes uitgespit en een plekje gegeven in onze eigen border.

Ook dit jaar doen we weer een bijenproject met groep 4 van de Sint Michielschool. Volgende week komen ze bij ons in de tuin naar de bijen kijken, maar maandag 30 juni zijn we al in de klas geweest om een en ander te vertellen over bijen en bijenhouden. De observatiekast hebben we voor de gelegenheid weer gevuld met een bijenvolkje met een mooie koningin met een groene stip. Die kast was natuurlijk weer het grote succesnummer! De les was leuk, wordt volgende week vervolgd.

We hebben ondertussen een hele verzameling leuke boekjes in huis over inmaken van fruit, groente en dergelijke. Daarin stond ook het idee van eigen kruidenolie en kruidenazijn. We hebben een hoop lekkere verse kruiden in de tuin, dus dit leek ons leuk! De eerste flesjes olie zijn gemaakt, met rozemarijn en met laurier en peper. Je kunt de olie gebruiken in dressings voor salade, maar ook gewoon om in de bakken of roerbakken. Lekker in de keuken of leuk als kadootje. Zodra onze eigen wijnazijn klaar is zullen we ook eens proberen mooie kruidenazijntjes te maken.

Met een groepje van 8 zijn we op zondagmorgen 29 juni om 7:30! uur naar een toneelvoorstelling in de openlucht in Utrecht geweest: Geen bijen geen fruit. Op het Cereolterrein in Oog in al wordt deze voorstelling tot 13 juli opgevoerd, 's morgens vroeg met aansluitend ontbijt. De toneelspelers/dansers verbeelden een bijenvolk. Ook daar staat de tijd niet stil, wat tot strubbelingen leidt tussen de oude en nieuwe generatie. De voorstelling duurt een uurtje en is echt een aanrader voor iedereen! Hij kreeg 4 sterren in de Volkskrant. Kijk voor meer informatie op www.het-filiaal.nl. Hier kun je ook kaartjes bestellen. Wij zijn lekker gaan fietsen, als je niet te ver uit de buurt woont is dat ook een aanrader.De tuin op 12 juni (13 juni 2008)

We hebben een fotoreportage gemaakt van de tuin zoals die erbij ligt in juni.

IMKERSWEEKEND: Ook dit jaar houden de imkers uit de hele regio open dag, dat gaat gebeuren op zondag 13 juli. Voor de variatie zijn wij dan niet zelf open, maar we gaan helpen bij een collega-imker in Cothen, die wel deelneemt aan het evenement. Er worden weer fietsroutes uitgestippeld, maar lopend of met de auto kan natuurlijk ook. We hopen dat veel van onze vaste bezoekers nu eens naar Cothen, Trekweg 3 komen om daar een kijkje te nemen. U hoort nog verdere bijzonderheden, maar hou de dag vast vrij!

HEILIGE AMBROSIUS: Een legende vertelt dat boven de wieg van Ambrosius een zwerm bijen vloog. De bijen druppelden honing in de mond van de baby, vandaar dat men zegt dat de redevoeringen van deze heilige 'zoet als honing' waren. Ambrosius werd daarom de beschermheilige van de bijenhouderij.

BIJEN: Het gaat goed met onze bijen. We startten met 9 volken die goed de winter waren doorgekomen. 2 waren wat klein en hebben we verenigd. Daarbij zetten we de kasten bovenop elkaar met een krant ertussen. De krant wordt door de bijen heel snel weggevreten, de koninginnen vechten het samen uit en dan gaan ze voortaan als een volk door het leven. Toen waren er nog 8. 6 volken zijn drie weken uitgeleend aan fruittelers in Jaarsveld, 't Goy en Bunnik. We hebben er twee thuisgehouden voor ons eigen fruit. Toen de eerste koninginnedoppen verschenen zijn we begonnen met het maken van vegers, ter voorkoming van zwermen. Ondanks deze voorzorgsmaatregel hebben we tot nu toe twee zwermen gehad, die we gelukkig weer hebben kunnen opvangen. Een volk heeft nog niet gezwermd. Op een avond heeft Anne bij een familie in Houten een zwerm weggehaald die in hun tuin was neergestreken. Die hebben we ook aan huisvesting geholpen. Tweemaal bleek een volk moerloos, door verenigen hebben we dat euvel verholpen. En als ik nu goed heb geteld, klopt het dat we nu 14 volken en volkjes hebben staan. Tussen de bedrijven door hebben we de eerste emmers honing al weer geslingerd.

WITTE WIEVEN?: Wel eens gehoord van de legende van de witte wieven? Die doet de ronde in Twente. Maar het lijkt wel of deze dames nu in onze tuin zijn neergestreken. Het blijkt een probaat middel tegen vogels die van onze bessen willen eten.

BOTEN: Met hulp van Elly's broer Henk en spullen via broer Jos, is een van de twee boten vakkundig gerepareerd en hopelijk waterdicht. Geprobeerd hebben we dat nog niet, de sloot blijkt zodanig overgroeid oa met berenklauwen, dat er geen doorkomen aan is. We wachten op betere tijden en gaan nu eerst een aanlegsteiger maken.

KLOKKEN: Een van de leuke aspecten van het werken in onze tuin is het geluid van de klokken van de kerken van Schalkwijk. Je kunt ze heel goed horen, we zitten er precies tussenin, vooral de katholieke kerk is dichtbij en geeft vaak het sein dat het de hoogste tijd is. Maar ook het angelusklokje om 18.00 uur is elke dag te horen. Als de klokken om half elf 's morgens luiden is er iemand overleden en 's middags is het vaak een trouwerij.

GROENTEN EN FRUIT: De eerste oogst is op gang. Al heel wat kilootjes aardbeien geplukt en gegeten. De eerste peultjes, sla, snijbiet, courgette, meiraapjes, rabarber, zijn geoogst.

KIPPEN: Miep van Wijngaarden zat vroeger bij Elly in de klas in Schalkwijk op de Lagere School. Ze woont nu in Montfoort en heeft met haar man Ad de Wit een grote zuivelboerderij. Met kaasmaken heeft ze al vaak prijzen gewonnen. Ze was met haar zus Da op onze open dag en zag onze Brahma-kippen lopen. Die wilde ze ook graag. Vorige week hebben we een broedse kip met 4 eieren bij haar gebracht in de hoop dat daar kuikens uit komen. We mochten ook het kaasmaken meemaken. Erg leuk en lekker. Zouden we graag ook nog eens zelf proberen...

ZEEKOOL: Tot slot een foto van de zeekoolplant die nu in bloei staat en de jasmijn.

jasmijn zeekool

De tuin op 2 mei (2 mei 2008)


SLAKKEN: Slakken zijn ook dieren, maar we houden er niet zo van. Eten in een nacht onze zorgvuldig gezaaide en en net opgekomen zaden/plantjes op. We proberen ze te weren met eierschalen en potjes om de plantjes, maar tegen de schemering zijn ze ook goed te vangen!

GROEIZAAM WEER: De laatste weken is alles letterlijk uit de grond geschoten. Het fluitekruid staat 1 meter hoog, gingen de gezaaide groenten maar zo hard! Toch hebben we al radijsjes, raapsteeltjes en spinazie gegeten!

VOGELHUISJES: Gerrit Wieman bouwde voor ons prachtige stevige vogelhuisjes voor kool- en pimpelmezen. Ze hangen aan de berk en de notenboom. Zullen er al eitjes in liggen?

OPEN DAG: Zondag 4 mei weer open tuin van 11:30 tot 15:00 uur. De tuin is op zijn blauwst!... En het wordt mooi weer.

vogelhuisje

Eerste berichten van 2008 (20 april 2008)


Tot vandaag wilde het nog niet zo vlotten met het voorjaarsweer. Nat, koud, vorst, sneeuw met Pasen! Dat is in de tuin te merken. We hebben met zaaien en poten wat langer moeten wachten dan anders, maar nu komen toch de eerste plantjes boven de grond, kapucijners, meiraapjes, raapsteeltjes, radijs, koolplantjes. In de kas is een maaltje spinazie bijna klaar om gegeten te worden en kunnen we binnenkort de gezaaide sla uitpoten.
Binnen in huis staan zoals gewoonlijk de gezaaide tomaten, paprika, pepers, courgettes, aubergines en komkommers in potjes te wachten tot ze naar de tuin kunnen als er geen nachtvorst meer te verwachten is, medio mei.
Ook de bijenvolken groeien niet zo snel door het koude weer. We hebben ze dit voorjaar zelfs moeten voeren. Gelukkig hebben wel alle volken de winter overleefd en dat kan lang niet iedere imker zeggen in Nederland. Dat heeft u vast wel in de kranten gelezen.
Inmiddels zijn er weer 5 volken naar fruittelers gebracht, drie volken zijn thuisgebleven voor de bestuiving van ons eigen fruit. Gelukkig zijn de weersvoorspellingen nu beter, we hopen dat het klopt!

Konijnen

Inmiddels hadden we 3 konijnen, een van Anne en twee loge's van de familie Streumer, mevrouw Streumer verzorgt ze allemaal heel goed. En tot onze verrassing werd Annes konijn moeder! Ze was een keer uit het hok ontsnapt en we denken dat ze toen een leuke man heeft ontmoet, want onze drie konijnen zijn vrouwtjes. De drie kleine konijntjes zijn nu 5 weken oud, over zo'n 2 tot 3 weken mogen ze bij moeder weg. Wie zou er zo'n lief konijntje willen hebben? Laat het ons weten!

konijntjes konijntjes

Kippen

De drie kuikens van vorig jaar zijn nu een haan en twee hennen. Samen met de drie oude kippen een mooie toom met regelmatig eieren. De oude haan en bruine kip Sara zitten samen in het kippenbejaardenhuis van hun oude dag te genieten.

Boten

Om de tuin liggen mooie sloten en je kunt naar de spoorsloot toe. We hebben twee boten om te gaan varen. Eentje lag al heel lang in de spoorsloot en was van de familie Koppers. Die wilden hem wel kwijt. Nu moeten we hem nog een beetje oplappen en dan kunnen we peddelen.

Woensdagmiddag 9 april

Frederique en haar vriend Jasper kwamen ons in de tuin helpen. Dat ging heel goed. We hebben samen radijs gezaaid, primula's gepoot, kippen gevoerd, en de ramen van het kippenhok lekker schoongemaakt, kunnen ze weer naar buiten kijken. Ook zijn alle kabouters weer geteld en staan weer op een leuk plaatsje allemaal.

Nieuw

Van de winter voor het eerst zelf zuurkool gemaakt van witte kool met zout en een beetje karnemelk. We hebben daarvoor een mooie stenen pot met waterslot aangeschaft. De zuurkool is heel goed gelukt.
Het nieuwste experiment is zelf azijn maken van wijn. Ook daarvoor een speciaal vat met aftapkraantje. Of dit ook gaat lukken is nog de vraag, is nog niet zover.

zuurkoolpot azijnvat

Open Tuin in mei 2008?

Als het mooi weer wordt denken we erover om u weer eens een keertje uit te nodigen om te komen kijken. We hebben nu 4 of 12 mei in gedachten, u hoort er nog van als het doorgaat.
Op 27 april staan we met een mooie Brassica-stand bij het museum, Dijkmagazijn de Heul, Provincialeweg 70, van 11.00 tot 16.00 uur. Er worden Schalkwijkse wafels gebakken!

Klik hier voor de fotopagina van konijnen, boten, wijn, azijn en zuurkool. Hopelijk tot ziens in de tuin in 2008 en/of in het museum op 27 april.